Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 08:55

Αποκλειστικό: Νέο ρεκόρ παραβιάσεων αποφάσεων επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων - παιδιών

Written by

Εν μέσω καραντίνας, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Greece είχαμε αποκαλύψει ότι ο κορωνοϊός είχε γίνει αφορμή ή πρόφαση, για άρνηση επικοινωνίας διαζευγμένων γονιών με τα παιδιά τους. Οι παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων για άρνηση επικοινωνίας γονέων (στη συντριπτική πλειοψηφία πατεράδων) με τα παιδιά τους είναι κάτι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι πάρα πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται.Ωστόσο, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης λαμβάνει καταγγελίες για παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.

Από το 2013 μέχρι και το 2019 ο αριθμός των καταγγελιών για παραβίαση επικοινωνίας διαζευγμένου με το παιδί του διπλασιάσθηκε σχεδόν και αυτές οι καταγγελίες αφορούν μόνο την Αττική.


Συγκεκριμένα το 2019 οι σταθμοί της υπηρεσίας (100) που αφορά ομάδα Ζ και περιπολικά Αμέσου δράσεως κατέγραψαν 4.743 τηλεφωνικές κλήσεις για παραβίαση επικοινωνίας έναντι 4.576 το 2018.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2020 όπου συμπεριλαμβάνεται και η α’ περίοδος της καραντίνας κατέγραψαν 2.420 κάτι που δείχνει ότι ίσως το 2020 πάμε για νέο ρεκόρ.


Σε έρευνα που κάνει διαχρονικά ο ΓΟΝ.ΙΣ (Φορέας Κοινωνικής Φροντίδας για τη Γονεϊκή Ισότητα για το παιδί) αποκαλύπτεται ότι, το 93% των διαζυγίων οδηγούνται στην αποκλειστική επιμέλεια η οποία δίνεται στη μητέρα. Μόνο το 7% των πατεράδων διεκδικούν την κοινή επιμέλεια ή την αποκλειστική επιμέλεια και από αυτούς μόνο το 5% την παίρνουν.

Εκεί βρίσκεται, σύμφωνα με τον ΓΟΝ.ΙΣ, η αιτία του προβλήματος να βλέπουμε παραβίαση δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας γονέων με τα παιδιά τους.

Το νέο ρεκόρ στις τηλεφωνικές κλήσεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης που είχαμε το 2019 δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει με δεδομένο μάλιστα ότι για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν γίνονται καταγραφές και ότι πολλοί γονείς, όπως σχολιάζει ο ΓΟΝ.ΙΣ δεν καλούν την αστυνομία ή δεν πάνε καν στην προκαθορισμένη επικοινωνία αφού βλέπουν ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στην αστυνομία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξήθηκε το πρόβλημα αλλά ότι κάποιοι γονείς απαιτούν την εφαρμογή έστω της απόφασης και κάνουν τουλάχιστον μια καταγραφή για να μπορούν να αποδείξουν ότι πήγαν την ώρα και μέρα που προέβλεπε η απόφαση και δεν μπόρεσαν να τους δουν το παιδί και ότι αυτό δεν ήταν δική τους ευθύνη.

Επιμέλεια τέκνου

Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου των γονέων, η γονική μέριμνα εξακολουθεί να ασκείται και από τους δύο από κοινού, την επιμέλεια όμως ασκεί αποκλειστικά και μόνο ο ένας.

Στον αστικό κώδικα δεν είναι απαγορευτικό να υπάρχει κοινή επιμέλεια απλά μπαίνει η προϋπόθεση ότι θα πρέπει να συμφωνούν και οι δύο στον τόπο διαμονής του παιδιού.

Όπως σημειώνει ο ΓΟΝ.ΙΣ η αύξηση των καταγεγραμμένων παραβιάσεων δικαστικών αποφάσεων επικοινωνίας βάζει τους γονείς στην κοστοβόρα και χρονοβόρα ταλαιπωρία έκδοσης απόφασης, καταγραφή της παραβίασης και επίσης κοστοβόρα και χρονοβόρα ποινική διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα για τους ίδιους και το παιδί και προτείνει μεταξύ άλλων την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα με συν-άσκηση γονικής μέριμνας - επιμέλειας ως κύριο κανόνα Δικαίου, εναλλασσόμενη κατοικία για να μένουν τα παιδιά και στους δύο γονείς, οικογενειακό δικαστήριο με συνθήκες φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά, πενταετή θητεία δικαστή και ειδικούς συμβούλους, αποφυγή συγκρούσεων στο διαζύγιο και καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας ειδικά στην ανατροφή των παιδιών με περαιτέρω προώθηση της διαμεσολάβησης.

Επίσης την ίδρυση Σώματος Δικαστικών Κοινωνικών επιμελητών - λειτουργών (όπως οι Δικαστικοί επιμελητές) ή χρήση Πιστοποιημένων Κοινωνικών επιμελητών που θα επιλέγεται από λίστα του ΥΔΔΑΔ και θα πληρώνονται από τον καλούντα.

Αλλαγή κατοικίας

Ένα μεγάλο πρόβλημα στην επικοινωνία γονέα - τέκνου (το οποίο φαίνεται ότι σύντομα θα λυθεί) τίθεται στις περιπτώσεις εκείνες που ο ασκών την επιμέλεια μετοικεί με το τέκνο σε διαφορετική πόλη ή χώρα από τον άλλο γονέα με μόνη υποχρέωση την ενημέρωσή του τελευταίου, προκειμένου να μη συντελεστεί το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης επικοινωνίας.

Αυτό το πρόβλημα λύνεται καθώς κατατέθηκε πριν μερικές μέρες τροπολογία με την οποία διευρύνεται ο κύκλος των πράξεων για τις οποίες οι γονείς οφείλουν να αποφασίζουν από κοινού ανεξάρτητα αν την επιμέλεια του παιδιού ασκεί ο ένας από αυτούς.

Σε αυτές τις πράξεις προστίθεται και η υποχρεωτική συμφωνία ή προηγούμενη δικαστική απόφαση για την μεταβολή του τόπου διαμονής του παιδιού που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί.

Η μετακίνηση δεν νοείται εντός της ίδιας πόλης αλλά η σημαντική μετακίνηση (πχ σε άλλη πόλη ή χώρα) η οποία επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα.

Με τη ρύθμιση αυτή, η Ελλάδα συμμορφώνεται προς Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 04 Αυγούστου 2020

Read 290 times