Print this page
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 09:13

90 χρόνια φράγμα Μαραθώνα. Για πρώτη φορά το αρχείο της ΕΥΔΑΠ σε μια μοναδική έκθεση

Written by

Με αφορμή την ολοκλήρωση των 90 χρόνων (1929-2019) από τα Εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος, καθώς και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα, η ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά εκθέτει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» , προσφέροντας στο κοινό δίοδο γνώσης σε αδημοσίευτο υλικό.Στόχος της έκθεσης σε επιμέλεια της κυρίας Ερατώς Κουτσουδάκη, στην οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά αδημοσίευτα τεκμήρια για το έργο είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας του, τόσο από μηχανικής όσο και από πολιτιστικής και κοινωνικής άποψης, υπογραμμίζοντας ότι η καινοτομία του παρελθόντος είναι οδηγός για την καινοτομία και την ανάπτυξη του μέλλοντος, στοιχεία στα οποία η ΕΥΔΑΠ επενδύει συστηματικά. 

Η έκθεση περιλαμβάνει:
• Φωτογραφικό υλικό (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση).
• Αρχιτεκτονικά Σχέδια και Χάρτες (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση).
• Έγγραφα τεκμήρια (Συμβάσεις, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα, βιβλία).
• Αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920.
• Τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα.
• Κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα. Τα πλάνα είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου, έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που έδωσε πρακτική και άμεση λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας της εποχής του, αλλά και άντεξε –κι αντέχει- στον χρόνο. Χαρακτηριζόταν από καινοτομία. Ήταν αποτέλεσμα άψογης συνεργασίας παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους, ανέφερε:
«Το φράγμα του Μαραθώνα είναι ένα θαύμα της νεότερης ιστορίας του τόπου. Έγινε πραγματικότητα επειδή όλοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και δούλεψαν σκληρά για να έρθει το αποτέλεσμα που επιδίωκαν. Είναι θαύμα αποφασιστικότητας και αφοσίωσης σε ένα μεγάλο, κρίσιμο έργο υποδομής. Είναι αυτό που και τότε και σήμερα και στο μέλλον χρειαζόμαστε για να λύνουμε πραγματικά προβλήματα. Αυτό προσπαθούμε και σήμερα στην ΕΥΔΑΠ - μαζί με την πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία, τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ, και τους επενδυτές – δηλαδή, έργα υποδομής που βελτιώνουν τη ζωή χιλιάδων πολιτών».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Πολυχρόνης Γριβέας παρουσίασε τα ειδικά συλλεκτικά φιλοτελικά προϊόντα των Ελληνικών Ταχυδρομείων «90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Δρ. Κώστας Αραβώσης, ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας Chip Laitinen, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πολιτιστικού, κοινωνικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), από τις 12 Νοεμβρίου 2019 έως 7 Φεβρουαρίου 2020 και η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 13/11/2019

Read 453 times