Print this page
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 09:49

Αίθουσες δεξιώσεων: Ο μόνος κλάδος που δεν έχει «σταυρώσει» ακόμη μεροκάματο

Written by
Αίθουσες δεξιώσεων: Ο μόνος κλάδος που δεν έχει «σταυρώσει» ακόμη μεροκάματο Pixabay

Κι όμως υπάρχει ένας κλάδος της εστίασης που ακόμη δεν έχει κάνει ούτε ένα μεροκάματο. Οι ιδιοκτήτες των αιθουσών συνεστιάσεων, δεξιώσεων και εκδηλώσεων περιμένουν ακόμη πότε θα επιτραπεί και για τους κλειστούς χώρους να λειτουργήσουν και βλέπουν με λύπη τους ότι άλλη μια σεζόν πάει χαμένη.Οι αίθουσες δεξιώσεων τυπικά εκπροσωπούνται από την ΕΝΙΚΚ (Ένωση Ιδιοκτητών Κτημάτων και Ιδιοκτητών Catering). Τα κτήματα άνοιξαν πριν λίγες εβδομάδες, έστω και χωρίς να επιτρέπεται ο χορός για τους παραβρισκόμενους αλλά οι αίθουσες παραμένουν κλειστές ευθυγραμμιζόμενες με τα μέτρα που ισχύουν για την εστίαση.

Όπως μας λέει ο κ. Βασίλης Δήμας ιδιοκτήτης της αίθουσα «Ονείριον» στο Περιστέρι, «η αδυναμία της ΕΝΙΚΚ να προστατεύσει τα δικαιώματα όλου του κλάδου, μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε ένα νέο επαγγελματικό σωματείο ιδιοκτήτων αιθουσών δεξιώσεων για όλη την Ελλάδα. Ο σύλλογος θα πάρει σύντομα νομική μορφή και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία.»

Ο κ. Δήμας μιλώντας στο CNN Greece κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό στο κλάδο του. «Είπαν ότι άνοιξαν τα κτήματα. Την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα έβρεχε. Που έγιναν λοιπόν οι δεξιώσεις; Ουσιαστικά η πολιτεία κλείνει τα μάτια σαν να μην καταλαβαίνει τι γίνεται. Ή για παράδειγμα όταν έχει καύσωνα. Θα καθίσει έξω ο κόσμος ή θα μπει στις κλιματιζόμενες αίθουσες; Δεν πρόκειται να καθίσει κανένας έξω με 40 βαθμούς. Άρα για ποια μέτρα μιλάμε και ποιος ελέγχει; Θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά. Και εμείς έχουμε μεγάλους χώρους με εξαερισμό και φίλτρα και έχουμε και εμείς επίσης τέσσερεις και πέντε χιλιάδες ευρώ το μήνα νοίκια.»

Ο κ. Λεύτερης Δόλωμας από τη Χίο που επίσης διαθέτει αίθουσα δεξιώσεων αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή γίνονται εκδηλώσεις στην περιοχή του σε εξωτερικούς χώρους σε χωράφια και περιβόλια. «Εντελώς παράνομα. Χωρίς κουζίνες και χωρίς τουαλέτες. Και εμείς που έχουμε 1.000 τετραγωνικά μαγαζί με εξαερισμό και φίλτρα δεν μπορούμε να δουλέψουμε.»

«Δεν χρειάστηκε ποτέ μέχρι τώρα να οργανωθούμε ως σωματείο, αλλά να που χρειάζεται τελικά, γι' αυτό και προχωρούμε σε ίδρυση σωματείου. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι αν εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα ανοίξει και τους εσωτερικούς χώρους και περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ανακοινώσεις» λέει ο κ. Δήμας.

«Κάτι ακούσαμε ότι θα μπορούμε να δουλέψουμε με τους εμβολιασμένους. Εμείς δεν είμαστε αστυνομικοί για να ελέγχουμε τον κόσμο, λέει στο CNN Greece η κυρία Δέσποινα Ταρατορίδου, ιδιοκτήτρια της αίθουσας View Hall. Την περασμένη εβδομάδα που έβρεξε ξέρουμε ότι κάποια κτήματα έβαλαν τον κόσμο μέσα. Επιπλέον κάποιοι γάμοι φεύγουν από τις αίθουσες και πάνε στα εστιατόρια. Κάποιοι από αυτούς βάζουν μέσα τον κόσμο παράνομα. Εμείς που έχουμε αίθουσες 500 και 1000 τετραγωνικά με κλιματισμό και φίλτρα μπορούμε να φιλοξενήσουμε πολύ κόσμο με μεγάλες αποστάσεις.

Επιπλέον εμείς διαχειριζόμαστε ξένα χρήματα. Έχουμε πάρει πολλές προκαταβολές από πέρυσι και από πρόπερσι και ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις έχουμε επιστρέψει γιατί πολλά ζευγάρια που ήθελαν να κάνουν το γάμο τους απηύδησαν και ήταν έκαναν ένα πολιτικό γάμο και δεν έκαναν δεξίωση ή έκαναν με λίγα άτομα σε ανοιχτό χώρο.»

«Επιπλέον θα πρέπει να σκεφτούμε και τον κόσμο που θέλει να κάνει το γάμο του ή τη βάφτιση του παιδιού του και δεν έχει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Δεν πάει όλος ο κόσμος στα κτήματα για δεξίωση γιατί το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Όταν ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν τα κτήματα, πολύς κόσμος ήρθε και σε εμάς για να κλείσει ημερομηνίες αλλά μετά είδε ότι δεν ανοίγουμε και υπαναχώρησε. Και τώρα βρίσκεται σε αναμονή» καταλήγει ο κ. Δήμας.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 29 Ιουνίου 2021

 
Read 290 times