Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2012 02:00

115 εκατομμύρια νεόπτωχοι στην Ευρώπη

Written by

Εικόνες όπως αυτές την προηγούμενη εβδομάδα με εκατοντάδες ανθρώπους να συνωστίζονται στο Σύνταγμα για λίγα κρεμμύδια και λίγα καρότα, ήταν άγνωστες για τις γενιές μετά τη μεταπολίτευση. Αντίστοιχες ουρές συναντά κανείς καθημερινά έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας της Ισπανίας , ενώ αν κάποιος θέλει να δει πιο σκληρές εικόνες φτώχειας δεν έχει παρά να κάνει μια βόλτα στα συσσίτια των απόρων, στους χώρους διανυκτέρευσης αστέγων ή στα υπαίθρια ιατρεία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η εποχή των νεόπτωχων στην Ευρώπη είναι εδώ και ήρθε για να μείνει πολλά χρόνια.
Οι περισσότεροι νεόπτωχοι προέρχονται από την μεσαία τάξη και πρόκειται για ανθρώπους που έχουν να διαλέξουν μεταξύ του να αγοράσουν κάτι για να φάνε και του να ζεστάνουν το σπίτι τους ή να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
«Οι χθεσινοί εθελοντές και δωρητές μας, είναι σήμερα αυτοί που έχουν την ανάγκη μας» θα πει στην ισπανική εφημερίδα El Pais o κ. Χόρχε Νούνιο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Caritas Europe.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009 στην Ευρώπη υπήρχαν 115 εκατομμύρια άνθρωποι (23,1% του πληθυσμού) και άλλα 100 με 150 εκατομμύρια που βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού και που με δύο μήνες ανεργίας και ένα δάνειο στην πλάτη, θα μπορούσαν να βρεθούν αποκλεισμένοι και βυθισμένοι στα χρέη. .
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους, μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, το 2007, οι φτωχοί στην Ευρώπη ήταν περίπου 85 εκατομμύρια (17,5% του πληθυσμού). Με την ανεργία στην Ευρωζώνη να φτάνει πλέον το 10,4% και ειδικότερα στους νέους το 21,3% η κατάσταση σήμερα γίνεται ιδιαίτερα ασφυκτική.
Οι χώρες που αντιμετωπίζουν εντονότερα το φάσμα της φτώχεια είναι φυσικά τα PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) της ευρωζώνης αλλά επίσης χώρες και από τον σκληρό πυρήνα της όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus η παιδική φτώχεια στη Γερμανία έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Το 2010 το 19,8% των παιδιών ζούσε σε οικογένειες των οποίων η επιβίωση εξαρτιόταν από τα επιδόματα πρόνοιας.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Βρετανία όπου τα ποσοστά παιδικής φτώχειας φτάνουν στο 22% που είναι ένα από τις χειρότερες επιδόσεις  στην Ευρώπη των 27.
Δραματική είναι επίσης η κατάσταση των δανειοληπτών στη Βρετανία ειδικότερα όσων έχουν πάρει στεγαστικά.
 Σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Crisis που δημοσίευσε η Telegraph το Δεκέμβριο ένας στους τέσσερις Βρετανούς φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του ενώ οι τράπεζες υπολογίζουν ότι οι πλειστηριασμοί σπιτιών θα φτάσουν τις 45.000 από 37.000 πέρυσι.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Ιρλανδία. Ρεπορτάζ της εφημερίδας Irish Examiner ανέφερε ότι οι φτωχοί στη χώρα αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 60.000 καθώς η ανεργία αυξάνεται και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να εφαρμόζονται. Η φτώχεια δεν χτυπά όμως μόνο την ευρωζώνη. Σε Βουλγαρία και Ρουμανία σύμφωνα με την Eurostat, η φτώχεια διπλασιάστηκε (46,2% και 43,1% του πληθυσμού αντίστοιχα) και σε ανησυχητικά όρια βρίσκεται σε Λετονία, Λιθουανία και Ουγγαρία (37,4% και 29% αντίστοιχα)

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 02-02-12 

Read 1448 times