Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 03:00

Το χρηματιστήριο του μπλε τόνου

Written by

Στο χρηματιστήριο των τροφίμων, ο γαλαζόπτερος τόνος είναι ένα από τα πιο «βαριά χαρτιά». Για όσο καιρό ακόμη θα υπάρχει στις θάλασσες, η εκμετάλλευση του θα δίνει σε αυτούς που τον εμπορεύονται σταθερά κέρδη και στους ανά τον κόσμο γκουρμέ την πολυτέλεια ενός από τα πιο σπάνια και γευστικά φαγητά. Όπως συμβαίνει όμως σε κάθε χρηματιστήριο οι «θεσμικοί επενδυτές» είναι αυτοί που καρπώνονται τα περισσότερα κέρδη και ανεβοκατεβάζουν τις τιμές. Ο Ιαπωνικός επιχειρηματικός κολοσσός Mitsubishi ελέγχει ήδη το 40% της αλιείας γαλαζόπτερου τόνου, είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση και προκειμένου να κρατήσει τις τιμές και το μερίδιο αγοράς της, αυξάνει τις ποσότητες που καταψύχει.

Η εταιρία τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική έχει σκοπό να διατηρηθεί η σταθερότητα στις τιμές. Τη στιγμή όμως που οι πληθυσμοί του γαλαζόπτερου τόνου μειώνονται διαρκώς στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, η κατάψυξη μεγαλύτερων ποσοτήτων δείχνει ότι η ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί, ακόμη και αν τίθονταν αυστηρότεροι περιορισμοί στην αλιεία.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τόνος θα εξαφανιστεί από τη Μεσόγειο το 2012, ενώ μέχρι το 2048 θα έχει εξαφανιστεί εντελώς και στον Ατλαντικό. Παρά το ότι  το όριο αλίευσης που  έχει θέσει η Διεθνή Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) είναι 22.000 τόνοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η ποσότητα που αλιεύεται είναι περίπου 60.000 τόνοι. Η οργάνωση WWF καταγγέλλει επιπλέον ότι οι επιστήμονες της ICCAT συμβουλεύουν τη επιτροπή να μειώσει το όριο μεταξύ 8.000 και 15.000 τόνων. Σύμφωνα με τον κ. Τσαρλς Γκλόβερ επιστημονικό συνεργάτη στο ντοκιμαντέρ «Το τέλος της γραμμής» που θα προβληθεί σύντομα και αφορά την αλιεία  τόνου,   το ένα τρίτο από τους γαλαζόπτερους τόνους που αλιεύονται καταψύχονται για μελλοντική χρήση, πρακτική που επιδεινώνει την κατάσταση.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε αυστηρότερα όρια για την αλιεία γαλαζόπτερου τόνου. Τα μέτρα προβλέπουν μείωση των ποσοτήτων αλιείας  μέχρι το 2011 με παράλληλη μείωση της χρονικής περιόδου αλιείας στους 4 μήνες. Ο γαλαζόπτερος τόνος είναι από τα ακριβότερα ψάρια στον κόσμο. Οι μεγαλύτερες ποσότητες καταλήγουν στην Ιαπωνία για παρασκευή σούσι και στην αγορά του Τόκιο ένα μόνο γιγάντιο ψάρι μπορεί να πουληθεί  ακόμη και  100.000 δολάρια.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 04-06-2009




 

Read 1469 times