Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 02:00

Ελληνικά, στα ερτζιανά, πέρα από την Αφρική

Written by

 «Μας ακούνε και στη Λάρισα…Μη γελάς καθόλου. Από τότε που εκπέμπουμε και μέσω Ιντερνετ δεχόμαστε τηλεφωνήματα απ’ όπου μπορείς να φανταστείς…»
Ο Κώστας Μπέλλος μιλά με ενθουσιασμό για το ραδιοφωνικό σταθμό και το ενημερωτικό μαγκαζίνο του.
«Έλα να σου δείξουμε τα στούντιο» λέει ο Ανδρέας, «…όχι, όχι, έλα στο γραφείο να σου δώσουμε υλικό πρώτα» πετάγεται η Τούλα… «τι να σε κεράσουμε»… «Εεεε, κάντε λίγο ησυχία… είμαστε on air» ακούγεται η βροντερή φωνή του Αντώνη. Χαμός…
Η υποδοχή από τα παιδιά της «Νέας Πανελλήνιας Φωνής», του μοναδικού ελληνικού ραδιοφώνου όχι μόνο στο Γιοχάνεσμπουργκ αλλά σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο, ήταν κάτι παραπάνω από θερμή.

Το Hellenic Radio,  θα κλείσει φέτος δεκατρία χρόνια συνεχούς παρουσίας στα μεσαία κύματα, πάντα στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας στη Νότιο Αφρική που αριθμεί 50.000 έως 60.000 μέλη
«Ξεκινήσαμε το 1995 με πολλές δυσκολίες» μας λέει ο υπεύθυνος προγράμματος κ. Ανδρέας Δημητρίου. «Το καθεστώς του άπαρτχαϊντ  δεν έδινε άδειες. Ότι εκπομπές γίνονταν μέχρι τότε ήταν είτε ηχογραφημένες που μεταδίδονταν από τη Σουαζιλάνδη, είτε ζωντανές μέσω του Πορτογαλικού κοινοτικού σταθμού που έδινε κάποιες ώρες σε Έλληνες της κοινότητας».
 Το Hellenic Radio ήταν ιδέα του κ. Μάκη Κοσιώρη. Μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές του 1994 η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άδειες λειτουργίας σε σταθμούς των ξένων κοινοτήτων. «Ένας απ' αυτούς ήταν και ο δικός μας. Ξεκινήσαμε 52 άνθρωποι την 1η Ιουλίου του 1995 και από τότε είμαστε μέρα νύχτα στον αέρα».

Το πρόγραμμα είναι ζωντανό μέχρι τις 22.30 και μετά αναμεταδίδει προγράμματα από την Ελληνική Ραδιοφωνία.
«Το 65% του προγράμματός μας είναι στα ελληνικά» μου λέει ο Κώστας Μπέλλος.
«Η αμοιβή είναι συμβολική αλλά πάνω απ' όλα είναι μεράκι γιατί είσαι κοντά στον ελληνισμό. Επιπλέον είναι και “σχολείο”. Πολλοί που δούλευαν εδώ, μετά  έπιασαν δουλειά σε μεγάλους ιδιωτικούς σταθμούς.»
Η Τούλα Κριτσωτάκη είναι διευθύντρια. Πριν από χρόνια πούλησαν τα πάντα με τον άντρα της και γύρισαν στην Ελλάδα. Η δυσκολία όμως που αντιμετώπισαν στο να βρουν δουλειά τους ανάγκασε να ξαναγυρίσουν στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Ο σταθμός έχει μεγάλη ακροαματικότητα αλλά χρειάζεται στήριξη καθώς οι διαφημίσεις δεν αρκούν. Αρκετοί από τους 23 παραγωγούς δουλεύουν εθελοντικά».

Τα παιδιά με ξεναγούν στα γραφεία. Οι τοίχοι γεμάτοι φωτογραφίες. Η πρώτη ομάδα, συνεργάτες που πέρασαν κατά καιρούς, φωτογραφίες τραγουδιστών, ελληνικές σημαίες. Κάπου σε μια γωνιά και μια φωτογραφία που μας έκανε όλους να συγκινηθούμε. Ο Γιόνεκ, ο φωτογράφος της παρέας μας από την Ελλάδα, αναγνώρισε ένα φίλο του που είχε να χρόνια να δει.  Ήταν ο Ηρακλής Σερταρίδης, από τους πιο αξιόλογους συνεργάτες του σταθμού που άφησε την τελευταία του πνοή πριν λίγα χρόνια, αμέσως μετά την εκπομπή του.
Υπό τους ήχους λαϊκών ασμάτων αγκαλιαζόμαστε, αλλάζουμε τηλέφωνα και αποχαιρετούμε τη «Νέα Πανελλήνια Φωνή», σίγουροι ότι όσο υπάρχουν τέτοια άνθρωποι, η ελληνική γλώσσα θα ακούγεται πάντα στα ραδιόφωνα της Νοτίου Αφρικής. Από σήμερα το www.hellenicradio.org.za είναι πλέον στα «αγαπημένα μου».
 
Ελληνίδες δημοσιογραφίνες

Ένας από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους σταθμούς της Νοτίου Αφρικής, είναι ο «702 Talk Radio». Και η διευθύντρια του ειδησεογραφικού είναι Ελληνίδα. Η Κατερίνα Κατοπόδη με καταγωγή από τη Λευκάδα είναι η πιο αναγνωρίσιμη φωνή της Νοτίου Αφρικής, όπως λένε οι συνεργάτες της. Ξεκίνησε και αυτή από τη Νέα Πανελλήνια Φωνή και μια μέρα ένα παραγωγός την άκουσε συμπτωματικά, την αναζήτησε και την έφερε στο σταθμό. Ήταν το 1996 και από τότε βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις της δημοσιογραφίας. Αγαπημένη της φίλη και συνεργάτιδα η Πένη Πέππα. Και οι δύο τους λατρεύουν  την  Ελλάδα αν και όταν τις ρωτάς αν θα επέστρεφαν, είναι μάλλον αρνητικές και ο λόγος είναι ότι τους τρομάζει η αγορά εργασίας στη χώρα μας. Στο σταθμό εργάζεται άλλη μια Ελληνίδα, η Νάντια Νεοφύτου που έχει αναλάβει όλα τα κοσμικά θέματα.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 3-1-2008


 

Read 1284 times