Print this page
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 21:11

Σε νευρική κρίση οι γείτονες της Αιγύπτου

Written by
Μετά το μακελειό της Δευτέρας όπου 51 οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του στρατού η πολιτική ελίτ της χώρας προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη και την ηρεμία στην καθημερινή ζωή. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οπαδών του Μόρσι γίνονται καθημερινά αλλά με μικρότερη συμμετοχή και χωρίς επεισόδια. Η νέα αιγυπτιακή ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να περιορίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και μέχρι στιγμής το έχει καταφέρει με δύο τρόπους. Πρώτον με την καταστολή όπως φάνηκε τη Δευτέρα και δεύτερον στερώντας τους την ηγεσία. Η ηγεσία της μουσουλμανική αδελφότητας έχει συλληφθεί ενώ εκατοντάδες άλλοι κρύβονται καθώς έχουν εκδοθεί εναντίων τους εντάλματα σύλληψης. Μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα συσταθεί η νέα κυβέρνηση από την οποία θα λείπουν οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι αν και ο υπηρεσιακός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ τους κάλεσε να συμμετέχουν. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε ήταν και η απόφαση των χωρών του Κόλπου να στηρίξουν το νέο στάτους κβο στη Αίγυπτο προσφέροντας αφειδώς πετροδολάρια. Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να δώσει δάνειο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα Αραβικά Εμιράτα 3 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων το ένα είναι «δώρο»

Καθώς η Αίγυπτος ψάχνει να βρει το βηματισμό της μετά το πραξικόπημα του στρατού, οι γείτονές της κοιτούν με ανάμικτα συναισθήματα τα τεκταινόμενα και προσπαθούν αν σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή φρουράς στην Αίγυπτο, θα πυροδοτήσει εξελίξεις μεσοπρόθεσμα στην περιοχή.

Συρία: Παίρνει ανάσα
Η κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία καλωσόρισε την ανατροπή του Μοχάμεν Μόρσι ερμηνεύοντας το πραξικόπημα σαν απόρριψη της ξένης παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας και της περιοχής γενικότερα . Η δήλωση του Άσαντ ήταν χαρακτηριστική: «Το πολιτικό Ισλάμ τελείωσε».
Έχοντας να αντιμετωπίσει έναν εμφύλιο στο εσωτερικό της που τροφοδοτείται από Δυτικές δυνάμεις και χώρες του Κόλπου η Δαμασκός θεωρεί θετικό στοιχείο την ανατροπή του Μορσι ο οποίος είχε αρχίσει να έχει την στήριξη της Δύσης.
Η κυβέρνηση Μόρσι αποτελούσε την αιχμή του δόρατος των περιφερειακών χωρών που πιέζουν για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική ηρεμία στην Αίγυπτο θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα κατά το οποίο η Δαμασκός θα μπορέσει να πάρει ανάσα από τις εξωτερικές πιέσεις. Τον προηγούμενο μήνα ο Μορσι ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κόψει τις διπλωματικές επαφές του με τη Συρία . Λίγες μέρες μετά την πτώση του ισλαμιστή προέδρου άνοιξε ξανά η πρεσβεία της Συρίας στο Κάιρο.

Χαμάς: Χάνει έναν υποστηρικτή.
Η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση που ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας έχει αυτοχαρακτηρισθεί ως κομμάτι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και έχει επωφεληθεί αρκετά από τις πολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια. Η ηγεσία της Χαμάς ήταν τακτικός επισκέπτης του Μόρσι στο Κάιρο ο οποίος χαλάρωσε αρκετά μέσα στον τελευταίο χρόνο τον συνοριακό έλεγχο. Στις αρχές Ιουλίου όμως η Αίγυπτος αύξησε και πάλι τους ελέγχους στα σύνορα και ο στρατός της ανατίναξε τουλάχιστον 20 τούνελ από τα οποία περνούσαν προϊόντα και όπλα στη γάζα. Σε δεύτερη φάση ο στρατός έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα
Η αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο δεν ευνοεί τη Χαμάς η οποία θα πρέπει σύντομα να επιλέξει αν θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση ή θα παραμείνει πιστή στους αδελφούς Μουσουλμάνους.

Λιβύη: Μυρίζει μπαρούτι
Όσο περνά ο καιρός η κατάσταση στη Λιβύη γίνεται όλο και πιο εκρηκτική. Δύο χρόνια μετά την πρώτης του Καντάφι ο κυβερνητικός συνασπισμός δείχνει αδύναμος να αντιμετωπίσει ένα όλο και πιο ισχυρό ισλαμικό κίνημα. Οι αψιμαχίες στην Τρίπολη είναι καθημερινό φαινόμενο, στη Βεγγάζη το βράδυ δύσκολα κυκλοφορεί κανείς, οι ένοπλες ομάδες που σχηματίστηκαν στην περίοδο της επανάστασης διατηρούν τον οπλισμό τους και ελέγχουν τις περιοχές τους. Δεν είναι λίγοι αυτό που θεωρούν ότι σύντομα έρχεται μία δεύτερη επανάσταση που θα βρει τους ισλαμιστές καλύτερα οργανωμένους και με μεγαλύτερη υποστήριξη από την τοπική κοινωνία.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο  της Κυριακής 14-7-2013
 
Read 1474 times