Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020 09:51

Το CNN Greece στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί παρά την εκεχειρία

Written by

Εν όψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης των υπουργών εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα θα περίμενε κανείς να περιοριστούν και οι βομβαρδισμοί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Λίγο πριν την έναρξη της κατάπαυση του πυρός στις 12:00 έχουν ενταθεί οι επιθέσεις στο μέτωπο κυρίως στο νότο του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις αζέρικες δυνάμεις με πυραύλους και drones.

Είναι οι τελευταίες προσπάθειες για την απόκτηση του ελέγχου σε όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές πριν σιγήσουν τα όπλα. Αρμενικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιθέσεις αποκρούονται επιτυχώς, ενώ αντικρουόμενες πληροφορίες καταφθάνουν σχετικά με την πόλη Χαντρούτ που βρίσκεται στο νότο κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

O ίδιος ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάν Αλίεφ, είπε ότι η πόλη κατελήφθη από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια βομβαρδίστηκε από τις αρμενικές δυνάμεις. Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στον έλεγχο των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο η χθεσινή μέρα, η 11η από την έναρξη των συγκρούσεων, είχε αρκετούς βομβαρδισμούς και οι σειρήνες ήχησαν αρκετές φορές μέσα στη μέρα στην άδεια πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Μόσχα σήμερα το πρωί οι σειρήνες ήχησαν και πάλι και ακούστηκαν εκρήξεις στο Στεπανακέρτ.

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους σύμφωνα με το ανακοινωθέν κάτι που θεωρείτο πιθανό σύμφωνα με αρμενικές πηγές, αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά, αφού ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών στρατιωτών από τις δύο πλευρές.

Το Στεπανακέρτ, το Σούσι και το Μαρτακέρτ, οι μεγαλύτερες πόλεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εξακολουθούν να ζουν με το φόβο αν και οι κάτοικοι είναι πολύ περισσότερο προετοιμασμένοι και με τον πραμικροό ήχο σπεύδουν στα καταφύγια.

Στις επόμενες ώρες ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα δώσει συνέντευξη τύπου και να εξειδικεύσει τους όρους της συμφωνίας.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξακολουθεί να μοιάζει με πόλη φάντασμα, ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν και οι κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί για το τι γίνει τις επόμενες μέρες και κυρίως αφού ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων και νεκρών στρατιωτών.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 10 Οκτωβρίου 2020

Read 130 times