Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 24 Μαϊος 2012 03:00

Οσμή σκανδάλου με τη μετοχή του Facebook

Written by

Υποψία σκανδάλου ρίχνει τη σκιά του πάνω από της Wall Street με αφορμή τη δημόσια εγγραφή του Facebook. Αν επαληθευθούν οι καταγγελίες για χειραγώγηση τιμής με επιλεκτική χρήση εσωτερικής πληροφόρησης  από του αναδόχους της εγγραφής, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα για τον Nasdaq (δείκτη εταιριών υψηλής τεχνολογίας) από την ίδρυσή του.  
Επιθεωρητές αναμένεται να ξεκινήσουν έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η Morgan Stanley και η Goldman Sachs ως ανάδοχοι, διέρρευσαν προβλέψεις για μείωση της κερδοφορίας του Facebook λίγες μέρες πριν τη δημόσια εγγραφή σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, αλλά όχι στο ευρύ κοινό.
Η πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Μέρι Σαπίρο δήλωσε ότι θα πρέπει να ερευνηθούν σοβαρά ζητήματα, αναφορικά με την είσοδο του Facebook στο χρηματιστήριο. H μετοχή της εταιρίας κατέρρευσε τις πρώτες δύο ημέρες της διαπραγμάτευσής της κατά 19% από την τιμή προσφοράς που ήταν 38 δολάρια.

Απόκρυψη ειδήσεων

Ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζούκερμπεργκ και η Morgan Stanley, ήδη έχουν αρχίσει να δέχονται αγωγές από επενδυτές για την απόκρυψη των προγνώσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια του roadshow για την είσοδο της εταιρίας στο Χρηματιστήριο μια εβδομάδα πριν την «πρεμιέρα», η Morgan Stanley άλλαξε της εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της εταιρίας. Σε αυτό προειδοποιούσε για μείωση της κερδοφορίας λογω της μεταστροφής των χρηστών του Facebook από τους υπολογιστές στις ασύρματες συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες. Το ζήτημα όμως προκύπτει από της στιγμή που η Morgan Stanley είχε ήδη υποβάλει στη SEC το αναθεωρημένο ενημερωτικό φυλλάδιο για την εταιρία.
Η εισαγγελία της Μασαχουσέτης απέστειλε κλήτευση στη Morgan Stanley ενώ η τράπεζα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει παραβιάσει κανένα νόμο όσων αφορά την εγγραφή του Facebook.   

Δεν είναι όμως μόνο οι συγκεκριμένες αγωγές που προκαλούν αναστάτωση στη Wall Street.
H SEC ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόκειται να ερευνήσει τυχόν παρατυπίες από την πλευρά του χρηματιστηρίου κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής ενώ σύμφωνα με το Reuters ένας επενδυτής έχει κάνει αγωγή στο Χρηματιστήριο για παράτυπους χειρισμούς που είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλες χρηματικές απώλειες για κάποιους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής υπήρξε 30λεπτη καθυστέρηση στην είσοδο της μετοχής που οδήγησε το ίδιο το χρηματιστήριο να βρεθεί με θέσεις εκατομμυρίων μετοχών του Facebook.

Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών αποδίδει την κακή πορεία της μετοχής στην Μοrgan Stanley και στο Facebook  και στην απόφασή τους να αυξήσουν τελευταία στιγμή τον αριθμό των μετοχών κατά 25% στα 421,5 εκατομμύρια και την τιμή προσφοράς από 28-35 δολάρια σε 34-38 δολάρια.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός των μετοχών θα έπρεπε να ήταν κατά 50% μικρότερος. Σε αυτή την περίπτωση η μετοχή θα είχε κλείσει στα 45 δολάρια.

Χθες αν και η Wall Street έχασε έδαφος αγγίζοντας χαμηλά έτους υπό το βάρος αρνητικών σεναρίων η μετοχή του Facebook σημείωσε μικρή άνοδο.
 Σύμφωνα με αναλυτές οι απώλειες στη μετοχή του Facebook τις δύο πρώτες μέρες της διαπραγμάτευσης της οδήγησε σε ζημιές ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περιουσία του Ζούκερμπεργκ η οποία διαμορφώνεται πλέον σύμφωνα με το Bloomberg σε 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 24-5-2012

Read 1144 times