Print this page
Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 15:41

Γράμμα από τη Μαδρίτη: Ένας Ισπανός δημοσιογράφος μιλά στο CNN Greece για τη ζωή με τον κορωνοϊό

Written by
Γράμμα από τη Μαδρίτη: Ένας Ισπανός δημοσιογράφος μιλά στο CNN Greece για τη ζωή με τον κορωνοϊό kobu agency-unsplash

H Ισπανία είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, αλλά η πρώτη όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πώς είναι το κλίμα, στην Ισπανία; Τι νιώθει ο κόσμος; Τι συζητά και τι περιμένει; Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο ενός από τους μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ισπανίας, του Cadena Ser, Ράφα Παναδέρο, για να μας μεταφέρει το κλίμα από τη Μαδρίτη.

«Υπάρχουν χωριά έξω από τη Μαδρίτη που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κλείνουν τους δρόμους με οδοφράγματα για να μην πηγαίνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που έχουν εκεί το πατρικό τους ή εξοχικό. Στην Ισπανία έχουμε περισσότερα από 150.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 15.000 νεκρούς. Υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι έχουν τον ιό και δεν έχουν συμπτώματα και σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα , μπορεί να είναι συνολικά το 15% του πληθυσμού. Δηλαδή μιλάμε για περισσότερο από 7 εκατομμύρια ανθρώπους. Όπως καταλαβαίνετε η επαφή τους με άλλους ανθρώπους μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Στην Ισπανία πριν μερικά χρόνια ήμασταν περήφανοι για το σύστημα υγείας που είχαμε. Ήταν ένα σύστημα -μοντέλο. Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εφαρμόσει κάποια από αυτά που είχε το σύστημα υγείας της Ισπανίας.

Στην Ισπανία, στα χρόνια της κρίσης, όπως και στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα, έγιναν πολλές περικοπές στην υγεία και όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών κυβερνήσεων - γιατί στην Ισπανία το σύστημα υγείας είναι υπό την εποπτεία των τοπικών κυβερνήσεων- έκαναν πολύ μεγάλες περικοπές.
Εδώ και χρόνια οι γιατροί στην Ισπανία διαμαρτύρονται διότι τους έχουν κόψει πάρα πολλά χρήματα από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Οι Ισπανοί δείχνουν με κάθε ευκαιρία την αλληλεγγύη τους στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Η Ισπανία είναι ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε γιατρούς και νοσηλευτές γιατί εξακολουθούν να δουλεύουν χωρίς την απαραίτητη προστασία.

Αντιμετωπίζουμε και εμείς προβλήματα με την προμήθεια υλικού όπως και άλλες χώρες. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ένα αεροπλάνο με υλικό και αναπνευστήρες από την Τουρκία με προορισμό την Ισπανία, πληρωμένη παραγγελία, τελευταία στιγμή δεν απογειώθηκε γιατί το απαγόρευσε η τουρκική κυβέρνηση.

Όπως είπε και και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, όλα αυτά τα χρόνια αφήσαμε την παραγωγή να μετακομίσει στην Κίνα και τώρα που χρειαζόμαστε τέτοιου είδους υλικά είμαστε υποχρεωμένοι να τα εισάγουμε από εκεί.


Σας έλεγα πριν για την αλληλεγγύη που δείχνει ο κόσμος. Κάθε μέρα στις οχτώ το βράδυ οι άνθρωποι βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και χειροκροτούν για αυτούς που δουλεύουν.

Είναι μία κίνηση συμβολική για όλους τους εργαζόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ...

Χθες από εκεί που μένω, πέρασε και μια νεκροφόρα και ο κόσμος άρχισε να χειροκροτά την νεκροφόρα. Ήταν μια σκηνή σουρεαλιστική.

Τα γραφεία τελετών δεν μπορούν να δουλέψουν σε κανονικές συνθήκες γιατί πλέον είναι τόσοι πολλοί οι νεκροί που δεν προλαβαίνουν και δεν αρκούν και τα φέρετρα. Πριν από λίγες μέρες, ένα παγοδρόμιο εδώ στη Μαδρίτη μετατράπηκε σε νεκροτομείο. Μεταφέρουν εκεί τους νεκρούς μέχρι να γίνουν οι κηδείες τους.

Έξω από τη Μαδρίτη έχει στηθεί ένα νοσοκομείο σε μία μεγάλη σκηνή όπου εκεί μεταφέρουν τους ασθενείς που δεν είναι βαριά, ώστε να αδειάζει χώρος στα νοσοκομεία. Επίσης ξενοδοχεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία ώστε πάλι να αδειάζει χώρος για τα σοβαρά περιστατικά.

Αναφορικά με το πολιτικό κλίμα, αν συγκρίνουμε την Ισπανία με την Πορτογαλία δεν έχουμε καμία σχέση.
Στην Πορτογαλία η δεξιά αντιπολίτευση δίνει απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών σε αντίθεση με την Ισπανία. Ή αυτό που είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, Ρούι Ρίο, ότι μέσα στην κρίση θεωρεί απίστευτο να προσπαθήσουν οι τράπεζες να κερδίσουν χρήματά.

Στην Ισπανία αυτό που έχει πει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει να ανανεώσει τη συμφωνία της Μονκλόα.
Είναι η συμφωνία που έγινε μετά το τέλος της δικτατορίας μεταξύ όλων των κομμάτων για να προχωρήσει η χώρα σε μια συνταγματική αλλαγή προς τη δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός Σάντσες θέλει σήμερα να κάνει κάτι ανάλογο αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
Για παράδειγμα το κόμμα Vox που εδώ είναι η Άκρα Δεξιά και έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη, ούτε καν σηκώνει το τηλέφωνο στον πρωθυπουργό.
Όταν ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντζεθ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο ηγέτης του Vox αρνήθηκε να μιλήσει μαζί του λέγοντας ότι θα διαστρεβλωθούν τα λεγόμενα του.

Στήριξη με αστερίσκους

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Λαϊκό Κόμμα, έχει μία διφορούμενη στάση. Από τη μία στηρίζει αλλά ταυτόχρονα εκφράζει τις αμφιβολίες της, ασκεί κριτική και κατά τη γνώμη μου μόλις περάσει η υγειονομική κρίση θα μπούμε σε ένα πολιτικό κλίμα πολύ τοξικό.

Αναφορικά με το θέμα της εργασίας και με το τι κάνουν οι εργαζόμενοι στην περίοδο της κρίσης, δεν διαφέρουμε και πολύ από την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις απολύσεις, για όσους δουλεύουν υπάρχει μία μείωση στο μισθό τους μέχρι το τέλος του έτους, το ύψος της οποίας εξαρτάται από τον κλάδο, με την προοπτική ο μισθός θα επανέλθει από την 1 Ιανουαρίου 2021 με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση.

Ένα άλλο μετρό είναι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας για δύο μήνες για κάποιους εργαζόμενους με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να τους πάρουν πίσω αν όλα πάνε καλά, με αντίστοιχη επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό από το κράτος.

Φυσικά όλοι φοβόμαστε ότι τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν και μετά το τέλος της κρίσης. Το παράδειγμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, επειδή εκείνη την εποχή κάλυψα το θέμα, έχει να μας διδάξει πολλά. Η κρίση του ευρώ ήταν μία αφορμή για να γίνει ένα βήμα πίσω στα εργασιακά δικαιώματα και αυτό που ζούμε τώρα μοιάζει πολύ με την κρίση του ευρώ.
Η επισφάλεια στην εργασία τείνει να γίνει η κανονικότητα.

Στην Ισπανία δεν υπάρχει αντιευρωπαϊκό κλίμα και είναι κάτι το οποίο πρέπει να πω ότι με εκπλήσσει λίγο. Βέβαια υπάρχουν αντιευρωπαϊκές φωνές, η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής πόνεσε αρκετά τους Ισπανούς.

Όπως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας βγήκε κάποια στιγμή και είπε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε γιατί οι χώρες του νότου και συγκεκριμένα Ισπανία και Ιταλία μετά από χρόνια καλών οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν απροετοίμαστες όσον αφορά το υγειονομικό σύστημα. Με λίγα λόγια έριξε και πάλι το φταίξιμο στις χώρες του Νότου για να εισπράξει μια πληρωμένη απάντηση από τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

Αυτό που περιμένουν όλοι να δουν στην Ισπανία είναι αν τα οικονομικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν τελικά από την Ευρώπη, θα αφορούν τον μικρομεσαίο, το μαγαζί της γωνίας, τον ελεύθερό επαγγελματία ή για μία ακόμη φορά θα αφορούν τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 12 Απριλίου 2020

Read 333 times