Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 03:00

Αυτοκινητοβιομηχανίες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Written by

Τα φώτα στο Porte de Versailles του Παρισιού άναψαν, οι αίθουσες στολίστηκαν, τα πανέμορφα κορίτσια πήραν θέση δίπλα από τα νέα μοντέλα, αλλά τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών ιδρώνουν νευρικά κάτω από τα φιρμάτα κουστούμια τους.
Ο δρόμος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται ανηφορικός και γεμάτος λακκούβες, καθώς η οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για υψηλούς στόχους πωλήσεων, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι εταιρίες προσπαθούν να κερδίσουν νέους πελάτες σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου η πιστωτική κρίση έχει περιορίσει τα δάνεια και έχει πλήξει τις χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing). Παράλληλα, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εμπορικών και ρυθμιστικών πιέσεων, όπως για παράδειγμα το κόστος των καυσίμων και οι περιορισμοί για τις εκπομπές ρύπων, δημιουργούν νέες προκλήσεις υποχρεώνοντας τις εταιρίες σε επανασχεδιασμό στρατηγικής και νέες επενδύσεις.
Στην τελευταία της μελέτη, η Citigroup προβλέπει ότι το 2008 θα σημειωθεί πτώση των πωλήσεων παγκοσμίως, για πρώτη φορά μετά από το 2001.
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι ΗΠΑ όπου το Σεπτέμβριο σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων κατά 5,4%.

Για τις αμερικανικές δε εταιρίες, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι δύο από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, (Ford και  Chrysler), έχουν πτώση πωλήσεων κατά 24% ενώ η General Motors 16%. Οι Αμερικανοί αγοράζουν αυτοκίνητο με δάνειο αλλά ενώ πέρυσι, το 83% των αιτήσεων για δάνειο εγκρίνονταν φέτος το αντίστοιχο ποσοστό είναι 63%. Αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να ασφυκτιούν, και να κόβουν θέσει εργασίας όπως έκανε πριν από ένα μήνα η Ford απολύοντας 500 υπαλλήλους της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει εγκρίνει από πέρυσι ένα ειδικό πακέτο σωτηρίας των αυτοκινητοβιομηχανιών, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά με τη προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων. Το πακέτο εγκρίθηκε πριν μερικές ημέρες από το Κογκρέσο αλλά η εκταμίευση δεν μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο πριν από 18 μήνες, και επιπλέον είναι αμφίβολο αν οι αμερικανικές βιομηχανίες μπορούν άμεσα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που θα απαιτεί το υπουργείο μεταφορών προκειμένου να εκταμιεύσει χρήματα.

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιστέκονται, αν και με δυσκολία, στην κρίση, καθώς η Ευρώπη και η Ρωσία που είναι οι βασικές τους αγορές, δεν έχουν νιώσει την οικονομική πίεση που βιώνουν οι ΗΠΑ.
Η Renault, που έχει περικόψει 6000 θέσεις εργασίας προκειμένου να παραμείνει κερδοφόρα,  ελπίζει ότι θα ρεφάρει με τα νέα της μοντέλα. Η Peugeot-Citroen, αισιοδοξεί ότι θα  πιάσει τον στόχο των τεσσάρων εκατομμυρίων πωλήσεων έως το 2010 και οι γερμανική Audi-Volkswagen, έχει μέχρι στιγμής αύξηση πωλήσεων 2,9%. Οι γαλλικές βιομηχανίες στο σύνολό τους κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο αύξηση πωλήσεων κατά 8,4%.

Εκεί που αντιμετωπίζει πρόβλημα η Volkswagen είναι με τη θυγατρική της SEAT  στην Ισπανία, όπου αναγκάζεται να περικόψει 750 θέσεις εργασίας και να μειώσει την παραγωγή κατά 5%.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ιαπωνικές βιομηχανίες λόγο των καθίζησης της αμερικανικής αγοράς, που αποτελεί έναν  από τους καλύτερους πελάτες της. Η Toyota, προβλέπει πτώση πωλήσεων φέτος κατά 17% και η Nissan 11%. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για την Τoyota που υποχρεώθηκε να περικόψει πρόσφατα το 23% των θέσεων εργασίας και να μειώσει κατά 9,5 εκατομμύρια μονάδες την παραγωγή της.

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο 06-10-2008

 

Read 1218 times