Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 22:28

Ρεπορτάζ CNN Greece: Βήμα - βήμα πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Written by

Σε ένα από τα 1.019 εμβολιαστικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» βρέθηκε την Τετάρτη το CNN Greece. Ο χώρος, που βρίσκεται στο Ίλιον και όπου την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, είναι σχεδόν έτοιμος να υποδεχτεί τους πρώτους πολίτες που θα εμβολιαστούν.

Πρόκειται για έναν από τους συνολικά 245 αντίστοιχους χώρους που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα. Το κέντρο υγείας έχει 40 άτομα δυναμικό ενώ έχουν δημιουργηθεί τρεις αίθουσες εμβολιασμού. Η διαδικασία δεν θα ξεπερνάει τη μισή ώρα για κάθε πολίτη –το πολύ ένα τέταρτο αναμονή και άλλα 15 λεπτά για τον εμβολιασμό. Έτσι, υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται τέσσερα άτομα ανά ώρα σε κάθε μια από τις αίθουσες –δηλαδή γύρω στα 170 άτομα την ημέρα.

«Κατά την προσέλευση του εμβολιασθέντα, ο οποίος θα έχει λάβει το απαραίτητο μήνυμα για να έρθει να εμβολιαστεί, θα έρχεται στην είσοδο, θα γίνεται η θερμομέτρησή του και στη συνέχεια θα περνάει μέσα στο εμβολιαστικό κέντρο, όπου θα υπάρχει ο γιατρός και η επισκέπτρια υγείας, θα του παίρνουμε ένα σύντομο ιστορικό –αν έχει κάποια αλλεργία σε κάτι, αν παίρνει κάποια αντιπηκτική αγωγή ή εάν έχει κάποιο πρόβλημα γνωστό που να μην του επιτρέπει να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Αφού γίνει η καταγραφή του και περαστεί στο κομπιούτερ, στην πορεία θα περάσουμε στον εμβολιασμό και αφού τελειώσει αυτό το κομμάτι που περίπου θα διαρκέσει 10-15 λεπτά, θα περάσει και στην αναμονή όπου θα βρίσκεται για άλλα 15 λεπτά –μια συνηθισμένη διαδικασία- σε κάθε εμβολιασμό που γίνεται» λέει στο CNN Greece ο Μιλτιάδης Καράμπελας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Υγείας Ιλίου.

Άλλα 123 εμβολιαστικά κέντρα έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη σταλεί και η ειδική φόρμα, την οποία θα συμπληρώνουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Η διαδικασία

Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και μετά από την επεξεργασία του αιτήματός τους, θα λαμβάνουν τις ημερομηνίες του ραντεβού τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. Θα υπάρχουν, ωστόσο, και φυσικά σημεία εξυπηρέτησης πολιτών, για όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Τα πρώτα εμβόλια αναμένονται στην Ελλάδα το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και μόλις μια ημέρα αργότερα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος ενώ σειρά θα πάρει και ο ίδιος. Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως στην κορυφή της λίστας των εμβολιασμών βρίσκονται οι υγειονομικοί ενώ ακολουθούν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι, γηροκομεία και ειδικές δομές και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε εργαζόμενους από πέντε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη ενώ αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση emvolio.gov.gr με στόχο την ενημέρωση -προς το παρόν- και την οργάνωση για τη διαδικασία εμβολιασμού.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 23-12-2020

Read 274 times