Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 12:54

Οι εξερευνητές των βυθών - Μέρος πρώτο: Ναυάγια

Written by

Ο βυθός της θάλασσας κρύβει πολλά μικρά και μεγάλα θαύματα. Ακόμη και όσοι από εμάς δεν έχουμε καμία σχέση με τις καταδύσεις παρακολουθούμε με δέος όταν έχουμε ευκαιρία, ντοκιμαντέρ με τα μυστικά του βυθού.

Εδώ και πολλά χρόνια ο Αντώνης Γράφας και η ομάδα του εξερευνούν και ανακαλύπτουν ναυάγια κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, αλλά και υποβρύχια σπήλαια. Όλοι τους εκπαιδευμένοι αλλά στην ουσία ερασιτέχνες της εξερεύνησης, χωρίς κάποιο οικονομικό κίνητρο έχουν εντοπίσει, ταυτοποιήσει και κινηματογραφήσει δεκάδες ναυάγια, προσφέροντας κάθε φορά νέα τεκμήρια στην ιστορική έρευνα.

Ναυάγιο «LOKFÄHRE» Πρώην βρετανικό TLC τύπου Mark 1 (Πηγή: Grafas diving)

Οι κυνηγοί ναυαγίων των ελληνικών θαλασσών έχουν κινηματογραφήσει 78 ναυάγια εκ των οποίων τα 17 είναι δικές τους ανακαλύψεις. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν πολλά ναυάγια που μένουν ανεξερεύνητα και κανείς δεν τα γνωρίζει. Όπως λέει ο Αντώνης Γράφας στο CNN Greece, η ανακάλυψη ενός ναυαγίου γίνεται συνήθως μετά από πληροφορίες ψαράδων. Αν οι ψαράδες εντοπίσουν ένα σημείο στη θάλασσα όπου βγάζουν πολλά ψάρια ενημερώνουν την ομάδα ότι ίσως κάτι να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο. Κι αυτό γιατί τα ναυάγια αποτελούν τεχνητούς ύφαλους που σφύζουν από θαλάσσια ζωή.

Ναυάγιο ΚΛΕΙΩ (Πηγή: Grafas diving)

Έτσι η ομάδα βουτά και τις περισσότερες φορές ανακαλύπτει ένα καινούργιο ναυάγιο. Στη συνέχεια το κινηματογραφεί, και με τη βοήθεια ενός ιστορικού προχωρά στην τεκμηρίωση αναζητώντας την ιστορία του συγκεκριμένου πλοίου, υποβρυχίου ή αεροπλάνου. Τα περισσότερα πλοία που έχουν κινηματογραφήσει είναι του πρώτου και του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά βάθη, που φτάνουν και το 140 μέτρα.
Το σημαντικό που αφορά και τον περισσότερο κόσμο είναι ότι τα στοιχεία, οι εικόνες και τα βίντεο που συλλέγει η ομάδα είναι ανοιχτά και διαθέσιμα χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα στο διαδίκτυο, για τους εραστές του βυθού και τους ερευνητές.
Η κινηματογράφηση σε μεγάλα βάθη είναι μια δύσκολη υπόθεση. Φέρνει όμως στο φως εκτός από ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας και επιπλέον αποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για καταδυτικό τουρισμό στον κόσμο.

Ναυάγιο Κυρά Ελένη (Πηγή: Grafas diving)

Ο καταδυτικός τουρισμός θα μπορούσε να φέρει πάρα πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Να πούμε ότι το Σαρμ ελ Σέιχ έχει κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια τουρίστες δύτες αλλά όπως λέει ο Αντώνης Γράφας η χώρα μας άργησε πολύ σε σχέση με άλλες χώρες. Το νομικό πλαίσιο φτιάχθηκε πριν μερικά χρόνια αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές. Θα μπορούσε να φερει πολλά χρήματα με δεδομένο ότι οι καταδύσεις είναι ακριβό σπορ που για να μπορεί να το υποστηρίξει κάποιος πρέπει να έχει μια καλή οικονομική επιφάνεια.
Η ομάδα του Αντώνη Γράφα είναι εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν πήρε ποτέ βοήθεια από κανέναν.

Δεν υπάρχει άλλη ομάδα στην Ευρώπη και ίσως και σε όλο τον κόσμο που να μην είναι χρηματοδοτούμενη από ένα ίδρυμα ή από κάποιον φορέα που να έχει κινηματογραφήσει 78 ναυάγια. Ωστόσο όλη της η δουλειά πλην των στιγμάτων των ναυαγίων που έχει ανακαλύψει είναι ελεύθερη και ανοιχτή για όλους.
Πριν μερικά χρόνια η ομάδα ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στην σπηλαιοκατάδυση που είναι και το ανώτερο στάδιο εκπαίδευσης που μπορεί να πάρει ένας δύτης. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει κινηματογραφήσει 15 υποβρύχια σπήλαια. Περισσότερα, στο 2ο μέρος του αφιερώματος.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 14 Νοεμβρίου 2020

Read 380 times