Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 13:04

«Γράμμα» από τη Ρώμη: Μια Ιταλίδα δημοσιογράφος μιλά στο CNN Greece για τη ζωή στην αιώνια πόλη

Written by
«Γράμμα» από τη Ρώμη: Μια Ιταλίδα δημοσιογράφος μιλά στο CNN Greece για τη ζωή στην αιώνια πόλη Sergi Brylev-unsplash

Το να γράψουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, (ασθενείς, διασωληνωμένοι, νεκροί) στην Ιταλία δεν έχει πια νόημα. Μέχρι να δημοσιευθεί το κείμενό μας οι αριθμοί θα έχουν αλλάξει, άγνωστο με τι ταχύτητα.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή είχαμε 41.035 κρούσματα , 3.405 νεκρούς και 2.498 στις εντατικές. Χθες μόνο είχαμε 450 νεκρούς.

Η Λομβαρδία είναι σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας σχεδόν τα μισά κρούσματα και τα περισσότερα θύματα, ενώ σε καλύτερη κατάσταση είναι το Λάτσιο, η περιοχή της Ρώμης δηλαδή, με 823 κρούσματα και 38 νεκρούς.

«Η κατάσταση είναι φαινομενικά ήρεμη αλλά βλέποντας τι έχει συμβεί στη Λομβαρδία φοβούμαστε για το χειρότερο», λέει στο CNN Greece η Ρομπέρτα Ζουνίνι, δημοσιογράφος της Il Fatto Cuotidiano και κάτοικος Ρώμης.

«Αλλά ταυτόχρονα βλέπεις και μια χαλάρωση του κόσμου. Τα καταστήματα έχουν κλείσει εκτός από σουπερμάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα, ότι και στην Ελλάδα δηλαδή και ο ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο κόσμος έμεινε μέσα στα σπίτια του αυτή την εβδομάδα που έχει καλό καιρό άρχισαν να βγαίνουν βόλτα, ή για τρέξιμο ή για ποδήλατο. Είναι παντού κόσμος και ξαφνικά όλοι έγιναν αθλητές και θέλουν να τρέξουν. Ούτε καν η περίπτωση του Νίκολα Ζινγκαρέτι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Περιφέρειας του Λάτσιο και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, πτόησε τον κόσμο. Ο Ζινγκαρέτι που μολύνθηκε ο ίδιος από τον ιό και το ανακοίνωσε δημόσια, έκανε μια εμφάνιση πριν μερικές μέρες και περιέγραψε την εμπειρία του λέγοντας ότι είχε τρεις μέρες πολύ υψηλό πυρετό και τώρα κάνει θεραπεία με φάρμακα».

Όπως μας λέει η Ρομπέρτα Ζουνίνι, «το γεγονός αυτό ανάγκασε τον υπουργό αθλητισμού Βιτσέντζο Σπανταφόρα να προειδοποιήσει ότι θα απαγορεύει την άθληση σε ανοιχτούς χώρους. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει μέχρι τις 3 Μαΐου. Αρχικά ο κόσμος πήγαινε στα πάρκα για τρέξιμο ή για βόλτα και η κυβέρνηση έκλεισε και τα πάρκα. Έτσι τώρα τρέχει γύρω από τα πάρκα. Είναι πραγματικά γελοίο αλλά και τραγικό να βλέπεις όλον αυτό τον κόσμο να μη σκέφτεται τις συνέπειες».


Επίσης ένα ακόμη μέτρο που σκέφτεται να εφαρμόσει η αστυνομία στη Ρώμη είναι να μην επιτρέψει την μετακίνηση των πολιτών για μεγάλες αποστάσεις παρά μόνο για λόγους ανάγκης ή για προμήθειες.

Μάλιστα το μέτρο που σκέφτεται να εφαρμόσει είναι να ιχνηλατεί τους πολίτες από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στο κέντρο της Ρώμης όπου βρίσκονται δημόσιες υπηρεσίες, κυβερνητικά κτήρια και γραφεία επιχειρήσεων δεν υπάρχει πολύς κόσμος γιατί οι περισσότεροι δουλεύουν πια από το σπίτι τους.

Από μια άποψη η Ρώμη είναι τυχερή, λέει η Ρ. Ζουνίνι γιατί ο Ζινγκαρέτι ξεκίνησε από νωρίς την προετοιμασία της πόλης για τον κορωνοϊό και έστησε μια ειδική μονάδα στο νοσοκομείο Τζεμέλι που αυτή τη στιγμή είναι από τις καλύτερες. Το πόσο θα αντέξει βέβαια εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που θα νοσήσουν και θα χρειαστούν εισαγωγή ή μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Το πρόβλημα για το νοσοκομείο αρχικά ήταν ότι έρχονταν ασθενείς και από άλλες περιφέρειες της Ιταλίας αλλά αυτό σταμάτησε γιατί πλέον δεν μπορείς να μετακινηθείς από μια περιφέρεια σε άλλη ούτε καν μεταξύ πόλεων, εκτός και αν έχεις ειδική άδεια.

Ένα από τα σενάρια που φοβάται πολύ η κυβέρνηση είναι να μην επεκταθεί ο ιός και προς το Νότο της Ιταλίας, καθώς εκεί οι υγειονομικές δομές δεν είναι τόσο καλές όπως στο Βορρά.

Στην Ρώμη τα πράγματα είναι ακόμη ελεγχόμενα αλλά το πρόβλημα μεγαλώνει συνεχώς. Τουλάχιστον εδώ μπορούμε ακόμη να πηγαίνουμε στις κηδείες των ανθρώπων που πεθαίνουν».

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 21-3-2020

Read 334 times