Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 09:24

Ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι: Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στους επιχειρηματίες

Written by
Ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι: Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στους επιχειρηματίες cine Thision

Ο χώρος του πολιτισμού έχει ζει πρωτοφανείς καταστάσεις εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Εκτός από την οικονομική πίεση που ζουν οι καλλιτέχνες αυτό το διάστημα, σε μια κρίση που ανέδειξε όλες τις παθογένειες του οικονομικού συστήματος κάτω από το οποίο είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν, είναι και οι επιχειρήσεις του κλάδου που βρίσκονται και αυτές σε οριακό σημείο.

Οι κινηματογράφοι δεν αποτελούν εξαίρεση και ενόψει της λειτουργίας των θερινών την 1η Ιουνίου (για τα χειμερινά σινεμά η χρονιά έκλεισε με μεγάλες ζημιές έτσι κι αλλιώς) οι επιχειρηματίες ξεφυσούν με ανακούφιση, καθώς τα τελικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ πιο ευνοϊκά από το αρχικό πλάνο κάτι , ου όμως επιτεύχθηκε κατόπιν συνεχών παρεμβάσεων στα αρμόδια υπουργεία.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι οι θερινοί κινηματογράφοι θα μπορούν να δουλεύουν με πληρότητα 40% -ένα μέτρο που έχει προβληματίσει τους επιχειρηματίες, καθώς κάποια σινεμά δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν.

Με βάση την νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού η πληρότητα μπορεί να φτάσει στο 75% κάτι που είναι πραγματική ανάσα για τους επιχειρηματίες λέει στο CNN Greece o κ. Παναγιώτης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών.

Όπως λέει ο κ. Τσακαλάκης τα μέτρα είναι καλά, παρότι από το υπουργείο Οικονομικών οι επιχειρηματίες των κινηματογράφων δεν πήραν αυτό που ήθελαν αναφορικά με τον ΦΠΑ για τον οποίο ζητούσαν μείωση στο 6% όπως ισχύει για τα υπόλοιπα θεάματα.

Το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να μειωθεί ο ΦΠΑ στους κινηματογράφους στο 13% κάτι που θα ισχύσει μέχρι και τον Οκτώβριο. Το ερώτημα είναι, όπως λένε οι επιχειρηματίες, τι θα γίνει από εκεί και πέρα, για τους χειμερινούς κινηματογράφους που επίσης έχουν πληγεί.

Όπως λέει ο κ. Τσακαλάκης αυτό που προβληματίζει κάπως τους επιχειρηματίες είναι η δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να ανοίγουν drive in κινηματογράφους, όπως έχει γίνει ήδη στη Γλυφάδα και στο Χαϊδάρι.

Ο κ. Τσακαλάκης λέει ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση αν οι Δήμοι βγάλουν άδεια όπως έχουν όλοι οι θερινοί κινηματογράφοι διαφορετικά θα πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. “

«Εμείς για να βγάλουμε μια άδεια χρειαζόμαστε δεκάδες δικαιολογητικά, δεν μπορεί ένας δήμαρχος ξαφνικά να ανοίξει όπου θέλει drive in» τονίζει ο ίδιος.

Βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλάκης αλλά και ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος Χρήστος Λιόδη , το drive in δεν είναι μέσα στην κουλτούρα του Έλληνα. Παλιότερα υπήρχαν drive in κινηματογράφοι αλλά δεν έπιασαν και πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν θα ανταποκριθεί με μεγάλη συμμετοχή.

 Αντίθετα, φέτος υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για θερινά σινεμά όπως είπαν στο CNN Greece αρκετοί επιχειρηματίες γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεσκάσει.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 150 θερινοί κινηματογράφοι. Περίπου 100 στην Αθήνα, 12 στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι είναι μοιρασμένοι στην υπόλοιπη χώρα.

«Ελάχιστοι είναι και ιδιοκτήτες αυτών των κινηματογράφων» λέει στο CNN Greece ο κ. Χρήστος Λιόδης.

«Είμαστε επιχειρηματίες με πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη και ενοίκια και με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αρχικά δεν βγαίναμε οικονομικά ή βγαίνουμε οριακά».

Ο κ. Ζαφειρίου που έχει στη Θεσσαλονίκη το «Ελληνίς» 1 και 2, φέτος το καλοκαίρι σχεδίαζε να μην ανοίξει το «Ελληνίς 2» το οποίο θα είχε με τους περιορισμούς μόνο 50 καθίσματα,.

Μιλώντας χθες μαζί του με είπε ότι τελικά θα το ανοίξει γιατί με το 75% μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδά του.

«Σε όσους μας λένε ότι έτσι κι αλλιώς τα θερινά σινεμά δεν γέμιζαν ούτε υπό κανονικές συνθήκες, τους λέμε ότι αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές. Τα θερινά σινεμά γεμίζουν, έχουν πάντα μια μεγάλη πληρότητα γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα, αγαπά το θερινό σινεμά και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός τους» λέει ο κ. Λιόδης.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είναι τελείως διαφορετικά με αυτά που γνωρίζαμε στην αρχή» λέει ο κ. Λιόδης. «Είχαμε διαβουλεύσεις με το υπουργείο, κάναμε και τηλεδιάσκεψη με την υπουργό και πετύχαμε την αύξηση της πληρότητας και να λειτουργήσουν τα κυλικεία, γιατί ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να μην λειτουργήσουν.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ο κάθε επιχειρηματίας θα αποφασίσει πως θα τοποθετήσει τα καθίσματά του ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να μην μην ξεπεραστεί το όριο πληρότητας. Το μέτρο για τα κυλικεία μας εξυπηρετεί και εμάς γιατί καλό θα είναι να συνηθίζει ο κόσμος το να μπορεί να εξυπηρετείται καθόλη τη διάρκεια της ταινίας και να μην συνωστίζεται στο 7λεπτο που διαρκεί το διάλειμμα».

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κυλικεία των κινηματογράφων θα παραμένουν ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια της προβολής και δεν θα γίνεται διάλειμμα.

Έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός στα κυλικεία και ταυτόχρονα εξοικονομείται χρόνος για να γίνει συγκροτημένα και χωρίς συνωστισμό η έξοδος και είσοδος θεατών αλλά και να να προλαβαίνουν οι υπάλληλοι να απολυμαίνουν τους χώρους του κινηματογράφου που προβλέπεται, χώροι υγιεινής, τραπέζια και καθίσματα, επιφάνειες που που πιθανότατα έχουν ακουμπήσει πολλοί θεατές.

Ένα ακόμη αίτημα που είχαν οι επιχειρηματίες και δεν έχει ικανοποιηθεί προς το παρόν είναι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κινηματογράφων.

«Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα παραθεριστικά μέρη όπου εκεί το ωράριο για τα θερινά σινεμά είναι μέχρι τις 12.00, ενώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα είναι μέχρι τις 12.45».

Όπως λέει ο κ. Λιόδης θα πρέπει να γίνει μια επέκταση ωραρίου λειτουργίας αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και «αναμένουμε τις επόμενες μέρες τι θα πράξει».

Σχετικά με τον ΦΠΑ, ο κ. Μιχάλης Μανιάκης, που λειτουργεί το θερινό σινεμά Θησείο, λέει στο CNN Greece ότι η διαφορά που θα προκύψει από τυχόν μείωσή του θα δώσει τα περιθώρια οι κινηματογράφοι να κάνουν προσφορές για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο.

«Αυτή η διαφορά από μια τυχόν μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε σε άλλες περιπτώσεις να πάει προς όφελος του θεατή αλλά τώρα με τις παρούσες συνθήκες που θα έχουμε λιγότερους θεατές και όλα τα υπόλοιπα έξοδα είναι ανελαστικά, θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις» λέει ο κ. Ζαφειρίου.

«Τα τελευταία 10 χρόνια κρατήσαμε τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Η διαφορά από το ΦΠΑ θα δώσει μια ανάσα στους κινηματογράφους» καταλήγει ο κ. Ζαφειρίου.

Ένα ακόμη «αγκάθι» για τους κινηματογράφους είναι τα ενοίκια. «Κλείσαμε από τον Φεβρουάριο αλλά εξακολουθούμε να πληρώνουμε τα ενοίκια» λέει ο κ. Λιόδης.

«Ακόμη και το 60% που πληρώνουμε είναι πάρα πολύ γιατί τα ενοίκια στους κινηματογράφους είναι πολύ υψηλά. Για έναν χώρο που έχει ενοίκιο 10.000 ευρώ το μήνα ακόμη και το 60% είναι πολύ, όταν μάλιστα δεν δουλεύεις . Αν μείνεις 8 μήνες κλειστός θα πρέπει να πληρώσεις 48.000 από την τσέπη σου. Δεν κλείσαμε με δική μας υπαιτιότητα και κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε αλλά το κράτος προφανώς για να κάνει χάρη στους ιδιοκτήτες μας αναγκάζει να πληρώνουμε».

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνονται επίσης, οι δημιουργία κενών μεταξύ δύο θέσεων είτε με τοποθέτηση τραπεζιού ή καθίσματος, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό και συστήνεται η μονοδρόμηση των διαδρόμων που διατρέχουν το χώρο.

Την ίδια ώρα, οΙ θεατές συστήνεται να φορούν μάσκα και οι αποστάσεις στα εκδοτήρια και στην είσοδο να είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 31 Μαίου 2020

Read 250 times