Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 09:52

To CNN Greece στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετρούν πολλούς νεκρούς

Written by

Η εκεχειρία έστω και προσωρινά επετεύχθη αλλά αυτό δεν λέει και πολλά αν δει κανείς ιστορικά πως εξελίσσετε η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή. Λίγο πριν την έναρξη της κατάπαυση του πυρός στις 12:00 έχουν ενταθεί οι επιθέσεις στο μέτωπο κυρίως στο νότο του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις αζέρικες δυνάμεις με πυραύλους και drones.

Είναι οι τελευταίες προσπάθειες για την απόκτηση του ελέγχου σε όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές πριν σιγήσουν τα όπλα. Αρμενικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιθέσεις αποκρούονται επιτυχώς, ενώ αντικρουόμενες πληροφορίες καταφθάνουν σχετικά με την πόλη Χαντρούτ που βρίσκεται στο νότο κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

O ίδιος ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάν Αλίεφ, είπε ότι η πόλη κατελήφθη από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια βομβαρδίστηκε από τις αρμενικές δυνάμεις. Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στον έλεγχο των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θύλακας με αρμενικό πληθυσμό, είναι αναγνωρισμένο διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και από το 1994 που τελείωσε ο πόλεμος, οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις υπό τη διαμεσολάβηση της Ομάδας του Μίνσκ, στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.

Οι διαπραγματεύσεις σχεδόν 25 χρόνων δεν έχουν δώσει κανένα αποτέλεσμα και οι συγκρούσεις επαναλαμβάνονται με μια σχετική μικρή περιοδικότητα. Αυτή τη φορά ήταν οι χειρότερες από τον πόλεμο του 1992-94 και οι δύο πλευρές μετρούν πολλούς νεκρούς και υλικές απώλειες. Το Στεπανακέρτ όπου το CNN Greece βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς και έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 άμαχοι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Η πόλη όπως φαίνεται και στο βίντεο βρίσκεται διαρκώς υπό ένα καθεστώς φόβου και υπάρχει γενικότερη δυσπιστία για το αν μπορεί να διαρκέσει η εκεχειρία και να βρεθεί ειρηνική λύση.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 10 Οκτωβρίου 2020

Read 328 times