Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 03:00

Λέχ Βαλέσα: «Η δημοκρατία αδειάζει από ευκαιρίες για τον κόσμο»

Written by

Μια συζήτηση με τον  ιστορικό ηγέτη της Αλληλεγγύης έχει πάντοτε ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο ενόψει εκλογών αλλά και σε μια περίοδο που η πολωνική εξωτερική πολιτική επιχειρεί μια ρήξη με το παρελθόν στις σχέσεις με τη Ρωσία. Ευδιάθετος και χειμαρρώδης, ο Λέχ Βαλέσα μας υποδέχθηκε με αντιπροσωπία δημοσιογράφων με αφορμή την 10η επέτειο από την ίδρυση της Κοινότητας των Δημοκρατιών (διεθνούς οργανισμού για την προώθηση την δημοκρατίας στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα), και μας μίλησε για τις εκλογές, τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία και την οικονομική κρίση.
Αναφορικά με τις χθεσινές εκλογές, ο Βαλέσα θεωρεί ότι «οι βασικές γραμμές και προοπτικές τις πολικής της Πολωνίας όπως η θέση της για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι σχέσεις με τη Δύση, δεν αλλάζουν. Είναι απλά θέμα για διαφορετικής γεύσης» όπως λέει. Αυτό που αναγνωρίζει πάντως είναι ότι σήμερα η δημοκρατία αντιμετωπίζει προβλήματα. «Η δημοκρατία σήμερα αδειάζει από ευκαιρίες για τον κόσμο. Μπορεί σήμερα να έχει εκλογές και την επόμενη ημέρα να έχεις διαδηλώσεις και εξαγριωμένους πολίτες να πετούν πέτρες. Γι αυτό πρέπει να εντάξουμε στη νέα πραγματικότητα τις αναγκαίες αλλαγές».
Από τη συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα της Ρωσίας, άλλοτε «κατακτητή» ως Σοβιετική Ένωση σήμερα όμως έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ρωσοπολωνικές σχέσεις φαίνεται ότι τον βρίσκει σύμφωνο. «Θέλουμε να είμαστε κοντά στις μεγάλες χώρες. Με την κατάρρευση του κομουνισμού ξεκίνησε ένας νέος κόσμος και είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε εν ειρήνη. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Όσον αφορά την οικονομική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς που έρχεται κατά κάποιο τρόπο ως σύμπτωμά της ο Βαλέσα θεωρεί ότι στην Ευρώπη έχουμε «δύο μεγάλες προκλήσεις. Την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη εξισορρόπηση των διαφορών σε πολιτικό επίπεδο. Για παράδειγμα πρώτα διαλέξαμε πρόεδρο για την Ευρώπη και μετά ψάχναμε να βρούμε τι προσόντα πρέπει να έχει. Στην πορεία για ην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτή όμως θα πρέπει να αποφύγουμε τις επιθετικές πολιτικές». Όσο για την οικονομία πιστεύει ότι «η τραπεζική κρίση λέει αυτό που λέει κάθε κρίση. Ότι πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο την παγκόσμια ευημερία»  και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να μπει υπό διεθνές έλεγχο

Δημοσιεύθηκε στον Ελέυθερο Τύπο 05-07-2010

Read 888 times