Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 24 Μαϊος 2020 20:57

Μια παρέα νέων καθαρίζει τις θάλασσες από τα πλαστικά με τη βοήθεια ψαράδων

Written by

Μέχρι το 2050, αν δεν ληφθούν μέτρα, τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Η ρύπανση της θάλασσας με σκουπίδια, χωρίς να συνυπολογίζουμε τα λήμματα και τα χημικά, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που στα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί πολύ δουλειά και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Μια ομάδα νέων έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια μια δράση καθαρισμού των θαλασσών με τη βοήθεια των αλιέων. Η Εναλεία είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ξεκίνησε αρχικά να εκπαιδεύει αλιείς. Σύντομα, όμως, διαπίστωσε ότι με τη βοήθεια των αλιέων θα μπορούσε να καθαρίσει και τις θάλασσες .

Έτσι, πριν δύο χρόνια ξεκίνησε τη δράση για τον καθαρισμό των θαλασσών και μέχρι σήμερα έχει βγάλει από το βυθό της θάλασσας 60 τόνους σκουπιδιών, εκ των οποίων οι 50 είναι πλαστικό. Η Εναλεία τιμήθηκε το 2019 από το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment - Young Champions of the Earth) σαν μία από τις 5 κορυφαίες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον στην Ευρώπη.

Σήμερα η Εναλεία συνεργάζεται με 40 μεγάλα αλιευτικά σκάφη και 80 μικρότερα και τα πλαστικά που συγκεντρώνει τα διαθέτει για ανακύκλωση στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ολλανδία.

Η δράση Mediterranean Clean up, έχει ως μεγάλο δωρητή το Costas M. Lemos Foundation και ως χορηγό τη Nestle, ενώ υποστηρίζεται από την La Roche Posay,το Climate Kic και το Higgs

Read 291 times