Print this page
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 10:12

Πάιατ: Το θέμα της ΑΟΖ δεν λύνεται μονομερώς – Φυσικά θα εμπλακούμε στα ελληνοτουρκικά

Written by

Ως «φανταστικά επιτυχημένη» χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε ενημέρωσή του προς Έλληνες δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, ο Πάιατ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πολύ αποτελεσματικό στην παρουσίαση των ζητημάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κύριος Πάιατ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια περιοχή συνεργασίας και σταθερότητας και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι ΗΠΑ στηρίζουν το σχέδιο του αγωγού EastMed.

Σχετικά με το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ο κύριος Πάιατ σημείωσε ότι η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ξεκάθαρη και όσον αφορά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη. Αυτά έχουν τα ίδια ακριβώς θαλάσσια δικαιώματα όπως και η ενδοχώρα, τόνισε.

Δήλωσε, επίσης, ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να λύνονται όχι μονομερώς αλλά μέσω του διαλόγου μεταξύ των χωρών τις οποίες αφορούν, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κύριος Πάιατ τόνισε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ αποτελεσματικός στις επαφές του στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας τις ελληνικές ανησυχίες και κόκκινες γραμμές.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε, ενδιαφέρονται τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Άγκυρας - Αθήνας να λύνονται με έναν τρόπο που δεν θα κάνουν την Τουρκία να μη βλέπει ελκυστικά τη Δύση.

«Φυσικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν»

Αναφορικά με το θέμα του αν θα υπάρξει ή όχι, πρωτοβουλία της αμερικανικής διπλωματίας για μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει πολύ τον τύπο, ο κ. Πάιατ είπε ότι η όλη κουβέντα είναι «λίγο χαζή».

«Φυσικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν, φυσικά και θέλουν να δουν αποκλιμάκωση της έντασης ώστε τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ να μην φτάσουν σ’ ένα σημείο κρίσης».

Αυτό είναι μία πάγια θέση της αμερικανικής διπλωματίας είπε ο Αμερικανός πρέσβης, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβησαν δύο σοβαρές ελληνοτουρκικές κρίσεις. Η μία είχε να κάνει με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στον Έβρο και η άλλη με τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού από τουρκικό πλοίο. Σε όλες τις περιπτώσεις είπε ότι ασχολήθηκε τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο η Ουάσιγκτον και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Για το λόγο αυτό πιστεύει ότι το θέμα μεγεθύνθηκε από τον ελληνικό τύπο.

«Στο αν θα υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία η απάντηση είναι ναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εμπλέκονται σε αυτά τα θέματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό αντανακλά μία δραματική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν».

«Αυτό που έχει αλλάξει», διευκρίνισε ο κύριος Πάιατ «είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι προσπάθειες για επιρροή στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η αλλαγή στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας προς το καλύτερο».

Συμπλήρωσε ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας είτε στην περίπτωση της Λιβύης είτε στην περίπτωση αποστολής πλοίων της στην κυπριακή ΑΟΖ είναι προκλητικές και δεν βοηθούν.

Ο σωστός τρόπος επίλυσης τέτοιων ζητημάτων είναι αυτός που εφαρμόζουν η Ελλάδα και η Ιταλία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, δήλωσε.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη

Ακόμη, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας πως απολαμβάνουν τη στήριξη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, όπως είπε.

Ο κ. Πάιατ έδωσε έμφαση, επίσης, τις συνομιλίες που έγιναν για θέματα που αφορούν την παιδεία, την οικονομία και τις επενδύσεις και χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένα «φανταστικό υπερασπιστή» αυτών των ευκαιριών στην Ελλάδα σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός και τα ακίνητα.

Ακόμη, έδωσε έμφαση στις προσωπικές σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να τον εμπιστεύονται, καθώς μοιράζεται τις ίδιες ιδέες για το μέλλον.

Αναφορικά με τις ελληνορωσικές σχέσεις είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν καθόλου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι με τη Δύση.

Για τα F-35, τέλος, και τη συζήτηση γύρω από την πιθανή προμήθεια τους είπε ότι θα είναι ένας μακρύς ο δρόμος. Υπάρχουν άλλα σχέδια που προηγούνται, όπως η αναβάθμιση των F-16 και η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα είναι ένα βήμα για τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα ώστε να γίνει μέλος του προγράμματος των F-35. Θα είναι όμως όπως είπε, κάτι που θα πάρει χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece, 13 Ιανουαρίου 2020

Read 377 times