Print this page
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 17:44

Φιλελληνική βιβλιοθήκη: Οι εκδόσεις Παρισιάνου έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία

Written by

Η ελληνική βιβλιογραφία αποκτά σταδιακά μια εξειδικευμένη «Φιλελληνική βιβλιοθήκη». Η έρευνα βέβαια για τους Φιλέλληνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά αυτή τη φορά η ζωή, η δράση και η άποψη που είχαν οι φιλέλληνες – και όχι μόνο οι γνωστοί στο ευρύ κοινό - για την ελληνική επανάσταση θα συγκεντρωθεί σε μια σειρά από τόμους, από τις Εκδόσεις Παρισιάνου, ένας από τους παλαιότερους και με μεγάλη ιστορία εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας.

Η διακοσιετία της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί ιστορικό ορόσημο. Θέλοντας να υπηρετήσουν και να ενισχύσουν την ιστορική γνώση και μνήμη, οι Εκδόσεις Παρισιάνου εγκαινίασαν την εκδοτική σειρά «Φιλελληνική Βιβλιοθήκη».
Η σειρά θα εκταθεί σε ικανό αριθμό τόμων και θα περιλάβει πολύτιμες μαρτυρίες, απομνημονεύματα και βιογραφίες ονομαστών φιλελλήνων, σπάνια ντοκουμέντα καθώς και εμπεριστατωμένες μελέτες για τη ζωή και τη δράση τους.

Όπως λέει στο CNN Greece ο κ. Κώστας Παπαηλιού, επιμελητής της έκδοσης, η ιδέα προέκυψε μέσα από το αρχείο της σημερινής εκδότριας, Μαργαρίτας, Παπαηλιού-Παρισιάνου συζύγου του κ. Παπαηλιού. Στο αρχείο αυτό το οποίο περιλαμβάνει πολλά ταξιδιωτικά βιβλία, υπάρχουν βιβλία φιλλελήνων, που είχαν έρθει στην Ελλάδα και έγραψαν για την επανάσταση και την εποχή της.
Οι πρώτοι δύο τίτλοι της σειράς, που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Μάρτιο, είναι: «Ο κατάλογος των φιλελλήνων του Ερρίκου Φορνέζη», των Κώστα Παπαηλιού και Αναστασίας Τσαγκαράκη και «Η εποχή των φιλελλήνων», των Γουλιέλμου Μπαρτ και Μαξ Κέριχ-Κορν.

Το βιβλίο «Ο κατάλογος των φιλελλήνων του Ερρίκου Φορνέζη» εναρκτήριος τίτλος της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης», έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό. Ο Ελβετός Ερρίκος Φορνέζης ήρθε με τη βοήθεια του Εϋνάρδου στην Ελλάδα, πολέμησε για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και συνέταξε τον πλέον αναλυτικό κατάλογο των φιλελλήνων από έναν σύγχρονό τους. Ο εν λόγω κατάλογος εκδίδεται για πρώτη φορά στο γαλλικό πρωτότυπο και σε καινούργια ελληνική μετάφραση, πλαισιωμένος από εκτενείς εισαγωγικές μελέτες και πλούσιο σχολιασμό.

«Η εποχή των φιλελλήνων», που εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, είναι το έργο ζωής του Μαξ Κέριχ-Κορν, ο οποίος, με βάση τα χειρόγραφα του ιστορικού Γουλιέλμου Μπαρτ, συγκέντρωσε με κόπο και επί 20 χρόνια λεπτομερείς πληροφορίες για τους φιλέλληνες, καταρτίζοντας τον πλέον αναλυτικό κατάλογο, που απαρτίζεται από περίπου 800 ονόματα. Πρόκειται δε για ένα έργο μνημειώδες. Οι εκτενείς πληροφορίες που περιλαμβάνει είναι ανεκτίμητες, ενώ μέσα από τις σελίδες του φωτίζεται τόσο η ζωή και η δράση των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας όσο και μια ολόκληρη εποχή.

Προσφάτως κυκλοφόρησε και ο τρίτος τόμος της σειράς: «Οι Γάλλοι φιλέλληνες στον Αγώνα της ανεξαρτησίας» της Αναστασίας Τσαγκαράκη.Στο βιβλίο εξετάζεται ο ρόλος των κύριων Γάλλων αξιωματικών στον σχηματισμό του Ελληνικού Τακτικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, δηλαδή, από το 1821 έως το 1831, χρονολογία δολοφονίας του Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Οι προσπάθειες στρατιωτικής οργάνωσης που κατέβαλαν οι Γάλλοι αξιωματικοί, τόσο κατά την επαναστατική όσο και κατά την Καποδιστριακή περίοδο, είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική στρατιωτική πραγματικότητα και έθεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε ο Ελληνικός Τακτικός Στρατός.

Παράλληλα με την έκδοση των τόμων της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης», πολλά δυσεύρετα αρχειακά ευρήματα και νέα στοιχεία θα αναρτώνται ως «Επιπλέον υλικό» με ελεύθερη πρόσβαση στον ιστότοπο των Εκδόσεων Παρισιάνου
Τη γενική εποπτεία και επιμέλεια της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» έχει ο Κώστας Παπαηλιού.

Η ιστορία του εκδοτικού οίκου Παρισιάνου, ξεκινά το 1949, αλλά στην ουσία η ιστορία των εκδόσεων της οικογένειας ξεκινά το 1913, όταν ο Γεώργιος Βασιλείου ανοίγει τον εκδοτικό οίκο Βασιλείου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πνευματική ζωή της χώρας για δεκαετίες. Η κόρη του Βασιλείου παντρεύτηκε το Γρηγόρη Παρισιάνο, ένας δραστήριο επιχειρηματία, και το 1949 ξεκίνησε ο οίκος Παρισιάνου με εξειδίκευση στα ιατρικά βιβλία κάτι που μέχρι τότε δεν υπήρχε στην Ελλάδα καθώς όλα τα ιατρικά βιβλία ήταν ουσιαστικά αυτοεκδόσεις των καθηγητών ιατρικής. Σταδιακά ο οίκος απέκτησε εξειδίκευση στο ιατρικό βιβλίο και με τα χρόνια επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς όπως, η ιστορία και τα παιδικά βιβλία. Σήμερα είναι ένας από τους παλαιότερους εκδοτικούς οίκους στη χώρα και ο μοναδικός που έχει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 24 Σεπτεμβρίου 2021

 
Read 277 times