Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 05 Αυγούστου 2008 03:00

Ταϊβάν. Η "αυτού υψηλότης" ο πύργος της Ταιπέι

Written by

Απόγευμα Σαββάτου στην Ταϊπέι που βράζει από τη ζέστη. Η χειρότερη ώρα για να είσαι στο δρόμο, ειδικά όταν κατευθύνεσαι προς το εμπορικό κέντρο της πόλης.
Το 101 μας κλείνει το μάτι σε κάθε διασταύρωση από την οποία μπορεί να είναι ορατό, αλλά το ταξί αρνείται να προχωρήσει, αγκομαχώντας από τις μονότονες αλλαγές πρώτης – δευτέρας.
Επιτέλους φτάνουμε. Και μόνο ο περιβάλλοντας χώρος του κτιρίου με τις επιρροές από φενγκ σούι σε μαγνητίζει.
-Αφήστε τις φωτογραφίες. Πρέπει να προλάβουμε το ηλιοβασίλεμα από το παρατηρητήριο…

Ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο με δαιδαλώδεις κυλιόμενες σκάλες μας υποδέχεται. Ναι πράγματι. Εδώ μέσα θες χάρτη για να προσανατολιστείς. Ακόμη και ο πάτερ Ιωνάς, ο μόνος Έλληνας ορθόδοξος  ιερέας στο νησί, που για δύο ημέρες μας είχε υπό την «προστασία του», και που γνωρίζει καλά τα κατατόπια, προς στιγμήν χάθηκε.
Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα αποκαλύπτεται στον επισκέπτη, όπου το παραδοσιακό παντρεύεται με την high tech αισθητική που αποπνέει όλη χώρα. Ξαφνικά νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο εσωτερικό ενός υπολογιστή με τσιπάκια και κυκλώματα μέχρι που σε επαναφέρει στην πραγματικότητα το χαμόγελο μιας όμορφης Ταϊβανέζας.
-«Νι Χάο». Από εδώ θα βρείτε τον ανελκυστήρα. Και τι ανελκυστήρα! Πύραυλο.
Τα φώτα σβήνουν και εκτοξεύεσαι από τον πέμπτο στον 89ο όροφο σε μόλις 37 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο ανελκυστήρα στον κόσμο με αεροδυναμική καμπίνα που λειτουργεί με πίεση αέρα. Το ασανσέρ σε βγάζει στο κλειστό παρατηρητήριο του πύργου όπου, χρόνο να 'χεις να χαζεύεις… Αν ο καιρός είναι καλός δύο ορόφους παραπάνω σε ύψος 391 μέτρων υπάρχει το  ανοιχτό παρατηρητήριο. Το ψηλότερο στον κόσμο.

Ο πύργος της Ταιπέι, γνωστός απλά και ως «101» ήταν τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με ύψος 509,2 μέτρα. Το ρεκόρ του το έκλεψε ο πύργος Μπουρτζ στο Ντουμπάι που επίσημα θα εγκαινιασθεί του χρόνου. Σε τέτοια ύψη όμως πιστέψτε το, δεν υπάρχει καμία διαφορά.
Το 101 είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα γεμάτο συμβολισμούς. Τα θεμέλια του φτάνουν ογδόντα μέτρα κάτω από το έδαφος και το όλο οικοδόμημα στηρίζεσαι σε 36 κολώνες. Η σταθερότητα του δοκιμάστηκε το 2002 σε σεισμό 6,8 ρίχτερ και εκτός από μικροζημιές το κτίριο βγήκε αλώβητο.
Το μυστικό της σταθερότητας του 101 όμως κρύβεται έναν όροφο κάτω από το παρατηρητήριο. Περνώντας μέσα από ημισκότεινους διαδρόμους με μεταμοντέρνα διακόσμηση και πάτωμα που αλλάζει χρώματα και παραστάσεις σε κάθε μας βήμα αντικρίζουμε μια τεράστια μεταλλική σφαίρα, ένα γιγάντιο εκκρεμές που στηρίζεται σε υδραυλικούς κυλίνδρους κάτι σαν γιγάντια αμορτισέρ.
Η 660 τόνων σφαίρα κόστους 4 εκατομμυρίων δολαρίων λειτουργεί εξισορροπητικά σε περιπτώσεις δυνατών ανέμων και σεισμών μειώνοντας την ταλάντωση του κτιρίου μέχρι και 40%. Δηλαδή κάθε φορά που το κτίριο ταλαντώνεται προς μία κατεύθυνση, η σφαίρα μετακινείται προς την αντίθετη. Απίστευτο να το φανταστείς και ακόμη πιο απίστευτο να το βλέπεις να λειτουργεί. Δεν είναι ο μοναδικός στον κόσμο  τέτοιος μηχανισμός αλλά αυτός του 101 είναι ο μεγαλύτερος.

Στον πύργο έχουν γραφεία μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες τον κόσμο, ενώ θα βρει κανείς κινηματογράφους, εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα, δεκάδες εστιατόρια μέχρι και πριβέ κλάμπ. Είναι τόπος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, και εκθέσεων ενώ και ο Μπιλ Κλίντον όταν επισκέφθηκε το νησί το 2005 επέλεξε το 101 για να υπογράψει τα βιβλία του.

Ιστορικό

Το 101 είναι ένα οικοδόμημα γεμάτο συμβολισμούς. Ξεκίνησε να χτίζεται και εγκαινιάσθηκε από τους δύο ανθρώπους που οδήγησαν την Ταϊβάν στη νέα εποχή.
Θεμελιώθηκε από τον δήμαρχο Τσεν Σούι Μπιάν, μετέπειτα πρώτο μη εθνικιστή πρόεδρο της Ταϊβάν που έφερε τις σχέσεις με την Κίνα σε αδιέξοδο, και εγκαινιάσθηκε από τον δήμαρχο Μα Γινγκ Τζέου, σημερινό πρόεδρο, που κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να τις αποκαταστήσει.

Το κτίριο ονομάστηκε 101 γιατί βρίσκεται στην περιοχή με ταχυδρομικό κώδικα 101, έχει 101 ορόφους και αυτός ο αριθμός συμβολίζει το κάτι παραπάνω από το 100 τον απόλυτο αριθμό τελειότητας για την κινέζικη παράδοση. Επιπλέον θυμίζει τη δυαδική γλώσσα των υπολογιστών. Η Ταιβάν άλλωστε θεωρείται ο παράδεισος της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο πύργος αποτελείται από οχτώ μεγάλα τμήματα, αριθμός  τυχερός για τους Κινέζους ενώ κάθε μέρα ο νυχτερινός φωτισμός του έχει και ένα διαφορετικό χρώμα του ουράνιου τόξου που συμβολίζει τη γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης

Σε αριθμούς

101 όροφοι πάνω και 5 κάτω από το έδαφος
509,2 μέτρα συνολικό ύψος
16,3 μέτρα το δευτερόλεπτο η ταχύτητα του ανελκυστήρα
Τα θεμέλεια του πύργου φτάνουν 80 μέτρα κάτω από το έδαφος
Αντέχει σε ανέμους ταχύτητας 216 χιλιομέτρων την ώρα και σε σεισμούς ανάλογους με αυτόν του 2002 μεγέθους 6,8 ρίχτερ
                                                                                                           Δημοσιεύθηκε στον Ελέυθερο Τύπο  5-08-2008

Read 1365 times