Οι απόψεις στο blog μου είναι προσωπικές και
δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές των εργοδοτών μου.


Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 12:38

Κωνσταντίνος Πλιάκος: Πρώτα ξαδέρφια, ντοκιμαντέρ και δημοσιογραφία

Written by

Στον Βόλο θα βρεθεί σήμερα για την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η Υπόσχεση», ο σκηνοθέτης Κώστας Πλιάκος.
Ο κ. Πλιάκος είναι δημοσιογράφος στο Vice και κινηματογραφιστής και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε 17 χρόνια σε εφημερίδες (Ελεύθερος Τύπος, Έθνος, Εξουσία) και περιοδικά και έχει συνεργαστεί με ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως μεταξύ άλλων οι SRF (Ελβετία), TVP (Αργεντινή), NDTV (Ινδία), για ειδήσεις, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

Επί σειρά ετών κάλυψε διεθνή γεγονότα και έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε περισσότερες από τριάντα χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Αφρική. Ως σκηνοθέτης και παραγωγός έχει κάνει δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και ένα μικρού, τα οποία έχουν βραβευτεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, ενώ η φωτογραφική του δουλειά έχει επίσης βραβευτεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Θ» «Η δημοσιογραφία και το ντοκιμαντέρ είναι πρώτα ξαδέρφια. Το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο. Όταν ξεκίνησα να κάνω ντοκιμαντέρ αξιοποίησα τα δημοσιογραφικά κριτήρια, μπήκα στον χώρο του ντοκιμαντέρ που ασχολούμαι πάνω από 10 χρόνια παράλληλα με τη δημοσιογραφία».
Για τη γνωριμία του με τον πρόεδρο του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, Αντώνη Αλακιώτη ανέφερε ότι έγινε πριν μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας ενός διαφημιστικού για το αποτεφρωτήριο. «Συζητήσαμε για το ντοκιμαντέρ και είδα το αρχείο του και θεώρησα ότι πρέπει να προσεγγίσει την πολιτική διάσταση του θέματος καθώς ήταν λίγο θολά για το ευρύ κοινό. Υπήρξε μια μεγάλη προετοιμασία και υπήρξαν «φωνές» που ήταν θετικές στο να γίνει και από άλλες να εμποδιστεί. Υπήρχε σοβαρό πολιτικό θέμα και το ντοκιμαντέρ, αναδεικνύει και τη μεγαλύτερη διάσταση των προβλημάτων που έχει η χώρα μας, όταν έχεις να κάνεις με θέματα που έρχονται σε σύγκρουση με στερεότυπα, παραδόσεις, θεσμούς κι έχουν να περάσουν μέσα από πολιτικές διεργασίες, όπου κι εκεί υπάρχουν συμφέροντα. Το θέμα της αποτέφρωσης ήταν η μικρογραφία του μεγαλύτερου ζητήματος που αντιμετωπίζει η χώρα».
Ο κ. Πλιάκος, επεσήμανε ότι το ντοκιμαντέρ, έχει εκπαιδευτικό και πολιτικό χαρακτήρα και όπως είπε «ο θεατής θα δει τι αγώνας χρειάζεται για το αυτονόητο. Δούλεψα πολύ σε προσωπικό επίπεδο για τον τρόπο που θα δοθεί. Να υπάρχει μια αφήγηση και μια ιστορία από πίσω της νομοθέτησης της αποτέφρωσης. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια δουλειά που ολοκληρώθηκε και θα μείνει στο μέλλον για να διηγείται την τρέλα αυτής της χώρας».
Όσον αφορά στα επόμενα σχέδιά του, ο κ. Πλιάκος διευκρίνισε ότι δεν είναι ανακοινώσιμο κάτι προς το παρόν.

Το ντοκιμαντέρ «Η Υπόσχεση» θα προβληθεί σήμερα στις 19.30 στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» και είναι σε σκηνοθεσία Κώστα Πλιάκου, παραγωγή Αντώνη Αλακιώτη και αφήγηση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.
Εισιτήρια θα πωλούνται σήμερα στο ταμείο του «Αχίλλειον», από τις 18.30. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook- CineDoc- Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos .

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα e-thessalia 4 Φεβρουαρίου 2023

Read 213 times
More in this category: « Συνέντευξη στο VICE