Print this page
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 00:22

Βλαντιμίρ Τσιζόβ: Καλωσορίζουμε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Επέκταση του ΝΑΤΟ θυμίζει άλλες εποχές

Written by

Το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια είπε μιλώντας αποκλειστικά στo CNN Greece ο κ. Βλαντιμίρ Τσίζοφ ο πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ο κ. Τσιζοφ τόνισε ότι το ενδεχόμενο επέκτασης του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική είναι προσπάθεια να αντιμετωπίσεις το προβλήματα του ήμερα με μέσα του περασμένου αιώνα.

Κύριε Τσιζόφ, το μεγάλο θέμα των τελευταίων ημερών είναι η συμφωνία της Ελλάδα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για το ονοματολογικό. Υπάρχον δύο θέματα εδώ, το ένα είναι βέβαια το όνομα και το δεύτερο είναι το μετά, εφόσον η συμφωνία εγκριθεί και στις δύο χώρες.
Αυτό φέρνει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ποια είναι η θέση της Ρωσίας γι αυτό;

Θα πρέπει να δούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.
Πρώτα απ΄ όλα, δεν είναι φυσιολογικό για δύο γειτονικά κράτη να έχουν αυτού του είδους τα πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου το θέμα θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό. Πριν οι δύο πλευρές περιχαρακώσουν τις θέσεις τους. Η Ρωσία καλωσορίζει τη λύση που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και ελπίζουμε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν να οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ρωσία όπως και ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα η χώρα μου από το 1994. Το θέμα τώρα του αν η “Μακεδονία” οδεύει με γρήγορους ρυθμούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι διαφορετικό. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όσων αφορά την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε τελική ανάλυση η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ιδωθεί σαν μια περιφερειακή επίπτωση της παγκοσμιοποίησης. Την ίδια στιγμή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπίσεις κινδύνους και προκλήσεις για την ασφάλεια στον 21ο αιώνα, με μέσα και μηχανισμούς από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Σίγουρα κάθε χώρα όπως κάθε πολίτης, έχει το δικαίωμα να κάνει λάθη μόνο που σε κάποια χώρες τα λάθη έχουν συνέπειες. Κάποιες συνέπειες μπορεί μάλιστα να είναι βαριές.

Εμείς πιστεύουμε ότι η κοινή λογική, των βαλκανικών χωρών που έχουν μια μακρά παράδοση φιλίας με τη Ρωσία και στην πραγματικότητα πολλές από αυτές οφείλουν την ύπαρξή τους ως κράτος στους Ρώσους στρατιώτες του 19ου αιώνα που τους ελευθέρωσαν, θα επικρατήσει. Το μόνο πράγμα που μας ανησυχεί φυσικά όσων αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι ότι δεν θα παραβιάσει τις καλές διμερείς μας σχέσεις.
Όπως για παράδειγμα να υποχρεώσει χώρες να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει κατά της Ρωσίας

Υπάρχουν ολοένα και πιο πολλές φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εκφράζουν αμφιβολίες για τις κυρώσεις εναντίων της Ρωσίας. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά πιστεύεται ότι είμαστε στο να δούμε την άρση των κυρώσεων;

Τις αποκαλούμενες κυρώσεις, γιατί η λέξη κυρώσεις χρησιμοποιείται μόνο για μέτρα που λαμβάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αυτά τα μονομερή, περιοριστικά μέτρα στα οποία αναφέρεστε, έχουν φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα αδιέξοδο.
Ξέρετε ότι είχαμε πολύ αναπτυγμένη, ίσως περίπλοκη, αρχιτεκτονική στην συνεργασία μας. Μεγάλο κομμάτι αυτής της συνεργασίας έχει τώρα παγώσει προκαλώντας ζημιά στα συμφέροντα και των δύο πλευρών και στη συνεργασία μας.
Δεν συζητάμε για τις κυρώσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ζητάμε να αρθούν, δεν παρακαλάμε κανέναν. Περιμένουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει πολιτική βούληση, να αλλάξει κατεύθυνση και όταν αυτό συμβεί, αν όλα πάνε καλά σύντομα και όχι αργότερα, ξέρουν που θα μας βρουν.

 Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 18 Ιουνίου 2018

 

Read 511 times