Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 03:00

Ο έμπολα απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σοκολάτας

Written by
Οι λάτρεις της σοκολάτας θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο σε μερικούς μήνες να πληρώνουν για τις αγαπημένες τους λιχουδιές τα διπλά λεφτά.
Κι αυτό γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επιδημία του έμπολα να μετακινηθεί σύντομα προς την Ακτή Ελεφαντοστού, τη μεγαλύτερη κακαοπαραγωγική χώρα στον κόσμο.

Η επιδημία που ήδη σαρώνει στην Λιβερία και στην Σιέρα Λεόνε έχει αρχίσει να δείχνει τα σημάδια της στις αγορές εμπορευμάτων με την τιμή του κακάο να βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων.
Μέχρι στιγμής ο έμπολα έχει περιοριστεί στις δύο προαναφερθείσες χώρες και στη Γουινέα αλλά αυτές συνορεύουν με την ακτή Ελεφαντοστού που παράγει το 40% του κακάο που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός ότι η Ακτή Ελεφαντοστού δεν έχει ακόμη κρούσματα έμπολα η αγορά εμφανίζεται ιδιαίτερα νευρική ιδίως μετά τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι τον Ιανουάριο.

Ο φόβος είναι να μεταδοθεί ο έμπολα από κάποιον ασθενή που θα περάσει τα σύνορα της Ακτής Ελεφαντοστού για θεραπεία, κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα στη Νιγηρία και στη Σενεγάλη.

Αν ο μη γένοιτο ο ιός περάσει στην Ακτή Ελεφαντοστού στο μέσον της περιόδου συγκομιδής, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να απαγορεύσει τις μετακινήσεις των αγροτών. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο αν ο ιός περάσει και στην γειτονική Γκάνα η οποία παράγει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το σενάριο αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί για εταιρίες όπως η Nestle και η Cadbury, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση χωρίς το αφρικανικό κακάο.

Οι τιμές στο κακάο έχουν αυξηθεί κατά 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η κύρια συγκομιδή του κακάο στην υποσαχάρια Αφρική ξεκινά τον Οκτώβρη και κρατά μέχρι τον Μάρτιο. Τα πρώτα σημάδια ανησυχίας στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουν ορχήσει ήδη να φαίνονται καθώς η ετήσια σύνοδος των επιχειρήσεων παραγωγής κακάο στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν ακυρώθηκε.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα κρούσματα του Έμπολα στη Λιβερία διπλασιάζονται κάθε 15 με 20 ημέρες και στην Σιέρα Λεόνε κάθε 30 με 40 ημέρες
Δημοσιεύθηκε 2-102014 στο e-typos.com
Read 936 times