Οι απόψεις στο blog μου είναι προσωπικές και
δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές των εργοδοτών μου.


Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 12:52

Θύελλα Novartis

Written by

Ε καλά τώρα, δεν πέσαμε και από τα σύννεφα για το σκάνδαλο της Novartis. Μια αναζήτηση να κάνει κανείς στο ιστορικό της θα δει ότι έχει “φάει” ουκ ολίγες φορές πρόστιμα για κακές πρακτικές και έχει κατηγορηθεί ξανά για δωροδοκία.

H δικογραφία στην προκειμένη περίπτωση περιλαμβάνει τρομερά πράγματα.
Μίζες 50 εκατομμυρίων ευρώ, βαλίτσες με μετρητά, ζημιά για το δημόσιο γύρω στα 3 δισ ευρώ και άλλα πολλά συνιστούν ένα σκάνδαλο υπό διερεύνηση, που αν επαληθευτούν οι καταθέσεις θα μιλάμε για πολιτικό σεισμό.

Οι χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας με λεπτομέρειες αλλά και οι καταγγελίες της Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης για μπούλινγκ και εξαφάνιση εγγράφων που αφορούν σε τιμολογήσεις φαρμάκων την περίοδο 2012-13, δεν αφήνουν την παραμικρή υπόνοια ότι ακόμη και αν δεν έχουμε το σκάνδαλο διαστάσεων που με με την πρώτη ματιά φαίνεται, σίγουρα κάτι υπάρχει εδώ.

Η δικογραφία είναι προφανές ότι έχει προκαλέσει πανικό σε μερίδα του πολιτικού κόσμου ενώ οι δηλώσεις και τα σχόλια που διαβάζω από χθες στο διαδίκτυο είναι ενδεικτικά τις έντασης αλλά της υπερβολής.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται κίνηση αντιπερισπασμού επειδή το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ήταν λέει, ένα “μεγάλο χαστούκι” για την κυβέρνηση. Άλλοι αναρωτιούνται γιατί το σκάνδαλο “έσκασε” τώρα. (γι αυτά που καταγγέλλει το σκάνδαλο προφανώς δεν αναρωτιούνται.)
Γιατί ο Πολάκης γνωρίζει τις ιδιότητες των προστατευόμενων μαρτύρων; (εντάξει έχει ένα δίκιο αυτός που το αναρωτιέται αλλά αυτό είναι το δέντρο και όχι το δάσος), ο πρώην υφυπουργός Μάριος Σαλμάς απειλεί σε τηλεοπτική εκπομπή προστατευόμενους μάρτυρες, βουλευτής της ΝΔ πουλάει νταϊλίκι και απειλεί “να σπάσει τα χέρια του Μαξίμου αν απλώσει χέρι στη ΝΔ”, άλλος ανακάλυψε ότι η υπόθεση βγήκε ήδη στη Wikipedia και αυτό επιβεβαιώνει κατά την άποψή του και κατά την άποψη διαφόρων “wannabe διαμορφωτών της κοινής γνώμης” ότι η υπόθεση είναι κατασκευασμένη. Του άλλου - πρώην υπουργός μάλιστα – του φταίει η ηγεμονία της Αριστεράς στο FBI…. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει μηνύσεις...., άλλος πρώην υπουργός αποκαλεί προστατευόμενους μάρτυρες, κουκουλοφόρους....
Για μερίδα πολιτικών της αντιπολίτευσης η Δικαιοσύνη είναι όποτε μας αρέσει ανεξάρτητη και καθαρή και όποτε δεν μας αρέσει πουλημένη...

Λοιπόν, καλή η κουβέντα καφενείου για λίγο, αλλά εδώ κύριοι και κυρίες μου έχουμε κάτι που δείχνει, πού σοβαρό. Στην περίοδο 2015-16 μόνο μειώθηκαν οι τιμές σε σχεδόν 3.500 φάρμακα και στα γενόσημα οι μειώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες (πρόεδρος του ΕΟΦ). Εξηγείστε μας γιατί πριν πληρώναμε τα φάρμακα πανάκριβα. Να δεχθούμε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο (7.000 σελίδες δικογραφίας και ούτε οσμή σκανδάλου; ), εξηγείστε μας τι συνέβαινε με τα φάρμακα.

Η υπόθεση θα μας κυνηγά για πολύ καιρό και θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις κυρίως στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε επίπεδο καθαρά πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ένα πολύ δυνατό χαρτί. Με δεδομένη την χρονοβόρο διαδικασία για την διερεύνηση αυτών των υποθέσεων θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο με κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης να ελέγχονται για την υπόθεση. Αυτό από μόνο του θα έχει μία δυναμική στην κοινωνία σε επικοινωνιακό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα κληθούν να πάρουν θέση και να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή αν θα πάρουν αποστάσεις από τα στελέχη τους.

Η Βουλή πλέον έχει το λόγο για τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων και η κοινωνία περιμένει να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση για την οποία αναφέρονται φοβερά πράγματα και πολύ μεγάλα νούμερα και αφορούν σε μια περίοδο που ο Έλληνας πολίτης έβλεπε να χάνει τη δουλειά του, να κόβεται η σύνταξή του και από την μια μέρα στην άλλη να τον πνίγουν τα χρέη. H πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, με τη μέγιστη δημοσιότητα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Κάθαρση δεν ζητάμε όλοι; Ε, να η ευκαιρία.

Read 12274 times