Print this page
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 00:01

Ένας Κύπριος συνθέτης γράφει την μουσική ταυτότητα του Κιότο

Written by

 

Η πόλη του Κιότο υπήρξε αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας για 1.000 και πλέον χρόνια και μέχρι το 1868. Ήταν πιθανός στόχος της ατομικής βόμβας των ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σήμερα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας.  Το Κιότο είναι φημισμένο ως η καρδιά της παραδοσιακής Ιαπωνικής κουλτούρας, για τους 2000 ναούς και ιερά του, τις γκέισες, τους σαμουράι και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του, το άνθισμα των κερασιών και το φθινοπωρινό φύλλωμα.

Πέρσι τέτοια εποχή, στο CNN Greece παρουσιάζαμε τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Ιωάννου Ηλία και την μοναδική του έμπνευση να δημιουργήσει την μουσική ταυτότητα του Βλαδιβοστόκ ενσωματώνοντας στις συνθέσεις του ήχους τη πόλης. Το project παρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο και συνοδεύτηκε από ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους κάνοντας αίσθηση παγκόσμια.

Το «τρομερό παιδί της σύγχρονης μουσικής» αυτή τη φορά επιστρέφει για μια νέα πρωτοποριακή δημιουργία. Την ηχητική ταυτότητα του Κίοτο.

Κι αν αυτό φαίνεται σε κάποιους ίσως σαν μια καλλιτεχνική «εξτραγβαγκάνσα», να πούμε απλά ότι ο βραβευμένος διεθνώς Κύπριος συνθέτης δημιουργεί ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν δύο συμφωνικές ορχήστρες, 3 χορωδίες, μια ορχήστρα από μαντολίνα, η μοναδική στον κόσμο ορχήστρα από «Ματριομίν», μία ορχήστρα χάλκινων πνευστών, πολλοί σολίστες και λυρικοί τραγουδιστές, παραδοσιακές ορχήστρες και σύνολα με τη συμμετοχή παραδοσιακών οργάνων και κρουστών ταικό, ένας ειδικά διαρρυθμισμένος συνδυασμός παραγωγής μουσικής μέσω μισών μεγαφώνων και ηλεκτρονικών μέσων, χορεύτριες μοντέρνου χορού και μπαλέτου στο βουνό Αρασιγιάμα και πάνω από την κεντρική σιδηροδρομική γέφυρα της πόλης όπου περνά το τρένο υψηλής ταχύτητας Σινκανσέν.

Σημαντικά ονόματα της ιαπωνικής μουσικής σκηνής συμπεριλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο των μουσικών όπως ο μαέστρος Τασούγια Σιμόνο και η υψίφωνος Ταέμι Κοχάνα, ο εφευρέτης του ματριομίν Μασάμι Τακέουτσι και ο σχεδιαστής του πρότυπου μεγαφώνου «half one» Γιασούσι Ουνομομίγια.

Συνολικά 550 μουσικοί μια ομάδα παραγωγής 27 ατόμων, 53 εθελοντές και από πίσω υπάρχει η στήριξη 35 φορέων και οργανισμών της Ιαπωνίας και εταιρικών όπως η SONY και η Roland.
Mε λίγα λόγια μόνο μια «εξτραγβαγκάνσα», δεν είναι αλλά ένα έργο θα που έχει παγκόσμια εμβέλια και ελληνοκυπριακό χρώμα.

To Κιότο μέσω του Τμήματος Πολιτιστικών Υποθέσεων της Ιαπωνικής Κυβέρνησης, του Δημαρχείου και του Κέντρου Τεχνών της, προσκάλεσε το παιδί θαύμα της σύγχρονης μουσικής, τον Μάριο Ιωάννου Ηλία, για την υλοποίηση αυτού του πρωτότυπου και μεγαλεπήβολου έργου που φέρει τον τίτλο «Ο Ήχος του Κιότο».


Όπως και στον «Ήχο του Βλαδιβοστόκ», έργο το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τα διεθνή μέσα και θεωρείται πλέον ο νέος ύμνος της ρωσικής πόλης στην Άπω Ανατολή, το σκεπτικό στο Κιότο είναι το ίδιο: Ολόκληρη η πόλη χρησιμοποιείται ως σκηνή για την εκτέλεση της μουσικής καθώς και για την ηχογράφηση ήχων που αποτυπώνουν την ιδιομορφία της.

Ήχους από τελετουργίες σε ναούς, από τη διαδικασία δημιουργίας βασιλικών υφαντών, τόξων κιούντο και σπαθιών κατάνα, ήχους από πάλη Σούμο, ήχους από την παραδοσιακή αγορά Νισίκι και τα στενά δρομάκια της Γκιόν, τον μιμητικό ήχο κελαηδήματος αηδονιού στον διάδρομο του Κάστρου Nίτζο, το ηχόχρωμα από το δάσος μπαμπού Σαγκάνο κ.α.

 

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία των ηχογραφήσεων

Όπως λέει στο CNN Greece από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Μάριος Ιωάννου Ηλία «έχει δημιουργηθεί μια εκτενής βιβλιοθήκη ήχων, η οποία πρόκειται να εναρμονιστεί, όπως και στην περίπτωση του Βλαδιβοστόκ, με τη μουσική. Ο σχεδιασμός της παραγωγής ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και η εκτέλεση το Σεπτέμβριο. Παραμονές Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος των ηχογραφήσεων και των γυρισμάτων και οι τελικές ηχογραφήσεις και γυρίσματα θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο του 2019 ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στην αισθητική της εικόνας καθώς τα φυλλώματα στο Κιότο αυτή την εποχή είναι μοναδικά.»

Το project του Μάριου Ηλία επιλέχθηκε από το Κέντρο Τεχνών της Ιαπωνίας μέσα από 330 προτάσεις.

Η μουσική την οποία έχει συνθέσει ο Ηλία για το συγκεκριμένο έργο, στο σύνολο 15 επί μέρους συνθέσεις, έχει εκτελεσθεί τους τελευταίους τρεις μήνες από 20 διαφορετικά σύνολα όπως αναφέραμε και παραπάνω.

 

Πρόσφατα σχετικά, το Κίοτο επισκέφθηκε και συνάντησε τον Μάριο Ηλία και ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδη

Οι χώροι που χρησιμοποιήθηκαν ως «σκηνή» και σκηνικό για την εκτέλεση της μουσικής και της καταγραφής ήχων είναι μοναδικοί και ποικίλοι σε χαρακτήρα: από το παραδοσιακό δρομάκι Σάνεν Ζάκα με φόντο την παγόδα Υαζάκα, τη φθινοπωρινή Aρασιγιάμα, τη βαρκάδα στον ποταμό Χοζουγκάουα, το δέλτα του ποταμού Κάμο στο κέντρο της πόλης και το Μέγαρο Μουσικής του Κιότο μέχρι το αυθεντικό ιστορικό χωριό Μιγιάμα με τις παραδοσιακές οροφές βουτηγμένο στην ομίχλη, και το φράγμα Χιγιόσι με την ιδιάζουσα κατασκευή από σκυρόδεμα.

O Mάριος Ηλία, πέραν από τη σύνθεση, διευθύνει το όλο έργο. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει διευθύνει στο παρελθόν τεράστιες σε μέγεθος παραγωγές και πολύπλοκους θεσμούς, όπως την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017 της Κύπρου και τη θεαματική παραγωγή «autosymphonic» για την Πόλη του Μανχάιμ - «το γεγονός της χρονιάς» της Γερμανίας για το έτος 2012.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 02 Ιανουαρίου 2019

Read 601 times