Print this page
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 09:14

Σπετσεροπούλειο: Εκεί που χτυπά η καρδιά της ελληνικής παιδείας στην Αίγυπτο

Written by

Σε ένα εμβληματικό κτίριο σε ένα από τα πιο όμορφα προάστια του Καΐρου, στεγάζονται τα σχολεία της ελληνικής παροικίας. Στο Σπετσεροπούλειο μέγαρο, με ιστορία 180 ετών, λειτουργούν σήμερα τα δύο σχολεία της ελληνικής κοινότητας το Αχιλλοπούλειο και η Αμπέτειος σχολή από τα οποία αποφοίτησαν χιλιάδες μαθητές που στο πέρασμα των χρόνων σφυρηλάτησαν τις πάντα καλές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου.

Παρά τα προβλήματα και τη συρρίκνωση του Ελληνισμού της Αιγύπτου, αν και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός του έχει σταθεροποιηθεί, τα ελληνικά σχολεία επιμένουν να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους μαθητές τους ελληνικής καταγωγής αλλά και σε πολλά Αιγυπτιόπουλα που μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα και θα γίνουν φορείς του ελληνικού πολιτισμού.

Όπως είπε στο CNN Greece o αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Γκρουστέιν στο σχολείο φοιτούν σήμερα 50 παιδιά στο δημοτικό, 10 παιδιά στο προνήπιο και νηπιαγωγείο και 53 παιδιά στο γυμνάσιο και λύκειο. Τα παιδιά διδάσκονται ελληνικά, αγγλικά και αραβικά και από το γυμνάσιο ξεκινούν να διδάσκονται και γαλλικά.

Το σχολείο ακολουθεί το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και, όπως λέει ο κ. Γκρουστέιν, σήμερα έχει όχι μόνο ελληνόπουλα αλλά και αιγυπτιόπουλα που είτε έχουν ένα ελληνικό διαβατήριο είτε επιθυμούν να φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο.

Στην αρχή της χρονιάς παρατηρήθηκαν ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό που έρχεται από την Ελλάδα αλλά το πρόβλημα λύθηκε σχετικά σύντομα.

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Γκρουστέιν, είναι σημαντικό το σχολείο να διατηρήσει ένα επίπεδο και να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα γιατί χάνει την αξιοπιστία του σε μια εποχή που θέλει να προσελκύσει περισσότερους μαθητές, οι οποίοι θα γίνουν φορείς του ελληνικού πολιτισμού.

Τα ελληνικά σχολεία του Καΐρου λειτουργούν αδιάλειπτα από το 1856 εκφράζοντας την ανάγκη και το ενδιαφέρον των Αιγυπτιωτών Ελλήνων να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου που στηρίζει οικονομικά και με δράσεις τα σχολεία.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 27/10/2019

Read 552 times