Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 03:00

Καμπανάκι για νέα επισιτιστική κρίση

Written by
Στη διήμερη επίσκεψή στην Αιόβα που ξεκινά σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα δεχθεί πιθανότατα ερωτήσεις για το αν το καλαμπόκι αξίζει περισσότερο ως τρόφιμο ή ως καύσιμο. Πριν από τέσσερα χρόνια η παγκόσμια επισιτιστική κρίση ανέδειξε πέρα από το ζήτημα της χρηματιστηριακής σπέκουλας με τις τιμές των τροφίμων την εκτεταμένη χρήση βασικών τροφίμων όπως καλαμποκιού και σόγιας για την παρασκευή βιοκαυσίμων.
Σήμερα, καθώς η παραγωγή βιοκαυσίμων έχει αυξηθεί σημαντικά –γεγονός που σημαίνει λιγότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις για τρόφιμα – η χειρότερη ξηρασία που πλήττει τις ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια δημιουργεί προϋποθέσεις για μια νέα επισιτιστική κρίση.
Η δε πρόβλεψη της Αμερικανικής κυβέρνησης για μεγάλη μείωση της σοδειάς σόγιας αφού η ξηρασία υποχρέωσε τους αγρότες να μην καλλιεργήσουν εδάφη έκτασης ανάλογής του Βελγίου και του Λουξεμβούργου μαζί, προκάλεσε νέους φόβους για αύξηση των τιμών.
Το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως 1.297 κομητείες σε 29 από τις 48 ηπειρωτικές πολιτείες έχουν πληγεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες,

Σε αυτό το σκηνικό το G20 μελετά παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών και φυσικά να προλάβει μπλοκάρισμα εξαγωγών από κάποιες χώρες για να μην δημιουργηθούν ελλείψεις;
Αξιωματούχοι των χωρών του G20 έχουν ξεκινήσει επαφές για την σύγκλιση ενός έκτακτου φόρουμ ώστε να δοθεί μια κοινή απάντηση στη διαφαινόμενη κρίση. Στις 27 Αυγούστου θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη που θα συζητήσει την διεξαγωγή συνάντησης για το τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.
Στη συνάντηση θα συζητηθεί έκθεση για τις τιμές των τροφίμων την οποία είχε ζητήσει η Γαλλία με βάση το Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικών Προϊόντων (AMIS) το οποία δημιουργήθηκε πέρυσι ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της κρίσης του 2007-2008.
Το G20 δεν έχει την δύναμη να επιβάλει αποφάσεις αλλά ελπίζει ότι μπορεί να αποτρέψει κάποιες χώρες από το να λάβουν μονομερείς αποφάσεις. Για παράδειγμα η Ρωσία πριν από δύο χρόνια και αφού είχε χτυπηθεί από σοβαρή ξηρασία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο ΟΗΕ ίσως να χρησιμοποιήσει την διάσκεψη για να ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση για τα βιοκαύσιμα και να ζητηθεί η αναστολή των κυβερνητικών ποσοστώσεων για τον διαχωρισμό της παραγωγής σε παραγωγή για τρόφιμα ή βιοκαύσιμα. Έκθεση του ΟΗΕ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας τράπεζας πέρυσι επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις των κυβερνήσεων για συγκεκριμένη παραγωγή βιοκαυσίμων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων.
Σήμερα σχεδόν το 40% της παραγωγής καλαμποκιού στις ΗΠΑ, χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανόλης ενώ στην Ευρώπη το βιοντίζελ, απορροφά το 60% της παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ η τιμή του σιταριού ενισχύθηκε σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από το 2010, όταν η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές.
Από την άλλη πάντως ειδικοί της αγοράς καθησυχάζουν τις κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι οι τιμές του ρυζιού που είναι ένα κρίσιμο εμπόρευμα για την Ασία παραμένουν σταθερές.
Επίσης η παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης στην Αφρική έχει αυξηθεί ενώ η παγκόσμια ζήτηση είναι χαμηλότερη από ότι στην περίοδο 2007-2008 λόγω της οικονομικής κρίσης.
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 12-08-2012
Read 1384 times