Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 01 Ιανουαρίου 2007 02:00

"Βασίλισσα Μαγιόρκα"

Written by

Η Μαγιόρκα ζει με τις αντιθέσεις της. Έτσι όπως ενθουσιάζει τον επισκέπτη με τον κοσμοπολίτικο αέρα της, έτσι ακριβώς τον αποπλανά με τα ειδυλλιακά τοπία της και τα γραφικά χωριά της

Βρέθηκα στη Βαρκελώνη λόγω σπουδών. Ιούνιος μήνας και οι ράμπλας «άχνιζαν» από τη ζέστη.  Ευτυχώς αύριο φεύγω σκέφτηκα. Το εισιτήριο για Μαγιόρκα το είχα κλείσει μέσω Ιντερνετ από την Αθήνα, και το μόνο που έμενε ήταν να κανονίσω για ξενοδοχείο. Πράγμα πολύ εύκολο που μπορεί να το κάνει κανείς είτε από το Ιντερνετ, είτε σε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό πρακτορείο της Ελλάδας ή της Ισπανίας, είτε πολύ απλά να φτάσει στην Μαγιόρκα και να κλείσει δωμάτιο αναλόγως των απαιτήσεων και της τσέπης του από το γραφείο του «ισπανικού ΕΟΤ» στο αεροδρόμιο.
Η Μαγιόρκα δέχεται κάθε χρόνο δέκα εκατομμύρια επισκέπτες. Συνεπώς είναι πολύ οργανωμένη σε θέματα τουρισμού

Η πρωινή ομίχλη είχε σκεπάσει την Πάλμα , την πρωτεύουσα του νησιού και η θέα από το αεροπλάνο ήταν μαγευτική. Φτάνουμε στο αεροδρόμιο και αφού κλείσουμε ξενοδοχείο σε σχετικά κεντρικό σημείο, νοικιάζουμε αυτοκίνητο φορτώνουμε και ξεκινάμε.
Η Μαγιόρκα είναι το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων νήσων. Τα υπόλοιπα είναι η Μενόρκα, η Ιμπίθα και η Φορμεντέρα. Το προνομιακό για το γεωγραφικό πλάτος του νησιού κλίμα δίνει στο νησί τη μοναδική αίσθηση ηρεμίας με μια ρομαντική διάθεση που στο παρελθόν ενέπνευσε πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες. Από τη Μαγιόρκα πέρασαν κατά καιρούς Ρωμαίοι, Φοίνικες  Άραβες ακόμη και Έλληνες, αφήνοντας τα ίχνη του πολιτισμού τους.
Η Αρχαία Παλμάρια χτίστηκε από τους Ρωμαίους και το όνομα Μαγιόρκα καθιερώθηκε το Μεσαίωνα μετά την κατάληψη του νησιού από τους Καταλανούς
Σήμερα είναι ένα αυθεντικό δείγμα μοντέρνας πόλης  με κοσμοπολίτικο αέρα, με τις μεγάλες λεωφόρους της να περικλείουν ένα κόσμο μεσαιωνικό, αναγεννησιακό, μπαρόκ.

Πάλμα

Μόνο φεύγοντας κατάλαβα αυτό που  έλεγαν όσοι είχαν επισκεφθεί το νησί. Ότι δηλαδή η Πάλμα είναι η ψυχή της Μαγιόρκας. Αξίζει να μείνεις εκεί και να επισκεφθείς τα υπόλοιπα μέρη με ημερήσιες, το πολύ διήμερες εκδρομές.
Έντονα κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά με την κλασική περατζάδα στη παραλιακή τα φημισμένα γιοτ κλαμπ, τα καλόγουστα εστιατόρια με τις παραδοσιακές γεύσεις, τα στενά δρομάκια της γοτθικής συνοικίας, τα μπαράκια με ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, τις εντυπωσιακές παρουσίες στις γύρω παραλίες…
Επιλέγω να μείνω στην Πάλμα, γοητευμένος και ενθουσιασμένος.
Γιατί άλλωστε νοίκιασα αυτοκίνητο;
Το πρωί εκδρομές και το βράδυ night life  στο σωστό μέρος.
Επιλέγω το Hotel Dali, τιμή 55 ευρώ το δίκλινο το οποίο προσφέρει επίσης ,  γήπεδο γκολφ, παιδότοπο, σολάριουμ, μπιλιάρδο, πίνγκ πόνγκ, εγκαταστάσεις BBQ, πισίνες, γυμναστήριο κτλ κτλ κτλ. (ας τα βλέπουν μερικοί ελληνάρες αυτά…)
Αποφασίζω να περπατήσω στην παλιά πόλη. Ξεκινώ από τον καθεδρικό, σήμα κατατεθέν του νησιού, και κατεβαίνω προς την πλατεία του Αγίου Φρανγκίσκου. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι εντυπωσιακή και αν μπορέσετε, μπείτε σε κάποιο πάτιο να θαυμάσετε την εσωτερική διακόσμηση.
Συνεχίζω προς την εβραϊκή συνοικία κάνοντας μια στάση για καφέ στην πλάσα μαγιόρ και εκεί κάνω μια ανακάλυψη που με κάνει να ανατριχιάσω από συγκίνηση.
Ναι, η καφετέρια φτιάχνει και φραπέ…
Οι δύο συνοδοί μου κουράστηκαν γι αυτό αφήνω για άλλη μέρα τη βόλτα στην Πάλμα του μοντερνισμού. Είναι ένα σημείο που οπωσδήποτε θα επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τα έργα σπουδαίων καταλανών αρχιτεκτόνων όπως την Can Corbelia και την Casa de las Medias.

Ξεκινάω με κατεύθυνση νότια, με σκοπό να φτάσω στις παραλίες του Santanyi.
Δεν λέω, καλές οι παραλίες της Μαγιόρκα αλλά όχι για εμάς τους Έλληνες που έχουμε άλλα , πολύ υψηλότερα στάνταρντς. Πάντως οι νότιες παραλίες ήταν οι καλύτερες που είδα στη νησί. Η διαδρομή αξίζει γιατί θα περάσετε από το Σαντουάρι ντε Κούρα ένα ιστορικό μοναστήρι στο λόφο Ράντα (www.mallorcaweb.net/santdecura/CS-M0.html)
Στο βορειανατολικό μέρος του νησιού η πόλη που συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες είναι η πόλη Αλκούδια. Είναι επίσης και λιμάνι για να περάσει κανείς στην Μενόρκα. Προσωπικά δεν θα ξαναπήγαινα. Για να μην πω κρίμα τα χιλιόμετρα…
Όμως στο ενδιάμεσο της διαδρομής Πάλμα – Αλκούδια βρίσκεται η Ινκα. Μια κωμόπολη πανέμορφη σαν αυτές που βλέπουμε σε ταινίες και καρτποστάλ. Εκεί μάλιστα. Η  θέα από το κάστρο είναι πανέμορφη  με τις στέγες των σπιτιών να στολίζουν  με παστέλ χρώματα το μεσογειακό τοπίο.
Αναμφισβήτητα η διαδρομή στο βόρειο μέρος του νησιού είναι η καλύτερη.
Το Σολέρ είναι ένα πανέμορφο χωρίο στο οποίο μπορείτε και ναι μείνετε. Το μικρό τραμ κάνει συνεχώς τη διαδρομή από την κεντρική πλατεία στην παραλία  που συγκεντρώνει επίσης αρκετό κόσμο. Θυμίζει κάτι από ελληνικά νησιά αλλά αναμφισβήτητα το χωριό είναι πολύ πιο ελκυστικό.
Στην επιστροφή κάντε μια στάση τη Βαγντεμόσα για φαγητό. Άλλο ένα πανέμορφο χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η Μαγιόρκα είναι επίσης ένας ιδανικός τόπος για όσους προτιμούν τον Αγροτουρισμό. Είναι από τις πιο οργανωμένες περιοχές της Ισπανίας σε αυτό και τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις σ αυτόν τον τομέα.
Ρίξτε μια ματιά στην διεύθυνση www.agroturismo-balear.com

Τελευταία μέρα δεν πάω πουθενά. Προτιμώ να χορτάσω την Πάλμα. Να πάω για μπάνιο κοντά στο Αντράτς, να ψωνίσω λιχουδιές για φίλους και γονείς και εκείνα τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια που «ζαχάρωνε» η Σοφία, να πιω το μοχίτο μου στη Bodeguita και να περπατήσω στην παραλιακή.
Στην   Bodega de Santurce παραγγέλνω ψαρολιχουδιές και αποχαιρετώ την Μαγιόρκα με ένα ποτήρι λευκό Rioja...

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fadomas το 2007

 
Read 2071 times