Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 15:05

Μπουρχάν Τζαφ: Δεν θα εκπλαγώ αν δω τρομοκρατικά χτυπήματα και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης

Written by
Read the article in english here

Το Ιράκ εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα που σαρώνει τη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος κατά του «Ισλάμικου κράτους» περνά και μέσα από το Ιράκ, ενώ το πρόσφατο χτύπημα στο Παρίσι μας θύμισε ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας δεν είναι "προνόμιο" μόνο κάποιων χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα Μπουρχάν Τζαφ, μίλησε στον ΕΤ μεταξύ άλλων για τη μάχη κατά του λεγόμενου "Ισλάμικου κράτους" και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

1. Σε ποιό σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μάχη κατά του "Ισλάμικου κράτους" στο Ιράκ;
Η πρωτοβουλία τώρα είναι στα χέρια του στρατού και των μαχητών πεσμεργκά. Επιλέγουν προσεκτικά που θα χτυπήσουν και πιστεύω ότι ο μύθος του τρομερού ISIS έχει πια καταρρεύσει. Οι πεσμεργκά ήταν οι πρώτοι που ανέτρεψαν την εικόνα του υποτιθέμενα ανίκητου στρατού του «Ισλαμικού κράτους», τον οποίο απέδειξαν ότι μπορούμε να νικήσουμε. Μπορεί να έχουν ακουστεί πολλά για το ISIS αλλά τώρα οι Πεσμεργκά και οι Ιρακινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει σημαντικά τμήματα στη δυτική περιοχή και το μεγαλύτερο τμήμα των εδαφών της Κουρδικής περιοχής που είχαν καταλάβει αρχικά οι τζιχαντιστές.


2. Δίνεται η εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή το Ιράκ είναι μια τριχοτομημένη χώρα. Πιστεύετε ή φοβάστε ότι αυτό σύντομα θα είναι μια de facto κατάσταση; Ποιά είναι η εκτίμηση της ιρακινής κυβέρνησης;
Ναι, είναι αλήθεια ότι πριν από μερικούς μήνες είχαμε πολιτικά ζητήματα και ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε την επέλαση του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο είχε καταλάβει σχεδόν το ένα τρίτο των εδαφών του Ιράκ. Αλλά με την νέα κυβέρνηση τα πράγματα έχουν αλλάξει. Γνωρίζετε ότι εξακολουθούμε να είμαστε ένα ομόσπονδο κράτος, έχουμε ένα σύνταγμα και εθνικό στρατό. Το ότι υπάρχουν ανησυχίες γύρω από αυτό που με ρωτάτε, ναι συμφωνώ, υπάρχουν. Στόχος όμως της παρούσας κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τη χώρα ενωμένη. Υπήρξαν ζητήματα με την κυβέρνηση του Ερμπίλ στο πρόσφατο παρελθόν, η οποία όμως κατέληξε σε συμφωνία με τη Βαγδάτη , πριν από ένα μήνα περίπου, για τον προϋπολογισμό και φυσικά για τη διαχείριση του πετρελαίου. Επίσης η κυβέρνηση της Βαγδάτης βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις στις δυτικές επαρχείες. Με λίγα λόγια προχωρά η διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπάντι είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το ομοσπονδιακό σύστημα εκχωρώντας παράλληλα περισσότερες εξουσίες στις τοπικές κυβερνήσεις σε επίπεδο οικονομίας και διαχείρισης. Αυτό που απασχολεί τώρα πρωτίστως την Κυβέρνησή μας είναι να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία.

3. Αυτή τη στιγμή γίνεται πόλεμος στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Επίσης σε αναβρασμό βρίσκεται και το τουρκικό Κουρδιστάν. Βλέπεται πιθανότητα δημιουργίας κουρδικού κράτους στο άμεσο μέλλον;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα, τουλάχιστον επίσημα. Οι Κούρδοι είναι μέρος του ομόσπονδου κράτους μας και συνεισφέρουν το μερίδιό τους στην εθνική οικονομία. Αποτελούν μέρος της παρούσας συγκυβέρνησης. Βέβαια δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους για ανεξαρτητοποίηση. Αν συμβεί αυτό, "αν" επαναλαμβάνω, θα ευχόμουν να γίνει με ειρηνικό τρόπο, με ειρηνική συμφωνία. Δεν το βλέπω όμως να συμβαίνει στο πολύ άμεσο μέλλον, καθώς κάτι τέτοιο δεν υπάρχει προς το παρόν στο τραπέζι.

4. Όπως έδειξε το πρόσφατο χτύπημα στη Γαλλία, η Δύση βρίσκεται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών. Πού πιστεύετε ότι θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση;
Όπως έδειξε το χτύπημα στο Παρίσι, το οποίο φυσικά καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η τρομοκρατία δεν είναι υπόθεση μόνο της περιοχής μας αλλά αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα. Έφτασε στην Ευρώπη και πρέπει να συνεργαστούμε σε διεθνές επίπεδο. Δεν θα εκπλαγώ αν δω χτυπήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή αλλού στον κόσμο. Χρειάζεται αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό. Για παράδειγμα, τουλάχιστον 60 χώρες βοηθούν το Ιράκ, στρατιωτικά και με ανθρωπιστική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού κράτους». Δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας και φυσικά δεν είναι θέμα συγκεκριμένης θρησκείας. Καμία θρησκεία δε δικαιολογεί να σκοτώνεις ανθρώπους. Η τρομοκρατία πρέπει να παταχθεί παγκοσμίως γιατί αν αποτύχουμε θα βρεθούμε ίσως αντιμέτωποι με ένα θρησκευτικό πόλεμο.

5. Επικριτές της δυτικής εξωτερικής πολιτικής έχουν τη γνώμη ότι το ISIS και άλλα ακραία ισλαμικά κινήματα είναι ένας Φρανκεστάιν που δημιούργησε η ίδια η Δύση με τις πολιτικές της, τις επεμβάσεις της στη Μέση Ανατολή και την χρηματοδότηση ακραίων ισλαμιστών για να ανατρέψουν μη αρεστούς ηγέτες. πχ. Άσαντ και Καντάφι. Ποιά είναι η γνώμη σας?
Δε νομίζω ότι είναι η στιγμή να μιλάμε για δράκους και δαίμονες. Έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, και όπως είπα νωρίτερα, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε δίχως μια διεθνή συνεργασία. Τώρα πλέον αποτελεί μια πραγματικότητα. Ξεκίνησαν έχοντας τη χρηματοδότηση κάποιων ανθρώπων αλλά τώρα κατέχουν εδάφη και πετρελαιοπηγές. Θα πρέπει να "στερέψουμε τις πηγές" της χρηματοδότησής τους.
Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι πυρήνας του προβλήματος είναι η Συρία. Από εκεί ξεκινούν όλοι αυτοί οι φανατικοί και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Συρίας σε πολιτικό επίπεδο. Το συριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα μόνο. Αν σταθεροποιηθεί η Συρία θα αρχίσει να σταθεροποιείται ολόκληρη η Μέση Ανατολή. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ρεαλιστές και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα πολιτικά ενθαρρύνοντας μια συμφωνία μεταξύ της Συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσής της.

6. Ναι αλλά δεν νομίζετε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε ειλικρινά για και ανοιχτά για το πως δημιουργήθηκαν αυτά τα εξτρεμιστικά κινήματα;
Στις χώρες της Μέσης Ανατολής είχαμε αντιδημοκρατικά καθεστώτα και συνέπεια αυτού ήταν η «Αραβική Άνοιξη», που στην ουσία όμως δεν ήταν «καθόλου Άνοιξη». Αυτό που ήρθε ήταν χειρότερο. Ο κόσμος περίμενε ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι έκλεισε τα μάτια στις ακραίες ομάδες.
Στο Ιράκ ανατρέψαμε τον Σαντάμ Χουσεΐν και φτιάξαμε σύντομα ένα δημοκρατικό σύνταγμα που κράτησε τη χώρα ενωμένη και ακόμη την κρατά. Το τι έγινε μετά είναι άλλο ζήτημα. Το ότι οι απελευθερωτές έγιναν στη συνέχεια δυνάμεις κατοχής αυτό ήταν πράγματι μεγάλο λάθος.
Όταν γίνεσαι δύναμη κατοχής σε μία χώρα τότε είσαι υπεύθυνος για ό,τι συμβεί ακόμη και αν δεν το έχεις προκαλέσει άμεσα εσύ.

7. Στην Ευρώπη γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη μετανάστευση. Οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή μετακινούν κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη και οι χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Κάποιες χώρες συζητούν για περιορισμούς στην είσοδο μεταναστών, αναθεώρησης της Σένγκεν, απελάσεις ενώ κάποιες φορές γίνεται σύνδεση των μεταναστών που κυρίως είναι μουσουλμάνοι, με την τρομοκρατία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για θρησκεία και για ανθρώπους που στο όνομα της θρησκείας κάνουν εγκλήματα. Δεν είναι δυνατό πάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο μουσουλμάνοι στον κόσμο να είναι όλοι τρομοκράτες και επιπλέον οι μουσουλμάνοι πολίτες είναι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα των τζιχαντιστών.

Για την μετανάστευση τώρα, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, από το 2010 έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα 6.000 Ιρακινοί πολίτες. Η μετανάστευση αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι Έλληνες για παράδειγμα είναι γνωστό ότι και ως μετανάστες κατόρθωσαν να χτίσουν μια επιτυχημένη ζωή σε πολλά μέρη μέρη του κόσμου. Όμως πέρα από την οικονομική μετανάστευση, υπάρχoυν και πρόσφυγες πολέμου και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ανθρώπινη πλευρά της μετανάστεσης. Τη μετανάστευση δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε, είναι στην ανθρώπινη φύση, και για αυτό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε καταλλήλως.

Καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και είναι μάλιστα χώρα υποδοχής και θα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις, συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνθήκες που έχει υπογράψει. Τι θα κάνει με αυτά; Θα τα αναθεωρήσει και αν ναι πώς; Πιστεύω ότι οι υψηλοί τόνοι σε αυτό το θέμα προκαλούν εντάσεις και συγκρούσεις. Παλαιότερα μιλούσαμε για τη «σύγκρουση των πολιτισμών». Προσωπικά, τέτοια επιχειρήματα τα θεωρώ "σκουπίδια". Όσο για το πρόβλημα της μετανάστευσης, αύτο διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Το να χτίζεις όμως τείχη δεν βοηθά πουθενά. Αντίθετα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Τι θα κάνει για παράδειγμα η Ελλάδα; Θα βάλει τείχη σε όλο το Αιγαίο; Αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Δεν είμαι σε θέση να πω τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα αλλά θα συμφωνήσω ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να εμποδίζει ανθρώπους να έρχονται παράνομα στο έδαφός της. Και βεβαίως ας μη ξεχνάμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η μαφία που βοηθά τη διακίνηση αυτών των ανθρώπων.
Δημοσιεύθηκε στο e-typos.com 17-1-2010
 
Read 1473 times