Print this page
Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 16:45

Η «πρώτη γραμμή» της μάχης: Το CNN Greece στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»

Written by

Τους έχουμε δει χιλιάδες φορές με τις προστατευτικές στολές τους σε κλινικές και μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων, σε φωτογραφίες και φευγαλέα πλάνα σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεόραση. Γιατροί και νοσηλευτές, ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, για να σώσουν τις ζωές άλλων ανθρώπων αλλά τους έχουμε ακούσει ελάχιστα να μιλούν γι αυτό που νιώθουν και τους έχουμε δει επίσης ελάχιστα πως δουλεύουν.

Με το CNN Greece μπήκαμε στον «Ευαγγελισμό», ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό και είδαμε από κοντά τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας καθώς και την κλινική που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον κορωνοϊό. Κυρίως, όμως, είδαμε και ακούσαμε τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί.

Ο Ευαγγελισμός είναι ένα νοσοκομείο που έχει ανταποκριθεί με πολύ καλές επιδόσεις στη υγειονομική κρίση. Και καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ότι δεν έχει μέχρι σήμερα ούτε ένα περιστατικό μόλυνσης υγειονομικού υπαλλήλου.

Το ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν αποδυναμωμένο – και ακόμη είναι παρά τις έκτακτες προσλήψεις που έγιναν – δεν το αμφισβητεί κανείς. Ωστόσο, το σύστημα άντεξε και άντεξε γιατί δεν πιέστηκε από τις συνθήκες καθώς τα περιοριστικά μέτρα είχαν αποτέλεσμα και γιατί τα νοσοκομεία, άλλο νωρίτερα και άλλο λίγο αργότερα, οργανώθηκαν αναμένοντας την κορύφωση της κρίσης.

Ο Ευαγγελισμός ήταν το νοσοκομείο το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα από όλα τα υπόλοιπα να οργανώνεται, εκπαιδεύοντας το προσωπικό, δημιουργώντας πρωτόκολλα αντιμετώπισης των περιστατικών, διπλασιάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ και φτιάχνοντας μια κλινική αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό.

Σήμερα διαθέτει 64 κλίνες ΜΕΘ και 100 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό στην ειδικά διαμορφωμένη κλινική. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου που είναι για τον κορονωιό έχουν διατεθεί 250 γιατροί και νοσηλευτές και στην κλινική άλλοι 70.

Σήμερα νοσηλεύονται 21 ασθενείς στις ΜΕΘ και 20 στην κλινική, νούμερα που είναι πολύ κάτω από τη δυναμικότητά του και όλα δείχνουν ότι το νοσοκομείο δεν θα χρειαστεί να φτάσει στα όριά του.

Γιατροί και νοσηλευτές μας εξηγούν πώς κατάφεραν να ανταποκριθούν στην κρίση, πώς προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, πώς προστατεύονται και ποια περιστατικά έχουν εντυπωθεί στη μνήμη τους.

115 προσλήψεις

Για τις ανάγκες της κρίσης, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έγιναν 115 προσλήψεις και 46 μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού από άλλα νοσοκομεία ώστε να στελεχωθούν τα τμήματα που θα αντιμετωπίζουν τα περιστατικά κορωνοϊού. Όπως μας λέει διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ευαγγελισμού κ. Δημήτρης Πιστόλας ο αριθμός του προσωπικού που έχει ριχθεί στη μάχη για τον κορωνοϊό είναι υπεραρκετός με τις παρούσες συνθήκες και αυτό είναι μια επιλογή ώστε να μπορούν να ξεκουράζονται και να παίρνουν ένα ρεπό παραπάνω. Επιπλέον έχουν δοθεί και περίπου σαράντα άδειες ειδικού σκοπού και άλλες δέκα για λόγους υγείας.

«Υπάρχει σίγουρα μια αποκλιμάκωση της κρίσης», θα μας πει ο κ. Σπύρος Ζακυνθινός διευθυντής της Α’ κλινικής εντατικής θεραπείας και φαίνεται αυτό από τη μείωση των εισαγωγών ασθενών τόσο στην κλινική για κορωνοϊό όσο και στη ΜΕΘ.

«Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση» μας λέει ο κ. Πιστόλας, «σύντομα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και χειρουργεία και να στελεχώσουμε και άλλες κλινικές γιατί σταδιακά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε και άλλα περιστατικά πλην κορωνοϊού τα οποία αυτό το διάστημα έχουν μειωθεί, καθώς οι άνθρωποι φοβόντουσαν να έρθουν στο νοσοκομείο. Πλην των επειγόντων φυσικά. Τώρα σε σχέση με την εποχή πριν τον κορωνοϊό, η κίνηση στο νοσοκομείο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μειώθηκε και 60%. Σταδιακά τώρα όσο βελτιώνεται η κατάσταση μειώνεται και αυτό το ποσοστό.

Η στελέχωση των άλλων κλινικών θα γίνει και εσωτερικά άλλα και με νέο προσωπικό το οποία έχει ζητηθεί από το υπουργείο υγείας».

Στον τέταρτο όροφο του Ευαγγελισμού είναι η μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τους 41 διασωληνωμένους ασθενείς που είχε η ΜΕΘ οι 21 έχουν βγει. Οι δύο έχουν πάει στο σπίτι τους και οι υπόλοιποι παραμένουν στο νοσοκομείο και παρακολουθούνται, μας λέει ο κ. Ζακυνθινός. Οι περισσότεροι ήταν μεγάλης ηλικίας και μόνο οκτώ σε ηλικίες από 45 μέχρι 60.
Δυστυχώς υπήρξαν και δέκα θάνατοι όλο αυτό το διάστημα αλλά όπως λέει ο κ. Ζακυνθινός είχαν και άλλα προβλήματα υγείας “δηλαδή οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν με κορωνοϊό αλλά όχι από κορωνοϊό”.

Πρωτόκολλα προστασίας

Στους θαλάμους ΜΕΘ επικρατεί εγρήγορση και μια μόνιμη κινητικότητα. “Αλλά αυτό είναι κάτι που πάντα συνέβαινε στις ΜΕΘ” θα μας πει η προϊστάμενη της 3ης ΜΕΘ για κορωνοϊό κυρία Αναστασία Καραγιώργου. «Πάντα είχαμε φόρτο εργασίας και με ελλείψεις προσωπικού και πάντα είναι δύσκολα στη ΜΕΘ. Αυτή τη φορά υπάρχει ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο που είναι μολυσματική ασθένεια και μας υποχρεώνει να προσέχουμε πιο πολύ. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας συνέχεια την προστασία του προσωπικού. Τουλάχιστον στην Ελλάδα οι άρρωστοι είχαν το δικαίωμα της νοσηλείας σε ΜΕΘ και ευτυχώς δεν είχαμε αυτό που συνέβη σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία.

Όσοι μπαίνουν στους θαλάμους με τους ασθενείς είναι κατάλληλα ντυμένοι και πάντα απ’ έξω υπάρχει κάποιος που τον βοηθά για του δίνει ότι χρειάζεται. Επίσης ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο για το πώς θα βγει κάποιος από τον θάλαμο που είναι το πιο σημαντικό για να μην υπάρχει μόλυνση. Υπάρχει πάντα ένας που τον βοηθά να γδυθεί γιατί υπάρχει πάντα μεγάλο στρες στον νοσηλευτή ή στον γιατρό που είναι στο θάλαμο. Αυτός που είναι απέξω τον καθοδήγει για το πώς θα βγάλει τη στολή, που θα πετάξει το κάθε ρούχο κτλ. Τηρούμε αυτή τη διαδικασία πολύ αυστηρά και γι αυτό δεν έχουμε και κρούσματα σε νοσηλευτικό προσωπικό.»

Στον έκτο όροφο του Ευαγγελισμού δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ μια κλινική για ασθενείς με κορωνοϊό, που δεν χρειάζονται ΜΕΘ αλλά απλή νοσηλεία, από την οποία έχουν περάσει πάνω από 90 ασθενείς μέχρι σήμερα.

Η κλινική χωρίζεται σε δύο ζώνες, την κίτρινη και την κόκκινη. Όσοι μπαίνουν με υποψία κορωνοϊού μεταφέρονται στην κίτρινη ζώνη και αν διαγνωστούν θετικοί, μετακινούνται στην κόκκινη ζώνη. Στα δωμάτια είναι πάντοτε ένας ασθενής για να μην υπάρξουν επιμολύνσεις και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 20 άτομα.
Στην ευθύνη της κλινικής είναι επίσης το να διαχωρίσουν τα περιστατικά ώστε να μην ξεφύγει κάποιο από αυτά και επιμολύνει το υπόλοιπο νοσοκομείο.

 Δεν πιέστηκε το σύστημα

«Δεν πιέστηκε το σύστημα με πολλά κρούσματα όσο φανταζόμασταν ότι θα πιεστεί. Γι αυτό και αντέξαμε», μας λέει ο κ. Γιάννης Καλομενίδης, πνευμονολόγος, ένας εκ υπευθύνων της κλινικής. «Από όσο γνωρίζω για τα νοσοκομεία της Αθήνας, στον Ευαγγελισμό έγινε η πιο άρτια προετοιμασία, με εκπαίδευση του κόσμου, πρωτόκολλα προσέγγισης των ασθενών και αυτός μάλλον είναι ο βασικός λόγος που προστάτευσε και τους εργαζόμενους και τους νοσηλευόμενους από διασπορά. Και αυτό το οφείλουμε στην επιτροπή λοιμώξεων που έκανε τον σχεδιασμό.

Στην αρχή το άγχος μας ήταν πολύ μεγάλο γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό για εμάς. Κόσμος έμπαινε σωρηδόν στο νοσοκομείο, έπρεπε να φοράμε συνέχεια εξοπλισμό, πολλές ώρες δουλειάς, πολλές εφημερίες. Όλο αυτό ήταν πολύ εξουθενωτικό και ψυχοφθόρο.»

Τα μηνύματα μπορεί να είναι αισιόδοξα αλλά το ερώτημα είναι πως θα συνεχίσει να δουλεύει το σύστημα υγείας από εδώ και πέρα αλλά κυρίως όταν θα βγούμε από την κρίση.

Είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται πλέον από όλους ότι η χώρα πρέπει να έχει ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας και μάλιστα ο υπουργός υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο politico, ότι «κομμάτι της εθνικής ασφάλειας είναι πλέον και το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας».

Αν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο η κατάσταση δείχνει να βαίνει προς αποκλιμάκωση όπως μας είπαν οι γιατροί του Ευαγγελισμού αλλά υπάρχει κάτι βασικό όπως πως είπε ο κ. Ζακυνθινός.

«Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Ο κάθε ασθενής που βλέπουμε μπροστά μας μπορεί να έχει κορωνοϊό. Και αυτό θα μας συνοδεύσει τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη.»

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 25 Απριλίου 2020

Read 328 times