Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 03:30

Μπεατρίθ Ταλεγκόν: Τα σοσιαλιστικά κόμματα γέμισαν δεξιούς

Written by
Η Μπεατρίθ Ταλεγκόν έγινε «διεθνής φίρμα» σε μια μέρα. Η γενική γραμματέας της νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πριν από ένα μήνα στη σύνοδο του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Κασκαίς της Πορτογαλίας «τα ‘χωσε» στον Γιώργο Παπανδρέου και στους άλλους Σοσιαλιστές ηγέτες κατηγορώντας τους εμμέσως για οπορτουνισμό και για πλήρη έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα .
«Είμαι έκπληκτη για το πώς σκοπεύουμε να προωθήσουμε την επανάσταση από ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, και από ηγέτες που φθάνουν με πολυτελή αυτοκίνητα» είπε η Τακλεγκόν προκαλώντας σοκ στο ακροατήριο.
Η 29χρονη Μπεατρίθ έχει πάρει στα σοβαρά το ρόλο της και στη χώρα της ήδη θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι των Σοσιαλιστών. (Αν παραμείνει στο κόμμα ή δεν την πετάξουν έξω). Πριν μερικές βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε διημερίδα με τίτλο "Έξοδος από την κρίση: Η πρόκληση της Εναλλακτικής πορείας"
που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής και η το Levy Economics Institute στην Αθηναΐδα, και ιδού τι μας είπε:

Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτή μας την κουβέντα με μία ερώτηση που είναι παραγγελιά από κάποιον συνάδελφο μου. Μου είπε λοιπόν να σε ρωτήσω "γιατί είσαι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα; Μήπως θα έπρεπε να είσαι στην Αριστερά;" Προφανώς ο άνθρωπος άκουσε την τοποθέτησή σου που κάθε άλλο παρά με τοποθέτηση συστημικού Σοσιαλιστή μοιάζει

Πάνω σε αυτό που μόλις ανέφερες στηρίζεται η μεγαλύτερη κριτική που ακούγεται σήμερα για το πρόσωπό μου. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί είμαι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας και η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη.
Γιατί πιστεύω ότι όντως ανήκω εκεί, γιατί έχω αξίες και γιατί πιστεύω ότι η Aριστερά μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επομένως το ερώτημα δεν θα έπρεπε να είναι "γιατί είμαι στο Σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά, ποιοί άλλοι ακόμη είναι στα Σοσιαλιστικά Κόμματα.
Το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, οι οποίοι πιστεύουμε στις αξίες του σοσιαλισμού. Εμείς δεν περισσεύουμε. Αυτοί που περισσεύουν είναι μάλλον όσοι έχουν μπερδέψει την πολιτική δράση με τις δημόσιες σχέσεις ή με το πώς θα κερδίσουν μερικές ψήφους από το Κέντρο. Προσωπικά πιστεύω στις αξίες του σοσιαλισμού και η θέση μου είναι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

 Τα τελευταία 30 χρόνια όμως, την Ευρώπη δεν την κυβέρνησε μόνο η Δεξιά. για πολλά χρόνια είχαμε κυβερνήσεις Σοσιαδημοκρατικές. Δεν νομίζεις ότι φέρουν και αυτές ένα μέρος της ευθύνης για όσα ζούμε; 
Φυσικά και φέρουν ευθύνη και η ευθύνη είναι ότι αντί να σταθούμε απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και να το πολεμήσουμε προσπαθήσαμε να το διαχειριστούμε. Τα κόμματα εξελίσσονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χάνουν την ιδεολογία τους γιατί στην περίπτωση μας αυτό συνέβη. Το ότι όμως κάποιοι πολιτικοί μετακίνησαν τα κόμματά μας «προς τα δεξιά» αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει παραμείνουμε εκεί. Θα πρέπει να επιστρέψουμε εκεί απ όλου ξεκινήσαμε δηλαδή στην Αριστερά.

Επειδή αυτά που μου λές είναι πολύ γενικά, πες μου κάτι συγκεκριμένο. Τι λάθη κάνατε δηλαδή;
Λάθος ήταν που δεν αντιμετωπίσαμε το θέμα των φορολογικών παραδείσων, λάθος ήταν που ιδιωτικοποιήσαμε τομείς τις οικονομίας όπως τις τράπεζες, λάθος ήταν που δεν επιβάλλαμε φόρο στη μετακίνηση κεφαλαίου. Λάθη πολλές φορές όχι με τις αποφάσεις μας αλλά με την αμέλειά μας. Γι αυτό και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο δρόμος που έχουμε πάρει προς το πολιτικό Κέντρο, ακριβώς επειδή δεν έχουμε τα κότσια να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, επειδή φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, μας έχει οδηγήσει στο να εκπορνεύουμε τις ιδέες μας, και τους πολίτες να μην μας εμπιστεύονται.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε κατάματα το πρόβλημα μας και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Να σηκώσουμε το κεφάλι με περηφάνια και να πούμε: Ναι είμαστε σοσιαλιστές και είμαστε με την Αριστερά.

 Αν σε άκουγε κάποιος Έλληνας τώρα να μιλάς θα σου έλεγε ότι ακούγεσαι σαν στέλεχος ή ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα του απαντούσες;
Θα του έλεγα ότι έχουμε περισσότερα κοινά απ ότι με τη Δεξιά και ότι πιστεύω πως η Αριστερά θα πρέπει να είναι ενωμένη και πρέπει να ενώνει. Μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις αλλά στην Αριστερά χαρακτηριζόμαστε για την ανεκτικότητα, το σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Το βασικό είναι να επιστρέψουμε εμείς οι Σοσιαλιστές στην Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετές απόψεις τις οποίες θα πρέπει να αφουγκραστούμε γιατί προερχόμαστε από την ίδια βάση και την ίδια ιδεολογία. Έχουμε διαφορετικό τρόπο ίσως στο να προσεγγίζουμε κάποια ζητήματα διαφορετικές ίσως λύσεις να προτείνουμε οι οποίες έχουν όμως την ίδια προοπτική και ξεκινούν από το ίδιο σημείο.

 Άκουσα την ομιλία σου στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με προσοχή και σε άκουσα να μιλάς για δημοκρατία. Παρατηρούμε όμως ότι οι μικροί και πιο αδύναμοι της Ευρώπης δέχονται ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς. Χθες μάλιστα μεγάλο γερμανικό κόμμα έκανε ανοιχτό εκβιασμό στην Κύπρο συνδέοντας την παροχή βοήθειας με τη λύση του κυπριακού, προφανώς εννοώντας την αποδοχή από μέρους της κυπριακής δημοκρατίας του σχεδίου Ανάν ή κάποιου παρεμφερούς. Πως θα το σχολίαζες; 
Εγώ ως σοσιαλίστρια θα υπερασπίζομαι πάντα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών. Το ότι βλέπουμε η δημοκρατία στην Ευρώπη να οπισθοχωρεί είναι αποτέλεσμα της δράσης κάποιων πολιτικών όπως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί οι οποίοι λειτουργούν ως εντολοδόχοι κάποιων που δεν θέλουν καμία ρύθμιση στη λειτουργία των αγορών και οι οποίοι είναι στις υπηρεσίες των νεοφιλελεύθερων. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ευθύνονται για την υποχώρηση της δημοκρατίας και η οποία θα πρέπει να πως ότι δεν είναι συμπτωματική. Την ευθύνη φέρει η σκληρή Δεξιά που εισέβαλε στο δημοκρατικό σύστημα με σκοπό να το καταστρέψει

Την Ευρώπη η Χρυσή Αυγή, κόμμα με ναζιστικές αναφορές έφτασε να είναι το τρίτο μεγαλύτερο. Στην Ευρώπη παρατηρούμε ότι η ακροδεξιά ενισχύεται επίσης. Στην Ισπανία βλέπουμε να φουντώνει ο εθνικισμός όπως για παράδειγμα στην Καταλονία. Σε ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα?
Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν είναι καινούργιο, για να μιλήσω για την περίπτωση της Ελλάδας. Έρχεται από τη δεκαετία το ’80 αν και τότε είχε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αν δούμε την πορεία τους τα τελευταία χρόνια θα διαπιστώσουμε ότι άρχισαν να γίνονται πιο δυνατοί από τη στιγμή που οι Μέρκελ ,Σαρκοζί και το μιντιακό περιβάλλον τους άρχισαν να βρίζουν τους Έλληνες, να τους αποκαλούν τεμπέληδες και να λένε ότι παθαίνουν όσα παθαίνουν επειδή είναι ηλίθιοι. Ήταν σαν να αποκαλούσε ο Σαρκοζί ηλίθιο τον Γιώργο Παπανδερόυ που ήταν τότε πρωθυπουργός. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι η αντίδραση αυτού που δέχεται την επίθεση και στην περίπτωση της Ελλάδα τροφοδότησε τα εθνικιστικά αισθήματα του λαού και την ξενοφοβία. Αυτό προς το παρόν δεν το έχουμε ζήσει στην Ισπανία αλλά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να ακούγονται για τον ισπανικό λαό τα ίδια, ότι δηλαδή είναι τεμπέληδες κτλ κτλ. –κάτι που υπερσυντηρητικοί κύκλοι στη Γερμανία ήδη έχουν αρχίσει να λένε – υπάρχει ο κίνδυνος να ανελιχθούν εθνικιστικές και ακραίες ομάδες όπως η Χρυσή Αυγή. Και αυτό για μία ακόμη φορά θα είναι εξαιτίας της κυρίας Μέρκελ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ευθύνη για τη θέση που έχει βρεθεί σήμερα η Ελλάδα; Σε ρωτάω γιατί η ομιλία στο Κασκαίς στη χώρα μας ερμηνεύτηκε ως επίθεση στον Παπανδρέου. 
Για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνεται ο ίδιος ο καπιταλισμός, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτό το σύστημα και το τροφοδοτούν. Θα επαναλάβω εδώ τους Μέρκελ και Σαρκοζί. Πολιτικοί όπως ο Παπανδρέου ή ο Θαπατέρο στην Ισπανία ή ο Σόκρατες στην Πορτογαλία ήταν τα θύματα αυτών των πολιτικών και πλήρωσαν τις συνέπειες.

Έκανες λόγω για τις αγορές και ξέρουμε όλοι καλά ότι η οικονομική εξουσία έχει το πάνω χέρι. Πως μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και να επιστρέψει η εξουσία και πάλι σους πολιτικούς;
Θα πρέπει κατ αρχάς να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Να ξεκινήσουμε και πάλι να εκπαιδεύουμε πολίτες και όχι καταναλωτές. Όταν οι πολίτες αναλάβουν το ρόλο που πρέπει να έχουν σε μία δημοκρατική κοινωνία θα γίνει κάποια στιγμή δυνατή η αναβάπτιση του πολιτικού μας συστήματος και να έχουμε μια καλύτερη δημοκρατία. Από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για θέματα όπως η εθνικοποίηση των τραπεζών, η ενίσχυση των συνεταιρισμών η ηθική του τραπεζικού τομέα , η δημιουργία ενός συστήματος που θα είναι το καλό της κοινωνίας στο σύνολό της και όχι για την παραγωγή πλούτου για λίγους τότε σίγουρα θα βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο  

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό HOT DOC 21-3-2013



Read 1005 times