Print this page
Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 03:00

Ευρωπαίοι, θύματα του trafficking στην Ευρώπη

Written by
Στο περιθώριο της αναπτυγμένης Ευρώπης, κυκλοφορούν χιλιάδες άνθρωποι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε για πρώτη φορά συγκεκριμένα νούμερα για το trafficking στη γηραιά ήπειρο και στοιχεία που σοκάρουν.
Περίπου 24.000 άνθρωποι έπεσαν θύμα του trafficking στις 27 χώρες της ΕΕ στη διετία 2008 -2010, με το αριθμό τους να αυξάνεται σε ετήσια βάση με ρυθμό 18%
Ένα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών Σεσίλια Μάλμστρομ είναι ότι το 61% των θυμάτων είναι ευρωπαίοι πολίτες και τα περισσότερα γυναίκες που υποχρεώνονται σε πορνεία.

Η έκθεση της ΕΕ, βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από την αστυνομία των ευρωπαϊκών χωρών, τις εργασιακές ενώσεις, τις υπηρεσίες αρμόδιες για τη μετανάστευση και αρκετές ΜΚΟ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει ανησυχητικά τα στοιχεία και καλεί τις χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το πιο ανησυχητικό όμως της έκθεσης είναι αυτό που κρύβει και όχι αυτό που δείχνει. Κι αυτό γιατί η ίδια η επίτροπος παραδέχθηκε ότι αυτά τα 24.000 άτομα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Για να το αποδείξει μάλιστα παρουσίασε τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας (ILO), η οποία ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων του trafficking στους 880.000. Αν και οι μετρήσεις του ILO αφορούν μεγαλύτερη χρονική περίοδο, συγκεκριμένα , 2002-2011, το νούμερο αποκαλύπτει ότι χιλιάδες περιπτώσεις δουλεμπορίου διαφεύγουν της δημόσιας προσοχής.

Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων, περίπου 68%. Το 61% των περιπτώσεων δουλεμπορίας αφορούσε σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί και το 12% που αφορά σε trafficking ανήλικων κοριτσιών τότε το συνολικό ποσοστό των γυναικών που πέφτουν θύματα δουλεμπορίας ανεβαίνει στο 80%.
«Το δουλεμπόριο στην Ευρώπη τρέφεται κυρίως από την ίδια την Ευρώπη» σημείωσε η Μάλμστρομ με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα θύματα του trafficking.
Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, αυτό συμβαίνει λόγω της απουσίας συνοριακών ελέγχων στην ΕΕ που σημαίνει ευκολότερη μετακίνηση των θυμάτων από χώρα σε χώρα.
Μετά την πορνεία, η καταναγκαστική εργασία είναι το επόμενο πιο διαδεδομένο έγκλημα που συνδέεται με το trafficking (περίπου 25% των θυμάτων) το οποίο οι Βρυξέλλες εξηγούν ως αποτέλεσμα της ανάγκης για φθηνά εργατικά χέρια. Τέλος το 14% αφορά περιπτώσεις καταναγκαστικής επαιτείας, μικροαδικημάτων κυρίως κλοπών καθώς και σε περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις εμπορίου οργάνων.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 21-4-2013
Read 1129 times