Οι απόψεις στο blog μου είναι προσωπικές και
δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές των εργοδοτών μου.


Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 15:20

H Lomo θα "σώσει" το φίλμ

Written by

Source: LomographyΠολλοί θα πουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα δεν θα μάθουν ποτέ τι ήταν η φωτογραφία με φιλμ, ούτε πρόκειται να πιάσουν ποτέ στα χέρια τους μια κλασική φωτογραφική μηχανή.
Ο ερχομός της ψηφιακής φωτογραφίας πριν μία δεκαετία έφερε σε δύσκολη θέση το φιλμ. Η ευκολία στη λήψη η πιστότητα στην εικόνα, το γεγονός ότι έβλεπες αμέσως τι είχες τραβήξει αλλά κυρίως η οικονομία, αφού δεν χρειαζόταν να αγοράσεις φιλμ και να πρέπει μετά να εκτυπώσεις τις φωτογραφίες, εκτίναξε τις πωλήσεις ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και έκανε τους πάντες να μιλήσουν για το τέλος του φίλμ.

Οι εξελίξεις ωστόσο τους διέψευσαν και το φιλμ αποδείχθηκε όχι μόνο ανθεκτικό στον ψηφιακό πόλεμο αλλά και ένα μέσο που οι δημιουργικές τους δυνατότητες δεν είχαν ακόμη εξερευνηθεί. Μια παλιά ρωσική φωτογραφική μηχανή, μια ομάδα αυστριακών φοιτητών και μια μικρή βοήθεια από τον Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσαν νέα πνοή το φιλμ που θα το κρατήσει ζωντανό για πολλά χρόνια ακόμη.
Το 1991 Αυστριακοί φοιτητές της σχολής καλών τεχνών βρήκαν σε ένα φωτογραφικό μαγαζί στην Πράγα μια περίεργη μικρή φωτογραφική μηχανή.

Ο φακός της ήταν καλυμμένος με ένα κλείστρο και όλοι οι χειρισμοί για τις ρυθμίσεις γίνονταν με το χέρι. Αφού τράβηξαν μερικές φωτογραφίες και τις εκτύπωσαν έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Διαπίστωσαν ότι η μηχανή, δηλαδή ο φακός της, είχαν την ιδιότητα να δημιουργούν εικόνες πλούσιες σε κοντράστ, έντονα κορεσμένα χρώματα., σκιές στις τέσσερις γωνίες της μηχανής και μια δραματική ατμόσφαιρα.
Το αισθητικό αποτέλεσμα έδινε την αίσθηση εικόνας που είχε υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και μάλιστα έντονη.
Όμως ήταν απόλυτα αυθεντικό.
Οι φοιτητές επέστρεψαν στην Αυστρία και έδειξαν την κάμερα στους φίλους τους.
Ήταν μια Lomo LC-A κατασκευασμένη στο Λένινγκραντ επί Σοβιετικής Ένωσης, στη σημερινή Αγία Πετρούπολη.
Εκείνη η Lomo έμελε να είναι η μηχανή που θα έσωζε την αναλογική φωτογραφία.

Ένα χρόνο αργότερα οι φοιτητές θα δημιουργούσαν ένα διεθνές ίδρυμα με την επωνυμία Lomography, κάνοντας εκθέσεις, σεμινάρια,Source: Lomography ιστοσελίδες και άρχισαν να αγοράζουν όλες τις μηχανές Lomo που είχαν μείνει στα αζήτητα, στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι μηχανές στο εξής θα είχαν μεγάλη ζήτηση από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που ήθελαν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν εικόνες υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας. Όταν μετά από λίγα χρόνια οι μηχανές εξαντλήθηκαν η παρέα αποφάσισε να πάει στην Πετρούπολη και να πείσει το εργοστάσιο να βάλει ξανά μπροστά την παραγωγή φωτογραφικών μηχανών. ¨Έτσι και έγινε. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν ελάχιστα και οι Αυστριακοί είχαν τη στήριξη του τότε δήμαρχου της Πετρούπολης και μετέπειτα πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν που είναι λάτρης της Lomo μεσολάβησε στις επαφές καθώς είχε κάθε λόγο πέρα από το προσωπικό ενδιαφέρον να αρχίσει να παράγει μηχανές.

Η μηχανή άρχισε να ξαναβγαίνει, συμπληρώθηκε με νέα μοντέλα και πολλά αξεσουάρ και σήμερα το κλασικό μοντέλο πωλείτε σε διπλάσια τιμή από μια απλή ψηφιακή μηχανή, περίπου 200 ευρώ. Με μία διαφορά. Το εργοστάσιο όπως και πολλά αλλά δυτικά εργοστάσια, μετακόμισε στην Κίνα το 2007.
Η Lomography άρχισε να γιγαντώνεται και σήμερα αποτελεί κάτι σαν κίνημα φωτογράφων παγκοσμίως με εκπληκτικά αποτέλεσμα.
Ιστοσελίδες, σεμινάρια ,εκθέσεις, δημοσιεύσεις, βιβλία ότι μπορεί να υπάρξει γύρω από τη φωτογραφία ήρθε να αγκαλιάσει το κίνημα Lomography που σήμερα έχει εκατομμύρια φίλους παγκοσμίως.
Ο βασικός κανόνες για τους λάτρεις της Lomo είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες. Τραβήξτε φωτογραφία χωρίς να κοιτάτε καν από το σκόπευτρο, μέρα ή νύχτα κι πάρτε τη μηχανή σας παντού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Lomography γιόρτασε τα 20 της γενέθλια και υπόσχεται να τα εκατοστίσει. Την ώρα που οι πρώην κολοσσοί Agfa και Kodak σταματούν την παραγωγή φιλμ η Lomo διαπραγματεύεται να αγοράσει τα δικαιώματα παραγωγής κάποιων φιλμ.
Μια από της τελευταίες καινοτομίες της Lomo είναι η Lomokino. Μια καινούργια μηχανή εντελώς χειροκίνητη που τραβάει όμως κινούμενες εικόνες.
Κινηματογράφος δηλαδή, με πέντε καρέ το δευτερόλεπτο σε απλό φίλμ όπως αυτό που πωλείται παντού από φωτογραφικά καταστήματα μέχρι περίπτερα. Η πρώτη ταινία που τραβήχτηκε με Lomokino είχε μέσα σε μερικές ημέρες στο ιντερνετ πάνω από 100.000 επισκέψεις ενώ η υπηρεσία ως αισθητική είναι πλέον διαθέσιμη και για τα smartphones.

Read 13464 times