Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2009 02:00

Ελέφαντες που ζωγραφίζουν

Written by

Μπορεί να αντιγράψει στην τεχνική, τρόπος του λέγειν, τον Van Gogh, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει στο σημείο να κόψει μόνος του το αυτί του. Ο Λάνκαμ, μουσκεύει το πινέλο του επιλέγοντας προσεκτικά το χρώμα που επιθυμεί, και ξεκινά ακόμη μια ζωγραφική δημιουργία. Μαζί με τους «φίλους του» άλλους επτά νεαρούς και ενήλικους ελέφαντες, συγκροτούν τη πιο δυνατή ζωγραφική ομάδα του κόσμου, τα κατορθώματα της οποίας έχουν καταγραφεί μέχρι και στο βιβλίο Γκίνες.
Έξω από την πόλη του Τσιάνγκ Μάι στη Βόρεια Ταϊλάνδη, κυβέρνηση και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πάρκο για ελέφαντες, ένα από τα πολλά που υπάρχουν στην Ταϊλάνδη. Εκεί τα συμπαθή παχύδερμα, ζουν προστατευμένα και βγάζουν τα προς το ζειν διασκεδάζοντας τους χιλιάδες τουρίστες παίζοντας ποδόσφαιρο και μπάσκετ και ζωγραφίζοντας πίνακες οι οποίοι στη συνέχεια πωλούνται σε τιμές που κυμαίνονται από 50 έως μερικές χιλιάδες ευρώ.
Το πάρκο Μάε Σα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία ελεφάντων παγκοσμίως.
Ο Λάνκαμ, ο Καμσάν, ο Πού Όντ και οι άλλοι ελέφαντες του πάρκου, είναι ιδιαίτερα φιλικοί. Ανήκουν στη γενιά των ελεφάντων που μεγάλωσαν στις ιδανικές συνθήκες ενός προστατευμένου περιβάλλοντος και με τη βοήθεια των «μαχούτ» τους (εκπαιδευτών), ξετύλιξαν τα ταλέντα τους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ελέφαντες πρόλαβαν την εποχή που ήταν ακόμη απαραίτητοι στην υλοτομία και στις αγροτικές εργασίες. Η αποψίλωση των δασών όμως, είχε αρχικά σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του πληθυσμού τους, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην υλοτομία άφησε τους ελέφαντες και τους εκπαιδευτές τους άνεργους. Ο πληθυσμός τους από 100.000 που ήταν το 1900 σήμερα έχει μειωθεί στις 4.000 και εκατοντάδες από αυτούς ζουν στα ειδικά διαμορφωμένα πάρκα.

Η εκπαίδευση τους στη ζωγραφική ξεκινά με την βοήθεια του «μαχούτ». Αυτός επιλέγει τα χρώματα και καθοδηγεί την προβοσκίδα τους στον καμβά. Πολύ γρήγορα όμως τελειοποιούν την τεχνική τους, διαλέγουν μόνοι τους τα χρώματα και αποφασίζουν πότε το έργο τους έχει τελειώσει.
Το 2005 ο Λάνκαμ μαζί με άλλους 7 ελέφαντες μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες για το έργο «Κρύος άνεμος, στροβιλιζόμενη ομίχλη, γοητευτική Λάνα (αρχαίο βασίλειο στη σημερινή βόρεια Ταϊλάνδη). Το έργο, διαστάσεων 2,4 x 6 μέτρα, είναι ο μεγαλύτερος πίνακας που ζωγραφίστηκε ποτέ από ελέφαντες και πουλήθηκε σε μια ταϊλανδικής καταγωγής επιχειρηματία από την Καλιφόρνια αντί 39.000 δολάρια.

 Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 07-02-2009

Read 1476 times