Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 10:19

Γυναίκες της Σρεμπρένιτσα θα μηνύσουν τη Χρυσή Αυγή και Έλληνες παραστρατιωτικούς για τη γενοκτονία

Written by
Γυναίκες της Σρεμπρένιτσα θα μηνύσουν τη Χρυσή Αυγή και Έλληνες παραστρατιωτικούς για τη γενοκτονία Kostas Pliakos

Οι επιζώντες της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα είναι έτοιμοι να μηνύσουν μέλη του πρώην κόμματος και καταδικασμένης πλέον ως εγκληματική οργάνωση Χρυσής Αυγής, μαζί με όλους τους Έλληνες εθελοντές που, όπως ισχυρίστηκαν, συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου που έλαβαν χώρα στη σερβοβοσνιακή πόλη το 1995.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν μεταξύ των Ελλήνων εθελοντών που πολέμησαν μαζί με τον Στρατό των Σερβοβοσνίων και μερικοί φέρονται να ήταν παρόντες στη Σρεμπρένιτσα την περίοδο κατά την οποία δολοφονήθηκε μεγάλος αριθμός Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει πολλά δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν και οπτικό υλικό, για τη συμμετοχή Ελλήνων στις δυνάμεις στων Σερβοβοσνίων.«Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι λειτουργούσαν στη Σρεμπρένιτσα. Υπάρχουν φωτογραφίες που το αποδεικνύουν», δήλωσε η Μούνιρα Σούμπασιτς, επικεφαλής των Mητέρων της Σρεμπρένιτσα.

Η Σούμπασιτς έχασε τον γιο και τον σύζυγό της στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και είπε ότι οι Έλληνες εθελοντές που συμμετείχαν στη σφαγή μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα το 1995 δεν προσήλθαν ποτέ στη δικαιοσύνη. Η επικεφαλής της Ένωσης Γυναικών της Σρεμπρένιτσα, Νούρα Μπεγκόβιτς, η οποία έχασε 16 μέλη της οικογένειας στη γενοκτονία, είπε ότι η Σρεμπρένιτσα είχε ακόμη και «δρόμο της ελληνικής φιλίας» σε κάποιο σημείο. Το 1996, ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου, η τοπική συνέλευση στην πόλη που περιλάμβανε μόνο Σέρβους έδωσε το όνομα της στην οδό, αν και αργότερα μετονομάστηκε.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 12 Απριλίου 2021

 
Read 85 times