Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 03:00

Ο θάνατος του Σαπάτα

Written by

Το τελευταίο διάστημα στο διεθνή Τύπο γίνεται έντονη αναφορά για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Αφορμή στάθηκε ο θάνατος του «πολιτικού» κρατούμενου Ορλάντο Σαπάτα, ύστερα από δυόμισι μηνών απεργία πείνας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε αμέσως το συμβάν και την κυβέρνηση της Αβάνας για το ότι δεν απέτρεψε το θάνατο του Σαπάτα, αναγκάζοντας την ισπανική προεδρία να αναβάλει τη διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κούβας, που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Απριλίου. Η Κούβα αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να ξεφύγει από τη διεθνή και οικονομική της απομόνωση και τέτοια γεγονότα επιτείνουν τα προβλήματά της. Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι σίγουρα λυπηρό συμβάν, αλλά, όταν εμείς οι δημοσιογράφοι ενημερώνουμε τον κόσμο, οφείλουμε να παρουσιάζουμε όλες τις παραμέτρους ενός γεγονότος.
Ο Σαπάτα θεωρείτο πολιτικός κρατούμενους αλλά, σύμφωνα με την κουβανική πλευρά, ήταν κρατούμενος του κοινού Ποινικού Δικαίου με πολλές καταδίκες στο ενεργητικό του για απάτη, οπλοκατοχή, πρόκληση σωματικών βλαβών, υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, ο Σαπάτα περιλαμβανόταν στη λίστα των πολιτικών κρατουμένων που συνέταξε ο ΟΗΕ το 2003. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Η κουβανική πλευρά ισχυρίζεται ότι ο Σαπάτα, με ήδη βαρύ ποινικό μητρώο, «βαφτίστηκε» τα τελευταία χρόνια πολιτικός κρατούμενος, υποκινούμενος από κάποιους που ζητούσαν έναν «ήρωα», και πως έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να τον κρατήσει στη ζωή. Πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια;
Η μόνη αλήθεια που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου στη φυλακή. Τα υπόλοιπα έχουν συμβολικό χαρακτήρα και εξαρτώνται τελικά από το από ποια πολιτική οπτική γωνία το βλέπει κανείς και από το πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη από τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης. Στην περίπτωση της Κούβας, η κυρίαρχη τάση στην πληροφόρηση είναι εναντίον της. Για τα πολιτικά και οικονομικά της προβλήματα, όμως, δεν «φταίει μόνο ο ιμπεριαλισμός».
                                                                                                              Δημοσιεύθηκε τον Ελεύθερο Τύπο 01-04-2010

Read 1608 times