Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 03:00

Εμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων

Written by
Νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την αφαίρεση οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων από αντάρτες του UCK κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσσοβο έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Μία ημέρα μετά τη δημόσια δήλωση του εισαγγελέα του σερβικού ποινικού δικαστηρίου Βλαντιμίρ Βούκσεβιτς ότι έχει στα χέρια του καταθέσεις μαρτύρων για αφαίρεση οργάνων από αιχμαλώτους, η σερβική τηλεόραση πρόβαλε συνέντευξη ενός πρώην αντάρτη του UCK o οποίος συμμετείχε σε τέτοια εγκλήματα και έδωσε λεπτομερείς περιγραφές.
Στη συνέντευξη του, παραδέχθηκε ότι αφαίρεσε ο ίδιος την καρδιά από έναν νέο άντρα. Δύο εβδομάδες πριν κάνει την επέμβαση είχε εκπαιδευτεί από γιατρούς για το πώς θα κάνει τις χειρουργικές τομές.
«Πήγαμε στην αίθουσα ενός σχολείου όπου τέσσερις αντάρτες είχαν δέσει τον κρατούμενο σε ένα τραπέζι. Καθώς πλησίαζα με το νυστέρι άρχισε να κλαίει και να παρακαλάει για τη ζωή του»
Στη συνέχεια περιγράφει πως άνοιξε το κορμί του άτυχου άντρα όσο αυτός ήταν ακόμη ζωντανός και στη συνέχεια ένας γιατρός τον βοήθησε να αφαιρέσει την καρδιά.
«Όταν έπιασα την καρδιά στην χέρια μου ακόμη χτυπούσε»…
Ο Βούκσεβιτς ερωτώμενος από το γαλλικό πρακτορείο είπε ότι ο κρατούμενος ήταν Σέρβος και το έγκλημα έγινε στη βόρεια Αλβανία κοντά στην πόλη Κούκες.

Συνεχίζοντας την περιγραφή του ο πρώην αντάρτης είπε ότι μετά την αφαίρεση, τοποθέτησαν την καρδιά σε ένα ψυγείο μεταφοράς και πήγαν στο αεροδρόμιο των Τιράνων όπου συναντήθηκαν με Αλβανούς αξιωματικούς του στρατού. «Το ψυγείο δόθηκε σε έναν ξένο ο οποίος βγήκε από ένα ιδιωτικό τζετ με τουρκική σημαία».

Η υπόθεση του εμπορίου οργάνων στο Κόσσοβο με θύματα Σέρβους αιχμαλώτους εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον εισαγγελέα Κλίντ Γουίλιαμσον.
Ο σκοτεινός ρόλος του UCK στην περίοδο του πολέμου έχει φτάσει στα γραφεία ανώτατων αξιωματούχων των Βρυξελλών μετά από πολλές καταγγελίες αλλά και προσπάθειες να υποβαθμιστεί το θέμα.
Το 2010 ο ειδικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέβαλε έκθεση κόλαφο για τον UCK και την πολιτική ηγεσία του Κοσσόβου, με την οποία κατηγορούσε ως επικεφαλής ομάδας παράνομου εμπορίου οργάνων τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι. Η έκθεση μιλούσε καθαρά για δολοφονία Σέρβων αιχμαλώτων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων. Το 2008 η πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποκάλυψε σε βιβλίο της ότι οι Αλβανοί του Κοσσόβου έκαναν παράνομο εμπόριο οργάνων δολοφονώντας Σέρβους αιχμαλώτους. Η Ντελ Πόντε ήθελε να ανοίξει την υπόθεση αλλά την απέτρεψε η κυβέρνηση της Ελβετίας γιατί αν γινόταν γνωστό πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου οι υπόλοιπες χώρες θα ήταν διστακτικές στην αναγνώριση του. Τις αιτιάσεις την Ντελ Πόντε απέρριψε και ο τότε απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και μετέπειτα υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας (εκ των κυρίων υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του Κοσόβου) Μπερνάρ Κουσνέρ.
Δημοσιεύτηκε στον Ελέυθερο Τύπο 12-09-2012
Read 873 times