Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 21:21

Επικεφαλής ΓΧΣ στο CNN Greece: Εκατοντάδες τραυματίες και πρωτοφανής ένταση σε Ιερουσαλήμ και Γάζα

Written by

Η Επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κυρία Μαριέττα Προβοπούλου μίλησε στο CNN Greece για τα γεγονότα στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ένταση. Ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ όπου είναι η η βάση των ΓΧΣ, τέτοιας έντασης επεισόδια είχαν να γίνουν πολλά χρόνια.

Όπως λέει η κυρία Προβοπούλου υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στην Ιερουσαλήμ μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά και οι γιατροί περιθάλπουν τραύματα από πλαστικές σφαίρες, από χειροβομβίδες κρότου και πάρα πολλές περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων που προκαλείται από την τοξική ουσία skunk water. Οι ΓΧΣ εργάζονται μαζί με τους Γιατρούς της Ερυθράς Ημισελίνου στα Παλαιστινιακά νοσοκομεία και ιατρεία.

«Είδαμε πολλά παιδιά τραυματισμένα και ανθρώπους που έχασαν τα μάτια τους» λέει η κυρία Προβοπούλου. Όπως λέει το κεντρικό νοσοκομείο των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατάφερε μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σοβαρά τραυματιών.

Πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Γάζα ή οποία τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζεται διαρκώς και οι ΓΧΣ προσπαθούν αυτές τις μέρες να εκκενώσουν το προσωπικό τους από την περιοχή τουλάχιστον αυτό που δεν προσφέρει άμεση και ουσιώδη ιατρική βοήθεια. Το σύστημα υγείας είναι εύθραυστό λέει η κυρία Προβοπούλου όχι μόνο λόγο του αποκλεισμού αλλά και λόγο του covid-19 που δεν άφησε αλώβητη τη Γάζα.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 14 Μαϊος 2021

Read 269 times