Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 09:47

Λεκλέρκ: Να μην στοχοποιούμε τους πρόσφυγες ως επικίνδυνους για τη μετάδοση κορωνοϊού

Written by

Έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να μην στοχοποιούν τους πρόσφυγες ως επικίνδυνους για τη μετάδοση του κορωνοϊού έκανε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας είπε ότι πολλοί άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα δεν έρχονται από περιοχές που έχουν κρίση κορωνοϊού και παρόλο που δεν έχουν κάνει όλοι τεστ δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται ως επικίνδυνοι μετάδοσης του ιού. Και οι ίδιοι φοβούνται μην κολλήσουν.

Είναι, επίσης, μια ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους να ενσωματωθούν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία την τρέχουσα περίοδο καθώς υπάρχει ανάγκη για εργασία σε αγροτικές δουλειές καθώς λόγω της κρίσης του κορωνοϊού έχουν κλείσει τα σύνορα και δεν έρχονται οι ξένοι εργάτες όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Λεκλέρκ, θα πρέπει η κυβέρνηση να μεταχειριστεί τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο όπως όλους τους ανθρώπους σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από δεδομένα που επιβάλουν οι συνθήκες .

Σημείωσε πως οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν με κορωνοιό απομονώθηκαν είτε στα ΚΥΤ είτε σε ξενοδοχεία ή σε διαμερίσματα για να μην υπάρξει μετάδοσή.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη μετά την Γερμανία και τα Γαλλία με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου.

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα αυξάνει διαρκώς από το 2013 και το 2019 οι αιτήσεις έφτασαν τις 77.285. Φέτος έχουν γίνει μέχρι στιγμής 18.255 αιτήσεις.

Στο τέλος Μαρτίου υπήρχαν στην Ελλάδα καταγεγραμμένοι περίπου 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων το 67% από αυτούς στην ενδοχώρα και το 33% στα νησιά.

Περίπου 35.000 εξ αυτών μένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 27.300 σε ανοιχτές δομές, 22.000 σε διαμερίσματα με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, 6.,600 σε ξενοδοχεία και 27.000 σε άλλες δομές, ξενοδοχεία ή σε προγράμματα στέγασης σε αστικές περιοχές.

Όπως είπε ο κ. Λεκλέρκ τους τελευταίους μήνες η Ύπατη Αρμοστεία αντιμετώπισε τρεις κρίσεις αναφορικά με τον προσφυγικό.


Πρώτον τη χειροτέρευση της κατάστασης στα νησιά με τον αριθμό των προσφύγων να φτάνει τις 42.000 κόσμος σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρος.

Δεύτερον την κρίση στον Έβρο και τρίτον την κρίση του κορωνοϊού.

Αυτές οι τρεις κρίσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή των δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας.

Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική
Σήμερα, Τετάρτη 6 Μαΐου έφτασαν 51 άνθρωποι στη Μυτιλήνη αριθμός που είναι μεγαλύτερος από όσους έφτασαν ολόκληρο τον Απρίλιο.

Αυτό βέβαια κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχιστεί είπε ο κ Λεκλέρκ. Μπορεί οι αφίξεις προσφύγων από τη Συρία να έχουν σταματήσει ή περιοριστεί όμως παραμένει η αστάθεια στην περιοχή του Ιντλίμπ. Επιπλέον, συνεχίζονται οι αφίξεις Αφγανών στην Τουρκία μέσω Ιράν.

Το χαρακτηριστικό σήμερα είναι ότι έχουμε μια μικρή μείωση των ανθρώπων στα νησιά. Από τις 42.000 μειώθηκαν στις 38.291 καθώς μεταφέρθηκαν κάποιοι άνθρωποι στην ενδοχώρα.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε εδώ και πολλούς μήνες μείωση των προσφύγων στα νησιά.

Όπως είπε ο κ. Λεκλέρκ είναι θετικό που βλέπουμε μετακίνηση προσφύγων στην ενδοχώρα και στην Κρήτη αλλά και το γεγονός ότι βλέπουμε ευάλωτες ομάδες να μετακινούνται σε χώρες τις Ευρώπης όπως για παράδειγμα πολλούς ασυνόδευτους σε Λουξεμβούργο και Γερμανία.

Ο κόσμος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα νησιά είναι στην πλειοψηφία από εμπόλεμες περιοχές. Το μεγαλύτερο ποσοστό (49%) είναι από το Αφγανιστάν και ακολουθεί η Συρία με 19%, Σομαλία, Παλαιστίνη με 6% και Κονγκό με 5%.

Το 45% είναι άντρες, το 22% γυναίκες και το 33% παιδιά. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τους ανθρώπους αυτούς ζουν στα ΚΥΤ (περίπου 87%).

Περίπου το 13% των παιδιών που βρίσκονται στα νησιά είναι ασυνόδευτα, κυρίως από το Αφγανιστάν.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 6-5-2020

Read 194 times