Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2022 13:26

Οι «πράσινες» startups που επενδύουν στην ανακύκλωση

Written by

Η πανδημία ήταν ένα σοβαρό «τεστ κόπωσης» για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Πολλές εταιρίες υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση, αλλά για άλλες η πανδημία είτε ήταν μια αδιάφορη συνθήκη για τις δραστηριότητές τους, είτε δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον γι’ αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, επιχειρούμε να εστιάσουμε σε έναν κλάδο που ανεξάρτητα των συνθηκών, θα λειτουργεί και θα αναπτύσσεται γιατί είναι απαραίτητος σε κάθε κοινωνία.

Στα επόμενα χρόνια οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες θα είναι ο κανόνας για την έρευνα και την βιομηχανία. Το περίφημο «Green Deal» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή το «Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο» που περιλαμβάνει το σχέδιο μετάβασης της Ευρώπης στην πράσινη εποχή, προβλέπει, προς το παρόν, επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, κρύβει ευκαιρίες χρηματοδότησης για εκατοντάδες εταιρίες και καινοτόμες ιδέες, αλλά κυρίως αποτελεί ένα μήνυμα.

Ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση που «διαλαλεί» ότι τίποτα από εδώ και πέρα στην έρευνα, τη βιομηχανία, τον σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων δεν θα γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική διάσταση και η βιωσιμότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

 

 Η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία δεν είναι απλώς μια «καλή πρακτική» στην οποία όλοι μας λίγο ή πολύ εκπαιδευόμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Οι πρακτικές ανακύκλωσης σταδιακά παίρνουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Υπάρχουν ήδη οι σχετικές αποφάσεις και η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ήδη έχει αργήσει να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις. Στα επόμενα δύο χρόνια οι Δήμοι της χώρας θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη χωριστή συλλογή απορριμμάτων, που σημαίνει ότι οι κάδοι ανακύκλωσης από ένας γίνονται πια τέσσερις. Σύμφωνα με τα οριζόμενα του σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ:

«Έως τον Ιανουάριο του 2022 υποχρεώνονται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή και καταγραφή της ποσότητας των αποβλήτων συσκευασίας σε 4 ρεύματα (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί) οι εξής επιχειρήσεις:

 

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια φοιτητές δημιούργησαν startups επιχειρήσεις βάζοντας σε εφαρμογή καινοτόμες ιδέες σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, από τις εφαρμογές διαστημικής τεχνολογίας μέχρι το gaming και την αγροτική παραγωγή. Κάποιες από αυτές επένδυσαν στον «πράσινο τρόπο ζωής», με τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι τέσσερις συν μία start-ups που παρουσιάζουμε παρακάτω, οι οποίες ασχολήθηκαν με το θέμα της ανακύκλωσης με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία και οι οποίες πέρασαν από αρκετούς διαγωνισμούς και θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας μέχρι να κατορθώσουν να κάνουν την ιδέα τους, πράξη.

Coffeeco

Σε όλους μας ή σχεδόν σε όλους μας, αρέσει ο καφές. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι από τα εκατοντάδες «καφεδάκια» που πίνουμε ο καθένας κάθε χρόνο, παράγονται 30.000 τόνοι απορριμμάτων καφέ - τα γνωστά κατακάθια που μένουν στις μηχανές – κι αυτό μόνο από τον γνωστό εσπρέσο καφέ, με όποιον τρόπο και αν τον προτιμάμε.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι απορρίπτονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικής ταφής, περίπου έξι εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων καφέ, τιμή που ενισχύει την ανάγκη για άμεση διαχείριση. Η άμεση απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον, καθίσταται καταστρεπτική λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου και της παρουσίας τοξικών για τα φυτά ενώσεων, όπως η καφεΐνη και οι τανίνες, ενώ η καύση τους ενισχύει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τέσσερα νέα παιδιά, φοιτητές σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, σκέφτηκαν ότι είναι κρίμα και κυρίως αντιοικολογικό να πηγαίνει στα σκουπίδια τόση πρώτη ύλη, η οποία θα μπορούσε, σε μια δευτερογενή αγορά, να δώσει άλλα προϊόντα.

Έτσι, οι Μάριος Βλαχογιάννης, Αλέξης Πάντζιαρος, Λευτέρης Γούναρης και ο Σταύρος Τσομπανίδης δημιούργησαν την Coffe-eco, μια startup που στόχο έχει να συλλέγει όλα αυτά τα υποπροϊόντα και να φτιάξει από αυτά αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες για τη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, φαρμάκων και σε δεύτερη φάση δομικά υλικά.

Στην πορεία, έμειναν στην εταιρία οι Μάριος Βλαχογιάννης και Αλέξης Πάντζιαρος. Όπως λέει ο Μάριος Βλαχογιάννης στο CNN Greece, η ιδέα τους παρουσιάστηκε σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς διαγωνισμούς ενώ φιλοξενήθηκε στην θερμοκοιτίδα του Invent ICT από όπου η ομάδα πήρε σημαντική βοήθεια. Σημαντικότερη όμως ήταν η βοήθεια που πήρε η ομάδα από μεγάλη πολυεθνική εταιρία τροφίμων, με μεγάλη εμπειρία και θέση στην αγορά του καφέ η οποία μπήκε στο project ως partner.

 

Oι Μάριος Βλαχογιάννης και Αλέξης Πάντζιαρος, εκ των ιδρυτών της Coffeeco

Όπως λέει στο CNN Greece ο Αλέξης Πάντζιαρος, το 2019 η εταιρία κέρδισε τη 2η θέση σε ένα διαγωνισμό, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Enterprise Greece και τη Nestle Hellas. Μέσω αυτού του βραβείου, η εταιρία κατάφερε να τρέξει τον πρώτο πιλότο παραγωγής και έτσι βελτιστοποίησε τις πρώτες της υποθέσεις.

Το 2019 επίσης κέρδισε τη 3η θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ΕΙΤ Food και τη 1η θέση στο EIT Jumpstarter. Το 2020, μέσα στην πανδημία, είχε το πρώτο ενδιαφέρον για το προϊόν της από την εταιρία APIVITA, ενώ προς το τέλος του ίδιου έτους, εγκρίθηκε χρηματοδοτικό grand ύψους 290.000 ευρώ από τη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη περιοχή της Πάτρας. Φέτος η εταιρία διακρίθηκε στον διαγωνισμό του ClimAccelerator ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Impacthub και το Circle the Med και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την υπογραφή στρατηγικής επένδυσης από μια μεγάλη εταιρία του χώρου.

Cyclefi

Μια ακόμη startup στον τομέα της ανακύκλωσης με μια επίσης καινοτόμο ιδέα είναι η Cyclefi. Η συγκεκριμένη startup βρίσκεται στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της και είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή την ιδέα της. Εδώ δεν πρόκειται για κάδους ανακύκλωσης ή εφαρμογές, αλλά για ένα σύστημα μέτρησης βάρους ανακυκλώσιμων υλικών με ανταποδοτικά οφέλη για όσους βάλουν την ιδέα σε εφαρμογή στην επιχείρησή τους.

Τι ακριβώς κάνει η Cyclefi; Με τη χρήση ενός ‘μίγματος’ τεχνολογιών χαμηλού κόστους, όπως οι εκτυπώσιμοι δισδιάστατοι γραμμικοί κώδικες (QR-codes) μεταβλητών δεδομένων, προσθέτει ευφυΐα και μνήμη στις υφιστάμενες τεχνολογίες ιχνηλασιμότητας, και επιτρέπει τη συλλογή και τη μεταφόρτωση των δεδομένων σε μια πλατφόρμα στο υπολογιστικό νέφος (cloud platform) η οποία αναλαμβάνει την επεξεργασία τους για την ενημέρωση των επιχειρήσεων αλλά και των τελικών καταναλωτών, μέσα από μια σύγχρονη και ειδικά διαμορφωμένη για αυτόν, εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας.

 

O Γιώργος Στέγγος παρουσιάζει την ιδέα της ομάδας σε εν δυνάμει επενδυτές.

Όπως λέει ο κ. Γιώργος Στέγγος στο CNN Greece η ομάδα της Cyclefi δημιούργησε επίσης μια «έξυπνη ζυγαριά» για τη ζήτηση αυτών των ανακυκλώσιμων προϊόντων, η οποία μπαίνει κάτω από κάδους ανακύκλωσης και μετρά το βάρος με ακρίβεια 10 γραμμαρίων στο σημείο που παράγονται τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια. «Το αρχικό σκεπτικό ήταν να δίνουμε μια ταυτότητα στις σακούλες σκουπιδιών για να μπορούμε να καταγράφουμε πόσο ανακυκλώνουν οι πολίτες και πάνω σε αυτό αναπτύξαμε την υπηρεσία μας και με τη δυνατότητα της ζύγισης. Εμείς παρέχουμε πλέον υπηρεσίες καταγραφής και ζύγισης μαζί» λέει ο κ. Στέγγος.

  

Αυτή θα είναι η ζυγαριά σε τελικό στάδιο και θα είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό

Παράλληλα, η εταιρία έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή με την οποία οι ζυγαριές επικοινωνούν μεταξύ τους και όταν ένας κάδος ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο βάρος, η ποσότητα αυτή μεταφέρεται ηλεκτρονικά σε μια πλατφόρμα δημοπράτησης και πρακτόρευσης απορριμμάτων. Ενημερώνεται η επιχείρηση ότι τα απορρίμματα της έχουν οδηγηθεί προς δημοπράτηση και οι πιστοποιημένοι συλλέκτες απορριμμάτων μπορούν να συμμετέχουν για να αγοράσουν αυτά τα απορρίμματα.

Με σκοπό να διασφαλίσει υψηλού επιπέδου ιχνηλασιμότητα (traceability) των υλικών, η Cyclefi έχει αναπτύξει μία εφαρμογή κινητού στο Play-store, για να επιτρέπει σε κάθε αδειοδοτημένο συλλέκτη να συμμετέχει στη συλλογή των παραγόμενων απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις πλήρωναν για να συλλέξουν τα απορρίμματα τους ενώ στο εξής, θα πληρώνονται γι’ αυτά.

Η Cyclefi επίσης, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής της, μπορεί να παρέχει στις επιχειρήσεις πελάτες της και τη σχετική βεβαίωση ανακύκλωσης η οποία είναι πλέον υποχρεωτική. Η εταιρία έχει αναπτύξει και υλοποιήσει τη λύση της που αφορά στην δημιουργία προγράμματος «Διαλογής στην Πηγή» των απορριμμάτων, το οποίο παρέχει -για την ώρα- σε ΟΤΑ της Αττικής. Ουσιαστικά, είναι ένα πρόγραμμα επιβράβευσης της επίδοσης στην ανακύκλωση που εμφανίζουν οι δημότες. Την συγκεκριμένη λύση, την εφαρμόζει ήδη με μεγάλη επιτυχία, στους δήμους: Πειραιά, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηρακλείου Αττική, Βριλησσίων, Μοσχάτου-Ταύρου.

Μέσα σε πέντε χρόνια από την ίδρυση της, η εταιρεία, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης της αξίας των αποτελεσμάτων που επιφέρει η προτεινόμενη λύση της, κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη σημαντικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπογράφοντας πάνω από εκατό συμφωνητικά και εμπορικές συμβάσεις συνεργασίας, ενώ με σχεδόν μηδενική δαπάνη προώθησης και διαφήμισης, η εφαρμογή έχει πάνω από 6.000 εγγεγραμμένους καταναλωτές.

Recycglobe

Άλλη μια εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανακύκλωσης δίνοντας όμως έμφαση στο κομμάτι του software και των εφαρμογών συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων, είναι η Recycglobe. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ενός αισθητήρα πλήρωσης κάδου, η εταιρία προσφέρει μια ολιστική λύση διαχείρισης και απόδοσης ανταποδοτικών ωφελημάτων. Με λίγα λόγια, η Recycglobe προσφέρει λύσεις για τις εταιρίες που διαχειρίζονται και συλλέγουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Όπως λέει στο CNN Greece o κ. Κωνσταντίνος Αστρίδης, εκ των ιδρυτών της εταιρίας, που ξεκίνησε την πορεία της το 2015, «αυτό που καταλάβαμε ήταν ότι για να γίνει σωστά η ανταποδοτική ανακύκλωση χρειάζεται να υπάρχει καταρχάς, αξιόπιστη πληροφορία και συλλογή στοιχείων για μπορούν οι εταιρίες να ποσοτικοποιήσουν τα στοιχεία και να μπορούν να δίνουν ανταποδοτικά οφέλη. Αυτό μας έκανε να στραφούμε περισσότερο στο να δημιουργήσουμε εργαλεία για τις εταιρίες συλλογής και τους Δήμους».

O διευθύνων σύμβουλος της Recycglob Κωνσταντίνος Αστρίδης και η υπεύθυνη για την έρευνα και την ανάπτυξη Σοφία Αγραφιώτη

Μερικές από τις λύσεις που προσφέρει η Recycglobe είναι οι αισθητήρες πλήρωσης κάδων, συσκευές εντοπισμού απορριμματοφόρων, μια έξυπνη πλατφόρμα διαχείρισης, αισθητήρες ζύγισης στα απορριμματοφόρα, βάσεις ζύγισης των κάδων ανακύκλωσης, μετρητές ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους κ.α.

Όπως λέει ο κ. Αστρίδης, ο γνωστός μας μέχρι τώρα μπλε κάδος, «σπάει» σε τέσσερις κάδους, (για χαρτί, γυαλί, πλαστικό, χωριστή συλλογή) συν τον καφέ κάδο, που είναι για τα βιοδιασπώμενα απόβλητα: «Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί πολλά προβλήματα στους Δήμους και στους εταιρίες γιατί είναι μια δύσκολη μετάβαση. Εμείς δημιουργούμε καινοτόμες λύσεις που χρειάζονται οι Δήμοι και οι εταιρίες συλλογής απορριμμάτων και ταυτόχρονα λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα ποσοτικά στοιχεία που συγκεντρώνονται από την ανακύκλωση να μεταφραστούν σε ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη».

«Για τους Δήμους είναι μονόδρομος να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Στα επόμενα χρόνια οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε αυτή τη λογική και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για τους Δήμους που στο μέλλον θα γλυτώνουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από το τέλος ταφής απορριμμάτων», συμπληρώνει.

Η εταιρία ήδη συνεργάζεται ή έχει συνεργαστεί με τον Δήμο Ρεθύμνου και το Πολυτεχνείο Κρήτης, με τον Δήμο Ηλιούπολης, με τον Δήμο Νέα Σμύρνης και με ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες συνεργάζονται με τους Δήμους για να μετρούν με ακρίβεια τα εισερχόμενα υλικά. «Για το επόμενο διάστημα, στόχος της εταιρίας μας είναι να αναπτύξουμε νέα προϊόντα για να βοηθήσουμε στη συλλογή και καταμέτρηση ανακυκλώμενων υλικών» καταλήγει ο κ. Αστρίδης.

O διευθύνων σύμβουλος της Recycglob Κωνσταντίνος Αστρίδης, η υπεύθυνη για την έρευνα και την ανάπτυξη Σοφία Αγραφιώτη και η γενική διευθύντρια επιχειρήσεων Μαρία Τζάβελου

Enaleia

Μέχρι το 2050, αν δεν ληφθούν μέτρα, τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Η ρύπανση της θάλασσας με σκουπίδια, χωρίς να συνυπολογίζουμε τα λήμματα και τα χημικά, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που στα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί πολύ δουλειά και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Μια ομάδα νέων έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια μια δράση καθαρισμού των θαλασσών με τη βοήθεια των αλιέων.

Η Εναλεία είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ξεκίνησε αρχικά να εκπαιδεύει αλιείς. Σύντομα όμως διαπίστωσε ότι με τη βοήθεια των αλιέων θα μπορούσε να καθαρίσει και τις θάλασσες. Έτσι, πριν τρία χρόνια, ξεκίνησε τη δράση για τον καθαρισμό των θαλασσών και μέχρι σήμερα έχει βγάλει από το βυθό της θάλασσας 60 τόνους σκουπιδιών, εκ των οποίων οι 50 είναι πλαστικό.

Η ομάδα της Εναλεία: Ζέτα Καμπαρδή, Λευτέρης Αραπάκης, Γρηγόρης Νιτάς

Η ιστορία της Εναλεία ωστόσο ξεκινά το 2017, καθώς η αρχική ιδέα όπως λέει ο Λευτέρης Αραπάκης, εκ τον ιδρυτών της, ήταν η δημιουργία της πρώτης σχολής αλιείας στην Ελλάδα. Οι Έλληνες επαγγελματίες αλιείς είναι ελάχιστοι πλέον και τα επαγγελματικά σκάφη δουλεύουν με μετανάστες κυρίως Αιγύπτιους. Η ενασχόληση με την αλιεία έφερε και στη συνέχεια και την ανακύκλωση σκουπιδιών της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στη θάλασσα, καθώς οι ψαράδες έπιαναν στα δίχτυα τους τόνους πλαστικού και άλλων σκουπιδιών κάθε χρόνο.

Η Εναλεία τιμήθηκε το 2019 από το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment - Young Champions of the Earth) σαν μία από τις πέντε κορυφαίες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον στην Ευρώπη. Ο Λευτέρης Αραπάκης τιμήθηκε πέρυσι από τον ΟΗΕ ως ένας από τους επτά «νέους πρωταθλητές της Γης» για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις του και μάλιστα ήταν ο μόνος Ευρωπαίος πολίτης μεταξύ των επτά.

Συλλογή πλαστικού πάνω σε αλιευτικό σκάφος σε συνεργασία με την ομάδα της Εναλεία

Σήμερα η Εναλεία συνεργάζεται με 40 μεγάλα αλιευτικά σκάφη και 80 μικρότερα από Ελλάδα και Ιταλία και τα πλαστικά που συγκεντρώνει τα διαθέτει για ανακύκλωση στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ολλανδία. Στόχος της είναι επεκτείνει τη δραστηριότητά της πέρα από τη Μεσόγειο, σε όλο τον κόσμο. Η δράση Mediterranean Clean up, έχει ως μεγάλο δωρητή το Costas M. Lemos Foundation και ως χορηγό τη Nestle, ενώ υποστηρίζεται από την La Roche Posay,το Climate Kic και το Higgs.

Green Panda: Ε-waste - Τομή στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών σκουπιδιών

Η ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι ξεχωριστή υπόθεση. Τα ηλεκτρονικά σκουπίδια είναι ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παράγουμε κάθε χρόνο πάνω από 50 εκατομμύρια τόνους e-waste (ηλεκτρονικών σκουπιδιών), όγκος που αντιστοιχεί σε 4.500 «Πύργους του Άιφελ», που αν τους βάλεις τον ένα δίπλα στον άλλο καταλαμβάνουν μια περιοχή όση το Μανχάταν. Σε τριάντα χρόνια αυτή η ποσότητα θα έχει υπερδιπλασιαστεί. Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα μια νέα εταιρία αποφάσισε να ασχοληθεί με την ανακύκλωση και μάλιστα ανταποδοτική, των smartphones.

Η ιδέα ήταν απλή: Στα συρτάρια όλων μας υπάρχουν smartphones που σκονίζονται καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι περισσότεροι από εμάς αναβαθμίζουμε τα τηλέφωνά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παλιά μας smartphones δεν λειτουργούν ή δεν μπορούν να είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλο. Η Green Panda μαζεύει και μάλιστα αγοράζει όλα αυτά τα smartphones, και τους δίνει μια «δεύτερη ζωή», προωθώντας τα στη λιανική αγορά. Όπως λέει στο CNN Greece o κ. Φάνης Κουτουβέλης, ιδρυτής της Green Panda, η εταιρία δεν φροντίζει μόνο να δίνει μια δεύτερη ζωή στα παλιά smartphones αλλά φροντίζει και να ανακυκλώνονται (να καταστρέφονται δηλαδή) με βάση εγκεκριμένες προδιαγραφές σε πιστοποιημένα κέντρα καθώς όπως λέει αυτά τα κέντρα διαχειρίζονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία υλικά.

Ο Φάνης Κουτουβέλης, ιδρυτής της Green Panda

Η Green Panda, ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από δύο χρόνια, μέσα στην πανδημία σχεδόν και τα πρώτα ATM της τα έβγαλε στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 2020. «Τι είναι αυτά τα ΑΤΜ;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Είναι μηχανήματα που μοιάζουν με ΑΤΜ, στα οποία ο κάτοχος του smartphone τοποθετεί το τηλέφωνό του σε μια ειδική θέση και το μηχάνημα αναγνωρίζει τον τύπο, τα χαρακτηριστικά του, αν λειτουργεί σωστά, αν έχει φθορές κτλ. Μετά την αξιολόγησή του ενημερώνει τον κάτοχο για την τιμή που δίνει η Green Panda για το smartphone. Αν ο κάτοχος συμφωνήσει, προχωρά η διαδικασία και η πληρωμή γίνεται αυθημερόν στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αν δεν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία, την ακυρώνει και παίρνει πίσω το κινητό του.

ΑΤΜ της Green Panda βρίσκονται ήδη σε πολλά σημεία στην Ελλάδα και μπορεί εύκολα να βρει κανείς το πλησιέστερο στον τόπο διαμονής του μέσα από το site της εταιρίας. Όπως λέει στο CNN Greece o κ. Κουτουβέλης, το σημαντικό είναι ότι η τεχνολογία για την κατασκευή των ΑΤΜ αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και οι συσκευές κατασκευάζονται επίσης στην Ελλάδα.

Η εταιρία σήμερα απασχολεί 25 άτομα και σύντομα θα τοποθετήσει τα πρώτα ΑΤΜ της και στο εξωτερικό.

 

Πώς επηρέασε η πανδημία τις ελληνικές startups

Το Data Project συνομίλησε με εκπροσώπους του χώρου των που χαρτογραφούν τον χώρο των ελληνικών startups και έχουν μια πιο σφαιρική άποψη για το πώς κινούνται τα πράγματα. Η κυρία Ρούλα Μπαχταλιά, είναι διευθύντρια του EGG, του κορυφαίου προγράμματος επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation-acceleration). Προσφέρει ευκαιρίες για κατάλληλη χρηματοδότηση startup, mentoring, εμπορική δράση, δικτύωση και εξωστρέφεια: «O κλάδος της υγείας και το biotech είχαν την ‘τιμητική’ τους, μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Πολλές startups θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα με τον κορωνοϊό ενώ είδαμε και πολλές ερευνητικές ομάδες από το εξωτερικό να μετοικούν στην Ελλάδα για να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση από τη χώρας μας», δηλώνει η ίδια, μεταξύ πολλών άλλων, στο βίντεο που ακολουθεί:

Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, Partner “The Foundation” τονίζει: «Στον χώρο της τεχνολογίας έχουμε άυλα προϊόντα και υπηρεσίες. Η διανομή τους δεν επηρεάζεται από τα λοκντάουν και τις ανατιμήσεις στα κόστη μεταφοράς αγαθών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτές οι εταιρίες έχουν μεγαλύτερη προστασία και ένα ευρύτερο πλαίσιο ευελιξίας, σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα». Ολόκληρη η συνέντευξη στο Data Project, στο βίντεο που ακολουθεί:

H ανταποδοτική ανακύκλωση

H ανταποδοτική ανακύκλωση είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πολλοί έχουμε ήδη δει τα λεγόμενα «σπιτάκια» της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, τα οποία έχουν ξεχωριστούς κάδους για μέταλλο, γυαλί και πλαστικό και που βρίσκονται ήδη σε αρκετούς δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό, που λειτουργεί χωρίς την επιβάρυνση των Δήμων, δίνει ανταποδοτικό κίνητρο στους πολίτες που θα επιλέξουν να επιστρέφουν της ανακυκλώσιμες συσκευασίες τους.

Τα «σπιτάκια» αυτά έχουν κατάλληλη τεχνολογία που αναγνωρίζει και διαχωρίζει τις συσκευασίες, τις συμπιέζει και τις τεμαχίζει για να μειωθεί ο όγκος και το βάρος τους, έχει ενσωματωμένο υπολογιστή που εκτυπώνει τα στοιχεία και δεδομένα της ανακύκλωσης για τον πολίτη με το ανταποδοτικό τέλος που του αναλογεί, αλλά στέλνει τα ίδια δεδομένα και σε ένα κέντρο συλλογής δεδομένων για να μπορεί να γίνεται η διαχείριση και αποκομιδή των υλικών.

Το μέλλον μας είναι «πράσινο» και φαίνεται πως η νεοφυής επιχειρηματικότητα το έχει ήδη αναγνωρίσει και προχωρά αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και του πλανήτη.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 3/1/2022

 

Read 202 times