Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 06 Ιουνίου 2010 03:00

Ελλάς μπορείς και στη Νότιο Αφρική

Written by

Μουντιάλ πρώτα απ όλα σημαίνει θέαμα. Κατά δεύτερον σημαίνει χρήμα και μάλιστα πολύ.
Η διοργάνωση θα συμβάλει στο φετινό ΑΕΠ της Νοτίου Αφρικής με 0,5% ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3%.
Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton, περίπου 373.000 επισκέπτες αναμένεται να βρεθούν στη χώρα κατά τη διάρκεια των αγώνων που ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή. Κατά μέσο όρο θα παραμείνουν  στη χώρα 18 ημέρες, θα
Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής παίρνει πολύ στα σοβαρά αυτές της μελέτες. Το 2007 λίγο πριν γίνει αισθητή η διεθνής οικονομική κρίση η ίδια εταιρία σε αντίστοιχη μελέτη εκτιμούσε ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τις 480.000. Το νούμερο είναι σαφώς χαμηλότερο, ωστόσο τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι επισκέπτες θα μείνουν στη χώρα περισσότερο χρόνο και θα ξοδέψουν κατά ένα τρίτο περισσότερα χρήματα απ ότι αρχικά προβλεπόταν.
Έτσι το οικονομικό αποτέλεσμα για τους διοργανωτές θα είναι πάνω κάτω το ίδιο, δηλαδή περίπου 12, 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 16% από αυτά τα χρήματα αντιστοιχεί σε έσοδα που θα προέλθουν από τον τουρισμό ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έργα υποδομής.
Το γεγονός αυτό αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη ευκαιρία για τη Νότιο Αφρική, όχι μόνο για να γεμίσει τα ταμεία της αλλά και για να διαφημίσει τη χώρα προσδοκώντας μελλοντικά οφέλη. Ωστόσο οι Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι από τη συμφωνία με τη FIFA η οποία θα πάρει δυσανάλογα πολλά χρήματα σε σχέση με τη Νότιο Αφρική που αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους. Η FIFA είναι υπεύθυνη για τις αμοιβές και τα έξοδα διαμονής των ομάδων. Στη Γερμανία πριν τέσσερα χρόνια το αντίστοιχο κόστος άγγιξε τα 280 εκατομμύρια δολάρια. Πριν ένα μήνα η FIFA ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όλα θα είναι έτοιμα την ημέρα της πρεμιέρας των αγώνων. Η αμοιβή της όμως θα είναι πολλαπλάσια. Όλα τα τηλεοπτικά και διαφημιστικά δικαιώματα που ανέρχονται στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα ταμεία της FIFA. Η ίδια η FIFA δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα για αθλητικές υποδομές σε άλλα μέρη του κόσμου. Όπως σχολίαζε όμως πρόσφατα ο Economist ακόμη και ένα μικρό μέρος από αυτά τα χρήματα θα ήταν αρκετό για να «καθαρίσει» τις παραγκουπόλεις που υψώνονται γύρω από τα πανάκριβα νέα στάδια της Νοτίου Αφρικής.

Οι Έλληνες περιμένουν να υποδεχθούν την Ελλάδα:

Πέντε μόλις ημέρες έμειναν για την πρεμιέρα της μεγάλης γιορτής του ποδοσφαίρου και η Νότιος Αφρική έχει φορέσει τα καλά της.
Η χώρα "ίδρωσε" για να προλάβει να ετοιμαστεί για τη μεγάλη διοργάνωση - σα να λέμε Αθήνα 2004 σε μικρότερη κλίμακα  - αλλά τα κατάφερε και την ημέρα της πρώτης σέντρας όλα θα είναι έτοιμα.
Οι Νοτιοαφρικανοί λατρεύουν το ποδόσφαιρο και ο επισκέπτης θα το καταλάβει αμέσως. Η ατμόσφαιρα είναι πανηγυρική και ο ενθουσιασμός είναι έκδηλος στους πολίτες που βλέπουν το Μουντιάλ σαν μια ευκαιρία για να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι Αφρική δεν σημαίνει μόνο εγκληματικότητα και πεινασμένα παιδάκια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ευδαιμονίας και η ελληνική κοινότητα της Νοτίου Αφρικής που συμμετέχει στη "γιορτή" και το χαίρεται με την καρδιά της.
"Θα είμαστε η κοινότητα με την μεγαλύτερη και καλύτερη παρουσία" λέει στον ΤτΚ ο Τάσος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Νοτίου Αφρικής.
"Ζω 45 χρόνια σε αυτή τη χώρα και δεν έχω ξαναδεί τέτοια χαρά από τον κόσμο και τέτοιο ενθουσιασμό. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Έλληνες και να συνοδέψουμε την εθνική μας σε όλα της τα ματς".
Οι ελληνικές κοινότητες έχουν αγοράσει 5000 εισιτήρια για κάθε αγώνα τις εθνικής μας και έχουν έτοιμα χιλιάδες κασκόλ, καπέλα και μπλούζες με τα ελληνικά χρώματα.
"Έχουμε καλέσει πάρα πολύ κόσμο και έχουμε κλείσει 26 λεωφορεία για τις μετακινήσεις των Ελλήνων προς και από τα γήπεδα" μας λέει ο κ. Χριστοφόρου. "Επιπλέον, μετά από κάθε αγώνα, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες θα ακολουθεί ελληνική βραδιά. Στο Μπλούφοντεϊν έχουμε κλείσει ένα μεγάλο χώρο όπου μετά τον αγώνα με την Νιγηρία θα ακολουθήσει γνήσιο ελληνικό γλέντι με φαγητό και μουσική έναντι συμβολικού ποσού", καταλήγει ο κ. Χριστοφόρου.

Επί ποδός βρίσκεται και η ελληνική πρεσβεία και τα προξενεία μας στη χώρα. Όπως  λέει στον ΤτΚ η πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ, Βασιλική Γούναρη, κανένας υπάλληλος δεν παίρνει άδεια και οι προξενικές αρχές θα συνοδεύουν τους Έλληνες φιλάθλους στις πόλεις που θα διεξάγονται οι αγώνες.
"Στην ουσία θα έχουμε ένα κινητό προξενείο, το οποία θα βρίσκεται κάθε φορά έξω από το γήπεδο που θα αγωνίζεται η εθνική μας και θα παραμένει εκεί και την επόμενη ημέρα προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους Έλληνες" μας λέει η κυρία Γούναρη. Το κινητό προξενείο θα στεγάζεται σε τροχόσπιτο, προσφορά του κυρίου Χριστοφόρου, ενώ από τις οθόνες του γηπέδου θα προβληθεί μήνυμα που θα ενημερώνει τους Έλληνες για την παρουσία των προξενικών αρχών "Περιμένουμε από την Ελλάδα περίπου 2.000 Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι προξενικές αρχές βρίσκονται εκεί για να τους βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστούν".
Η ελληνική πρεσβεία στην Πρετόρια έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της (www.mfa.gr/pretoria.) μια ξεχωριστή κατηγορία για το Μουντιάλ με χρήσιμες πληροφορίες για όσους ταξιδέψουν. "Καλό θα είναι οι ταξιδιώτες να διαβάσουν τις πληροφορίες που θα βρουν στην ιστοσελίδα μας που περιλαμβάνουν συμβουλές για τις μετακινήσεις και την ασφάλεια τους.  Επίσης καλό θα ήταν να κάνουν μια ταξιδιωτική ασφάλεια για παν ενδεχόμενο" καταλήγει η κυρία Γούναρη.
Το θέμα της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σοβαρό στη Νότια Αφρική. Η χώρα φημίζεται για τους υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας κάτι το οποία σίγουρα προβληματίζει τους ταξιδιώτες.
"Οι αρχές έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ασφάλειας" λέει στον TτΚ ο Κώστας Μπέλλος, δημοσιογράφος στη Νέα Πανελλήνια Φωνή, τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Γιοχάνεσμπουργκ και μοναδικό Έλληνα που επιλέχθηκε από την FIFA ως εκφωνητής αγώνων για αγγλόφωνα δίκτυα.
"Επικρατεί απόλυτη ηρεμία, υπάρχει καλή οργάνωση στο θέμα της ασφάλειας ενώ θα βρίσκονται επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί. Οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να φοβούνται. Απλά να είναι λίγο περισσότερο προσεκτικοί".
Αθλητικά γεγονότα όπως το Μουντιάλ, προβάλουν κατά κύριο λόγο τη χώρα που τα διοργανώνει ωστόσο με δεδομένο το ότι συγκεντρώνουν επισκέπτες απ όλο τον κόσμο είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για διαφημιστική προβολή. Η ελληνική πρεσβεία στην Πρετόρια έκανε και κάνει μια προσπάθεια προβολής της χώρας μας ως τουριστικό προορισμό και όπως μας είπε ο Γιάννης Τσαούσης, διπλωματικός υπάλληλος  στην Πρεσβεία μας, έχει δοθεί εντολή τα προξενεία να διευκολύνουν τις θεωρήσεις βίζας για όσους έχουν τις προϋποθέσεις, ενώ η πρεσβεία έχει αναλάβει και κατά κάποιο τρόπο ρόλο ΕΟΤ, διανέμοντας υλικό και ενημερώνοντας τον τύπο.
Με αφορμή το Μουντιάλ η ελληνική πρεσβεία σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων στο Γιοχάνεσμπουργκ οργάνωσαν ένα πανεθνικό παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα το Μουντιάλ. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από όλα τα σχολεία της Νοτίου Αφρικής και στις 15 Ιουνίου θα γίνει η απονομή των βραβείων σε ειδική εκδήλωση, με έντονο ελληνικό χρώμα.

Όλα για την ασφάλεια  της διοργάνωσης

Στις 15 Μαρτίου του 2004, μία δεκαετία μετά πτώση του Άπαρτχαιντ και την εκλογή του Νέλσον Μαντέλα ως πρώτου μαύρου προέδρου οι Νοτιοαφρικανοί περίμεναν με αγωνια καρφωμένοι στις οθόνες των τηλεοράσεών τους την ανακοίνωση του προέδρου της FIFA για το ποιά χώρα θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2010. Ένα μήνα νωρίτερα ο Τάμπο Μπέκι είχε εκλεγεί νέος πρόεδρος αντικαθιστώντας τον Μαντέλα, υποσχόμενος δουλειές και σπίτια για τα εκατομμύρια που κατέκληζαν τα "townships" (παραγκουπόλεις) περιμετρικά των μεγάλων πόλεων.
Η Νότιος Αφρική κέρδισε τελικά τη διοργάνωση του Μουντιάλ αλλά λίγες από τις υποσχέσεις του Μπέκι εκπληρώθηκαν. Οι κοινωνικές εντάσεις είναι μια μόνιμα ανοιχτή πληγή για τη Νότιο Αφρική που 20 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας δεν έχει καταφέρει ακόμη  να αμβλύνει τις οικονομικές ανισότητες.
Σε μια πρόσφατη μελέτη του, το Ινστιτούτο Διαφυλετικών Σχέσεων της χώρας συμπεραίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι φτωχότερη σε σχέση με το 1996. Η ανεργία βρίσκεται στο 30%, το 57% του πληθυσμού ζει με ένα ευρώ την ημέρα, η χώρα έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων AIDS στον κόσμο  και η εγκληματικότητα έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Κάθε μέρα δολοφονούνται 50 άνθρωποι,  περισσότεροι και απ ότι στις ΗΠΑ οι οποίες έχουν εξαπλάσιο πληθυσμό.
Για την περιφρούρηση της μεγάλης διοργάνωσης, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 115 εκατομμύρια δολάρια κι έχει ζητήσει τη συνδρομή του FBI, της ΒΚΑ της Γερμανίας (ειδική αστυνομική δύναμη) και της βρετανικής Σκότλαντ Γιάρντ. Ο νέος πρόεδρος Τζέικομπ  Ζούμα δηλώνει αποφασισμένος να λάβει πιο σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Τοποθέτησε νέο αστυνομικό διευθυντή, και  προώθησε νέες διατάξεις υπό τις οδηγιες του, που επιτρέπουν στους αστυνομικούς να πυροβολούν «για να σκοτώσουν» υπόπτους που δεν σταματούν στις περιπολίες.


Ταυτότητα της Νοτίου Αφρικής

•    Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής έχει πληθυσμό 47.900.000 κατοίκους.
•    Διακρίνεται  για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο
•    Είναι πολυφυλετικό κράτος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Εγχρώμων, Ευρωπαίων και Ασιατών σε όλη την Αφρική. Οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί διαμορφώνουν το 75% του συνολικού πληθυσμού .
•    Οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτική της Νότιας Αφρικής Το απαρτχάιντ θεσμοθετήθηκε το 1948 από το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κόμμα.
•    Το  προσδόκιμο ζωής του συνολικού πληθυσμού είναι τα 48,9 χρόνια
•    Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε στο πρώτο τέταρτο του 2009, οδηγώντας την μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής σε ύφεση για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 06-06-2010

Read 1283 times