Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 02:00

Η Αμερική της φτώχειας

Written by

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει ένα βαθύ ταξικό διχασμό στην αμερικανική κοινωνία. Μεγάλα κομμάτια της μεσαίας τάξης μεταπηδούν απλό τη μια μέρα στην άλλη στα κατώτερα χαμηλά στρώματα, χάνοντας δουλειές, σπίτια και περιουσίες ενώ μια λέξη ακούγεται όλο κι περισσότερο στα πολιτικά γραφεία και στις κοινωνικές υπηρεσίας. «Πείνα».
Μέσα στον τελευταίο χρόνο πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή της φτώχειας ενώ αυξάνονται ραγδαία τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες τους.

Κι όλα αυτά στη χώρα με την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο και τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο γεωργίας, ο αριθμός των πολιτών που λαμβάνουν μερίδες φαγητού από κοινωνικές υπηρεσίες  σχεδόν διπλασιάσθηκε μεταξύ 2007 και 2009, από 3,9 εκατομμύρια σε 5,6 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν κουπόνια σίτισης, βάση σχετικού προγράμματος που παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Το 2009 στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν σε μηνιαία βάση 15, 2 εκατομμύρια νοικοκυριά (περίπου 34 εκατομμύρια Αμερικανοί) ενώ το αντίστοιχο νούμερο το 2008 ήταν 12,7 εκατομμύρια.
Σε μελέτη της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών αναφέρεται ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν έχουν αρκετό φαγητό για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατέγραψε νέο ρεκόρ.

Πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί, εκ των οποίων 19 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν αρκετό φαγητό λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Η «διατροφική ανασφάλεια» όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ άγγιξε το 2009 το 14,7% των αμερικανικών νοικοκυριών, από 14,6% το 2008 και 11,1% το 2007.
Οι ανύπανδρες μητέρες είναι μεταξύ αυτών που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση. Περίπου 3,5 εκατομμύρια δηλώνουν ότι αρκετές φορές δεν μπορούν να φέρουν αρκετό φαγητό στο σπίτι.
Ισπανόφωνοι και αφροαμερικανοί επίσης αντιμετωπίζουν, αναλογικά, μεγαλύτερο πρόβλημα.
Περίπου  το 60% των Αμερικανών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα διανομής κουπονιών σίτισης. Οι υπόλοιποι επιβιώνουν χάρη στα προγράμματα επείγουσας βοήθειας σε τρόφιμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν αρκετοί τροφή δηλώνουν ότι παραλείπουν γεύματα στη διάρκεια της ημέρας ή μειώνουν τις μερίδες φαγητού. Από αυτή την πρακτική πάντως εξαιρούνται –τις περισσότερες φορές τουλάχιστον- τα παιδιά.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά «διατροφικής ανασφάλειας» εντοπίζονται στο νότο και στις μεσοδυτικές πολιτείες. Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Βόρεια Ντακότα (2,6%) και το υψηλότερο το Αρκάνσας (17,7%)


Νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν κουπόνια σίτισης

2008                     2009
12,7 εκατομμύρια    15,2 εκατομμύρια

Νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής

2008                     2009
14,6%                   14,7%

28% των Αμερικανών παραλείπει γεύματα στη διάρκεια της ημέρας

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 17-11-2010

Read 1398 times