Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 15:30

Ο κ. Γιούνκερ και η «επιστήμη της φοροαποφυγής»

Written by
Τελικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Αποδεικνύεται μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, ότι άλλοι έχουν τα σκήπτρα, απλά το κάνουν με πιο «επιστημονικό τρόπο» θα λέγαμε.
Ο λόγος φυσικά για το Λουξεμβούργο που τα τελευταία χρόνια στις συνειδήσεις των περισσοτέρων έχει ταυτιστεί λίγο ως πολύ με τον κ. Γιούνκερ, τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν.
Για όσους δεν το παρακολούθησαν, την Τετάρτη μια διεθνής ομάδα δημοσιογράφων δημοσίευσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις διοχέτευσαν μέσω του Λουξεμβούργο κεφάλαια δισεκατομμυρίων γλιτώνοντας αντίστοιχα, φόρους δισεκατομμυρίων στις χώρες τους. Τα στοιχεία που έφεραν στη δημοσιότητα ευρωπαϊκές εφημερίδες ήταν στην ουσία συμφωνίες που έδειχναν με πιο τρόπο οι επιχειρήσεις αυτές επρόκειτο να φορολογηθούν από το κράτος του Λουξεμβούργου.
Πάνω από 340 πολυεθνικές μεταξύ αυτών οι Pepsi, η JP Morgan και άλλες γλύτωσαν δισεκατομμύρια από φόρους στην περίοδο 2002 -2010.
Στην περίοδο δηλαδή που ήταν πρωθυπουργός και ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος ας θυμηθούμε κουνούσε το δάχτυλο στους νοτιοευρωπαίους για τις κακές επιδόσεις τους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Γιούνκερ και τα έριξε στο «σύστημα» έτσι αόριστα το οποίο όπως είπε θα αναμορφωθεί.... (Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μέχρι πρόσφατα το Λουξεμβούργο αρνείτο να δώσει στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς καταθετών στις τράπεζές του. Ακόμη και η Ελβετία δίνει...)

Ο πρόεδρος της Κομισιόν για σχεδόν μια δεκαετία γνώριζε, όπως προφανώς και αρκετοί στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη για το τι συμβαίνει στο Λουξεμβούργο και έκαναν τα στραβά μάτια. Ακόμη και αν ορκιστούν δημόσια ότι δεν γνώριζαν δεν υπάρχει κανείς που να τους πιστέψει. Την ίδια ώρα που οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ζητούν αιματηρές περικοπές, που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, καταστρέφουν την υγεία και την παιδεία, αυτά δηλαδή για τα οποία η Ευρώπη ήταν περήφανη, το Λουξεμβούργο ήταν ο μετρ της φοροαποφυγής.
Πόσο υποκριτής θα φαντάζει στο εξής ο κ. Γιούνκερ όταν θα ζητεί από το βήμα της κομισιόν την καταπολέμηση της διαφθοράς, και της φοροδιαφυγής. Το πιθανότερο είναι αν στριμωχθεί πολύ να πει ότι αυτός ήταν ο νόμος και έτσι εφαρμοζόταν. Αλλά αυτά περί νομίμου και ηθικού θα έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές....
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 7-11-2014
 
Read 1086 times