Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 21:11

Ο Ραν Κριλ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Elbit Systems μιλά στο CNN Greece

Written by

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση DEFEA 2021στο Metropolitan Expo , η μεγαλύτερη έκθεση αμυντικού εξοπλισμού στη χώρα μας, όπου έδωσαν το παρόν κορυφαίες εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας από όλο την κόσμο και από την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια προχωρά με βήμα ταχύ σε καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες.Όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά και τον μέσων ενημέρωσης κέντρισε το περίπτερο της Ισραηλινής Elbit Systems η οποία στη βάση της στρατηγικής συνεργασίας της χώρας μας με το Ισραήλ γίνεται ο βασικός συνεργάτης της Ελλάδας στην εκπαίδευση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, με την ίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, ενός κέντρου πρότυπο για την αεροπορική εκπαίδευση, με σύγχρονο εξοπλισμό και νέα εκπαιδευτικά αεροπλάνα και κυρίως με την επίβλεψη και καθοδήγηση της Elbit Systems και της εμπειρίας που φέρει από την αντίστοιχη εκπαίδευση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, μιας από τις καλύτερες στον κόσμο.
Στην έκθεση παραβρέθηκε και ο κ. Ραν Κριλ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Elbit Systems, ο οποίος μίλησε στο CNN Greece, για τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της εταιρίας και της χώρας μας, τα αμυντικά συστήματα που προωθεί η εταιρία, τη σημασία που έχει η ανάπτυξη του αμυντικού κλάδου για την οικονομία, το ενδιαφέρον της Elbit Systems για την ελληνική αγορά, τις διεθνείς τάσεις στην αμυντική τεχνολογία και φυσικά το Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας.

Ποιες καινοτομίες παρουσιάζετε στην φετινή έκθεση;

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι είμαστε εδώ σε μία περίοδο πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό.
Παρουσιάζουμε αρκετά προϊόντα για την άμυνα τα οποία πιστεύουμε ότι είναι πολύ υψηλής τεχνολογίας και τα έχουμε δοκιμάσει σε διαφορετικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ και πιστεύουμε ότι οι τεχνολογίες μας μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της διαδικασίας αναβάθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που μετά από χρόνια βρίσκονται σε μια ταχεία διαδικασία εκσυχρονισμού των αμυντικών τους ικανοτήτων.
Λόγω μάλιστα και της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, είμαστε σε θέση να προτείνουμε και να παρέχουμε λύσεις που προτείνουμε και παρέχουμε στους πιο στενούς μας συμμάχους.

Πείτε μας περισσότερα για τις σχέσεις με την Ελλάδα, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και φυσικά για το μεγάλη συνεργασία στην Καλαμάτα.

Όπως γνωρίζετε ισραηλινή κυβέρνηση υπέγραψε πριν από μερικούς μήνες συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση για τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορίας στην Καλαμάτα. Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει την ελληνική αεροπορία να πάρει την πιο σύγχρονη εκπαίδευση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και η οποία επίσης παρέχεται στο Ισραήλ.

Και για αυτό το λόγο έχουμε εδώ στην Ελλάδα συμφωνίες με διαφορετικούς υπεργολάβους για να μας στηρίξουν στην εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης.
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα συνεργασίας που έχουμε στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα προωθούμε και άλλες πιθανές συνεργασίες με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν δυνατότητες παραγωγής εδώ στην Ελλάδα με συνεργασία και όχι απλά να αγοράζει η χώρα σας εξοπλισμό από το Ισραήλ.

Αυτή η συνεργασία πιστεύετε ότι μπορεί να επεκταθεί και αν ναι σε ποιους τομείς; Και ποιοι τομείς είναι αυτοί που σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Ελπίζουμε αυτή η σχέση που έχουμε αναπτύξει μέχρι τώρα Να επεκταθεί και να εμπλουτιστεί . Εμείς από την πλευρά μας ακολουθούμε τις προτεραιότητες το ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παρακολουθούμε διαδικασίες αναβάθμισης του ελληνικού ναυτικού και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του με τα πλοία νέας γενιάς και θέλουμε να είμαστε συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια. Ελπίζουμε σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις. Συζητάμε επίσης συνεργασίες και με τον ελληνικό στρατό στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου και τον επικοινωνιών. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Ελπίζουμε ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η εταιρεία μας θα έχει ένα μερίδιο.

Πείτε μας για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτομίας στην άμυνα και τη σχέση τους με την οικονομία. Το Ισραήλ είναι από τους πρωτοπόρους στην αμυντική τεχνολογία. Πως επέδρασε αυτό στην οικονομία της χώρας γενικότερα;

Η ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας στο Ισραήλ, δεν ξεκίνησε για οικονομικούς λόγους, αλλά λόγω της ανάγκης που προέκυψε λόγω των πολέμων στην περιοχή από τους οποίους καταλάβαμε ότι για να είμαστε ανεξάρτητοι θα πρέπει να αναπτύξουμε τις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Σήμερα οι επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας του Ισραήλ με προϊόντα που παράγονται για εξαγωγές. Το 80% των εσόδων της Elbit για παράδειγμα, προέρχονται από εξαγωγές. Αντίστοιχα μεγάλο είναι και το ποσοστό των εσόδων από εξαγωγές και άλλων εταιρειών. Οι εξαγωγές λοιπόν φέρνουν χρήμα από το εξωτερικό και δημιουργούν πολλές δυνατότητες και καινοτομία όχι απαραίτητα στην άμυνα αλλά και σε άλλους τομείς.
Προσπαθούμε λοιπόν τώρα να επεκτείνουμε μέρος αυτού του μοντέλου και στους συνεργάτες μας, για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα. Η ζήτηση για εργασία με απαιτήσεις σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς είναι τεράστια. Δεν έχουμε αρκετούς ταλαντούχους μηχανικούς και προγραμματιστές για να ασχοληθούν με όλα αυτά τα προϊόντα. Ψάχνουμε για κόσμο με ικανότητες και για συνεργασίες με χώρες που είναι στην περιοχή όπως η Ελλάδα, με ταλαντούχο δυναμικό τόσο για το καλό το δικό μας όσο και της χώρας και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το προωθήσουμε επιθετικά, στα επόμενα χρόνια. Ήδη έχουμε προσλάβει κόσμο στην Ελλάδα για το Κέντρο της Καλαμάτας αλλά όχι για το κομμάτι της ανάπτυξης και της τεχνολογίας. Για το λειτουργικό και οργανωτικό κομμάτι. Αλλά για ότι κάνουμε στη συνέχεια εδώ στην Ελλάδα, δεν θα στείλουμε φυσικά κόσμο από το Ισραήλ για να δουλέψει. Θα τον βρούμε εδώ στη συνεργασία μας με τις τοπικές εταιρείες. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε σε όλο τον κόσμο.


Η Elbit στην φετινή DEFEA έχει μαζί της και τα ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μια τεχνολογία την οποία προωθεί πολύ και στοχεύει και στην ελληνική αγορά για την αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τι είναι τα ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και σε τι βάθος έχει φτάσει η έρευνα και παραγωγή της Elbit;

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι σήμερα ένα από τα βασικά πεδία στα οποία βασίζεται η άμυνα και αφορά στον εντοπισμό και την αναγνώριση των ηλεκτρονικών σημάτων κάθε είδος. Ραντάρ, τηλεπικοινωνίες, κάθε συσκευή σε τελική ανάλυση που κάνει μετάδοση ενός σήματος. Υπάρχουν συστήματα λοιπόν που συγκεντρώνουν όλα αυτά τα σήματα, τα ερμηνεύουν ώστε να αποφασίσει αυτός που τα λαμβάνει τι θα κάνει και πως θα αμυνθεί. Η Elbit παρέχει λύσεις για ηλεκτρονικό πόλεμο και για τα τρία όπλα, αεροπορία, ναυτικό, στρατό ξηράς και το Ισραήλ είναι πρωτοπόρος σε αυτές τις τεχνολογίες. Θα θέλαμε να μοιραστούμε αυτή τη γνώση και την τεχνολογία μας με την Ελλάδα.

Που θα ρίξει το βάρος του στα επόμενα χρόνια ο αμυντικός κλάδος διεθνώς και ποιες τάσεις θα κυριαρχήσουν; Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα τέτοιων τάσεων?

Η αγορά στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ευμετάβλητη και εξαρτάται πολύ από τις οικονομίες των χώρων. Το ΑΕΠ της κάθε χώρας, με τη σειρά του καθορίζει και τους προϋπολογισμούς για την άμυνα, τους προϋπολογισμούς αμυντικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ κτλ. Από την άλλη η πανδημία έχει στρέψει ένα μεγάλο μέρος των κρατικών δαπανών στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η αμυντική βιομηχανία προσπαθεί συνεχώς να αναβαθμίζεται και να έχει τους αναγκαίους πόρους. Η αμυντική βιομηχανία αυτή τη στιγμή έχει την προσοχή της στα μη επανδρωμένα συστήματα, το διάστημα, τα ενεργειακά όπλα, προηγμένη δικτύωση και τηλεπικοινωνίες.

 

Παναγιωτόπουλος: Η Καλαμάτα, πόλος έλξης διεθνούς αεροπορικής εκπαίδευσης

Κατά τη διάρκεια της φετινής DEFEA της εγκαταστάσεις του Metropolitan EXPO επισκέφθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος πέρασε και από το περίπτερο της Elbit Systems. Aναφορικά με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα o κ Παναγιωτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η μεγάλη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Elbit, στη βάση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδα – Ισραήλ, εξασφαλίζει ένα κυριολεκτικά καινούργιο και πολύ καλύτερο μέλλον για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Γιατί δεν είναι μόνο οι πλατφόρμες και τα καινούργια αεροσκάφη που προμηθευόμαστε. Είναι και η επένδυση στο προσωπικό. Και δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το προσωπικό και από τον τρόπο που αυτό εκπαιδεύεται. Και ιδίως στο πτητικό αντικείμενο.
Έτσι λοιπόν με μία συμφωνία διάρκειας 22 ετών με την Elbit, θα γίνει και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη διετία μια μεγάλη επένδυση στην Καλαμάτα, στην αεροπορική βάση. – εξ’ ου και τα 22 χρόνια, έτσι ώστε τα 20 επόμενα θα έχουν να κάνουν αμιγώς με την εκπαίδευση.
Επένδυση στα επίγεια συστήματα εκπαίδευσης, επένδυση στα εναέρια συστήματα εκπαίδευσης, με αναβάθμιση 25 ελικοφόρων εκπαιδευτικών και πρόσθεση 10 από τα καινούργια αεριωθούμενα εκπαιδευτικά που θα έρθουνε στα επόμενα δύο χρόνια, προσφορά συγκεκριμένων επιπλέον ωρών εκπαίδευσης στον αέρα και φυσικά στο έδαφος, με εκπαίδευση με υπολογιστές και προσομοιωτές – ό,τι καλύτερο και πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση ενός ιπταμένου.
Όλο αυτό θα μεταμορφώσει προς το καλύτερο την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία είναι ήδη εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων, αλλά αυτές οι δυνατότητες μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες.”

Ποιά είναι η Elbit Systems

H Elbit Systems Ltd. αποτελεί μια διεθνή εταιρία υψηλής τεχνολογίας που ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και εμπορικής φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρία, η οποία περιλαμβάνει την Elbit Systems και τις θυγατρικές της, δραστηριοποιείται στους τομείς της αεροδιαστημικής, σε συστήματα ξηράς και ναυτικού, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνώρισης ("C4ISR"), μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών, προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών , ηλεκτρο-οπτικών διαστημικών συστημάτων, σουίτες EW, συστήματα νοημοσύνης σήματος, συνδέσμους δεδομένων και συστήματα επικοινωνιών, ραδιόφωνα, συστήματα και πυρομαχικά που βασίζονται στον κυβερνοχώρο. Η εταιρία επικεντρώνεται επίσης στην αναβάθμιση των υφιστάμενων πλατφορμών, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την άμυνα, την εγχώρια ασφάλεια και τις εμπορικές εφαρμογές και την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων εκπαίδευσης και προσομοίωσης.

Μεγάλες εταιρίες και σύγχρονα οπλικά συστήματα στην DEFEA

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν σύγχρονα αμυντικά συστήματα από εταιρίες από όλο τον κόσμο αλλά την τιμητική τους είχαν και οι ελληνικές εταιρίες όπως η ΕΛΒΟ που παρουσίασε δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφορών προσωπικού, η ΕΟDH που παρουσίασε τον “Οπλίτη” ένα τεθωρακισμένο τακτικό όχημα με δυνατότητα μεταφοράς διαφορετικών οπλικών συστημάτων, η SAS Technology που παρουσίασε τα drone της και άλλες

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 22 Ιουλίου 2021

Read 213 times