Print this page
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 16:49

Με επιτυχία η προβολή της "Υπόσχεσης" στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Written by

"Η Υπόσχεση" προβλήθηκε με επιτυχία στο 24ο Διεθνές φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.  Είκοσι τρία χρόνια προσπαθειών για το αυτονόητο.

Η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες για τον πολιτικό κόσμο. Η επιρροή της εκκλησίας και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεπαν τη δημιουργία ενός νόμου που θα επέτρεπε με τη σειρά του τη δημιουργία και λειτουργία αποτεφρωτηρίων και όταν τελικά ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος, συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο που κανείς, από όσους είχαν το δικαίωμα, δεν τολμούσε να πάρει το ρίσκο και να έρθει σε αντιπαράθεση με το κατεστημένο.

Η «Υπόσχεση» είναι η καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας, την οποία σήκωσε στην πλάτη του επί 23 χρόνια ένας άνθρωπος. Θα μπορούσε επίσης να είναι η μικρογραφία του μαραθωνίου που έχει να τρέξει κάθε νομοθετική αλλαγή στη χώρα μας είτε πρόκειται για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση της αποτέφρωσης, είτε για άλλα ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση, με παγιωμένες αντιλήψεις, στερεότυπα, αναχρονισμούς, παραδόσεις, κατεστημένα τα οποία όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη βιτρίνα οικονομικών συμφερόντων. Στο βάθος πάντα υπάρχει το χρήμα.
Η «Υπόσχεση» είναι ένα ντοκιμαντέρ έρευνας μεγάλου μήκους στο οποίο οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης «αποτέφρωση» ξεδιπλώνουν μια άγνωστη ιστορία πολιτικής διαμάχης.
 
 
 
 
Read 313 times