Print this page
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 13:26

Γιώργος Ζαββός: Εντός των ημερών ο «Ηρακλής», έρχονται ριζικές μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά

Written by

Σχεδόν έτοιμο είναι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια ενώ μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση στην κεφαλαιαγορά και στο χρηματιστήριο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός μίλησε στο CNN Greece για τις δύο μεγάλες προτεραιότητες του υπουργείου και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως είπε ο ίδιος, το «Ηρακλής» έχει ήδη θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις επόμενες ημέρες πηγαίνει στη Βουλή. Μάλιστα, όπως ανάφερε, ελπίδα της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να έχει υιοθετηθεί πριν τα τέλη Δεκέμβρη.

«Άρα με την αρχή της άλλης χρονιάς οι ελληνικές τράπεζες, τέσσερις συστημικές, που έχουν ήδη εκδηλώσει σημαντικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή θα όλους τους κανόνες και τις λεπτομέρειες στη βάση των οποίων θα μπορούν να συνδεθούν με τον “Ηρακλή”. Έτσι μπαίνει μπροστά όλος ο μηχανισμός αυτός για την μείωση των κόκκινων δανείων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο «Ηρακλής» θα είναι σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2020:

«Θα έχουν δημιουργηθεί όλοι οι κανόνες και όλες οι υπηρεσίες ελέγχου και παρακολούθησης και ήδη οι συστημικές τράπεζες που ετοιμάζουν τα πακέτα των τιτλοποιήσεων τους, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή ανάλογα το βαθμό ετοιμότητας η κάθε μία να πάρουν την εγγύηση του δημοσίου».

Αναφορικά με το δεύτερο μεγάλο σχέδιο, που έρχεται μετά από το σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Ζαββός τόνισε ότι είναι σχεδόν έτοιμη η νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης για το ελληνικό χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά, η οποία αποσκοπεί στην εμπέδωση και πάλι της εμπιστοσύνης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο που ταλαιπωρήθηκε από τα γνωστά σκάνδαλα τα οποία αμαύρωσαν την εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών στο CNN Greece

Κύριε υπουργέ, γνωρίζουμε ότι ετοιμάζεται το καινούργιο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Θα ήθελα να μου πείτε που βρίσκεται αυτή η διαδικασία και ποια αλλά μεγάλη μεταρρύθμιση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα σας;

Πρώτον έχουμε το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο έχει θεωρηθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τώρα πηγαίνει στην Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, και όπως όλοι ελπίζουμε θα έχει υιοθετηθεί πριν τα τέλη του Δεκεμβρίου. Άρα με την αρχή της άλλης χρονιάς οι ελληνικές τράπεζες, τέσσερις συστημικές, που έχουν ήδη εκδηλώσει σημαντικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή θα όλους τους κανόνες και τις λεπτομέρειες στη βάση των οποίων θα μπορούν να συνδεθούν με τον “Ηρακλή”. Έτσι μπαίνει μπροστά όλος ο μηχανισμός αυτός για την μείωση των κόκκινων δανείων.

Και πότε υπολογίζετε ότι θα «τρέχει» κανονικά ο «Ηρακλής»;

Θα είναι εν λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2020. Θα έχουν δημιουργηθεί όλοι οι κανόνες και όλες οι υπηρεσίες ελέγχου και παρακολούθησης και ήδη οι συστημικές τράπεζες που ετοιμάζουν τα πακέτα των τιτλοποιήσεων τους, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή ανάλογα το βαθμό ετοιμότητας η κάθε μία να πάρουν την εγγύηση του δημοσίου.

Ο δανειολήπτης, ο πολίτης που έχει πρόβλημα να εξυπηρετήσει το δάνειο του, πώς θα ωφεληθεί;

Το μεγάλο όφελος είναι ότι με τον Ηρακλή, αντιμετωπίζεται το κρισιμότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι τα κόκκινα δάνεια, πρόβλημα που σημαίνει η πραγματική ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πολίτης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανία, στερούνται τους αναγκαίους εκείνους πόρους που τους δίνουν τη δυνατότητα να περάσουν σε μία παραγωγική επένδυση, να αγοράσουν ένα σπίτι οι πολίτες, ή οτιδήποτε άλλο. Άρα με την εξάλειψη ενός μεγάλου μέρους κόκκινων δανείων από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών απελευθερώνεται εκείνη η ρευστότητα η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την λειτουργία της οικονομίας.

Για τι ποσό μιλάμε;

Ο στόχος είναι να έχουμε μια μείωση της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 40% του υπάρχοντος όγκου κόκκινων δανείων.

Με αυτόν τον μηχανισμό δημιουργείται η πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν τις προσπάθειές τους να αντλήσουν εκείνους τους αναγκαίους πόρους από τους συστημικούς κακοπληρωτές. Άρα κυνηγώντας αυτό το κομμάτι που είναι και μεγάλα ποσά, βοηθιέται ακόμη περισσότερο ο μικρομεσαίος και ο Έλληνας πολίτης.

Το δεύτερο μεγάλο σχέδιο έρχεται αμέσως μετά τον Ηρακλή. Είναι σχεδόν έτοιμη η νομοθέτηση μίας μεγάλης μεταρρύθμισης για το ελληνικό χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά, η οποία αποσκοπεί στην εμπέδωση και πάλι της εμπιστοσύνης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο που ταλαιπωρήθηκε από τα γνωστά σκάνδαλα τα οποία αμαύρωσαν την εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.

Θα υπάρξει σημαντική μεταρρύθμιση στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης και δεύτερον, θα υπάρχει όλη εκείνη η ενίσχυση των θεσμών οι οποίοι θα μπορέσουν να δώσουν μία ώθηση εκσυγχρονισμού στην κεφαλαιαγορά και στο χρηματιστήριο ιδιαίτερα με την προοπτική της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα νέο rebrand και μία επανεκκίνηση της τραπεζικής αγοράς στην επόμενη χρονιά του ελληνικού χρηματιστηρίου ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει και πάλι ως ηγετικά ως ηγέτιδα δύναμη στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε, χρειάζονται σωστές κινήσεις και προεργασία, αλλά βρισκόμαστε σε μία περίοδο κοσμογονική, θα έλεγα, των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των χρηματιστηριακών, με την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών πλατφορμών και επίσης με νέα προϊόντα στα οποία θα μπορέσει και εκεί η Ελλάδα να βρεθεί στην πρωτοπορία.

Συνεπώς οι δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση μέσα σε ένα εξάμηνο υλοποιεί, είναι ο μεγάλος πυλώνας του «Ηρακλή» και η επανεκκίνηση της τραπεζικής αγοράς το οποίο όμως συνοδεύεται παράλληλα από αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση στην κεφαλαιαγορά.

Ο επενδυτής μπαίνοντας στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι επενδύοντας για τον «Ηρακλή» υπάρχουν όλοι εκείνοι οι αναγκαίοι κανόνες οι οποίοι διασφαλίζουν την διαφάνεια, τη σωστή εποπτεία και την προστασία του επενδυτή.

Αυτό το τελευταίο που είπατε σχετικά με την κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να προσελκύσει θεσμικά κεφάλαια; Προσδοκάτε κάτι τέτοιο;

Βεβαίως. Εμείς απευθυνόμαστε σε όποιον θέλει αυτή τη στιγμή να μπει στην ελληνική κεφαλαιαγορά να μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο και θεσμικούς και ιδιώτες και μάλιστα θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε και όλες εκείνες τις προθεσμίες, διεργασίες οι οποίες κάνουν θελκτικό το ελληνικό χρηματιστήριο δημιουργώντας παράλληλα και κίνητρα τα οποία μπορούν να προέρχονται από την φορολογία και με την παροχή και δημιουργία νέων προϊόντων.

Δηλαδή διασφαλίζουμε αυτή τη στιγμή και εξετάζουμε όλες εκείνες τις δυνατότητες μίαςπλήρους αναγέννησης της κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 07 Δεκεμβρίου 2019

Read 394 times