Print this page
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 10:29

Ο τουρισμός επιστρέφει στην Αίγυπτο: Ο κορωνοϊός επιμένει αλλά με χαμηλά νούμερα

Written by
Ο τουρισμός επιστρέφει στην Αίγυπτο: Ο κορωνοϊός επιμένει αλλά με χαμηλά νούμερα Kostas Pliakos

Με δειλά βήματα, ο τουρισμός επιστρέφει στην Αίγυπτο, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως ο οποίος αποτελεί «βαριά βιομηχανία» για τη χώρα με έσοδα που αγγίζουν – στην προ κορωνοϊού εποχή - τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό δεν σημαίνει και ότι η χώρα απαλλάχτηκε από τον κορωνοϊό.Η κυβέρνηση επισπευτεί τις διαδικασίες εμβολιασμού των πολιτών και έχει ξεκινήσει ήδη η δεύτερη δόση του εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων.

Στην Αίγυπτο οι ευάλωτες ομάδες με χρόνιες ασθένειες προηγούνται των ηλικιωμένων στην ουσία εμβολιάζονται ταυτόχρονα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων αντιμετωπίζει κάποιο χρόνιο νόσημα. Για το θέμα της πανδημίας μάλιστα η χώρα διοργάνωσε ένα συνέδριο πρόσφατα και συμμετοχή σημαντικών διεθνών παραγόντων για θέματα υγείας όπου του γενικό συμπέρασμα ήταν ότι η πανδημία πέρα από το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, πρέπει να γίνει αφετηρία για μια άλλη κοινωνία.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η χώρα έχει υποδεχθεί 500.000 τουρίστες ενώ από πέρυσι τον Ιούλιο που άνοιξε και πάλι ο τουρισμός περίπου δύο εκατομμύρια. Από τον Δεκέμβριο που άνοιξαν ξανά τα τουριστικά θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας έχουν επισκεφθεί τη χώρα 1,4 εκατομμύρια τουρίστες. Στα τουριστικά μνημεία του Καΐρου προσέρχονται αρκετοί επισκέπτες αλλά όπως διαπιστώσαμε και εμείς που επισκεφτήκαμε τις πυραμίδες, δύσκολα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και οι αποστάσεις ή για να το πούμε καλύτερα ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.


Τα ξενοδοχεία λειτουργούν με πληρότητα 50% από πέρυσι το καλοκαίρι. Τον Ιανουάριο είχαν πληρότητα 24% τον Φεβρουάριο 30% και τον Μάρτιο 45% σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Reuters, γεγονός που δείχνει ότι οι τουρίστες επιστρέφουν δειλά. Βέβαια από τον Σεπτέμβριο για να μπει και να βγει κανείς από τη χώρα χρειάζεται οπωσδήποτε να έχει αρνητικό μοριακό γεγονός που εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον περιορισμό του ιού.

Όπως είπε στο CNN Greece o επικεφαλής των ελληνόφωνων ξεναγών της Αιγύπτου Γιώργος Ρεχτσίνης, υπάρχει αυξημένη κίνηση στα θέρετρα της Ερυθράς θάλασσας. Αυτό που έχει βοηθήσει είναι το γεγονός ότι ειδικά για τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας δεν είναι απαραίτητο ο επισκέπτης να έχει κάνει το τεστ. Μπορεί να το κάνει και κατά την άφιξή του. Θα το κάνει πάντως οπωσδήποτε.


Όπως λέει ο κ. Ρεχτσίνης κυκλοφόρησε εσφαλμένα ίσως και σκόπιμα ή φήμη ότι όποιος μπαίνει στην Αίγυπτο θα πρέπει να μείνει καραντίνα για 7 ημέρες κάτι που όπως μας είπε δεν ισχύει. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του PCR τεστ.
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον τουρισμό της ή Αίγυπτος έχει αρχίσει να προβάλει το προϊόν της όχι με το συνήθη τρόπο της τουριστικής καμπάνιας αλλά με γεγονότα που αποκτούν μια γενικότερη και διεθνή κάλυψη.

Για παράδειγμα όλοι πρόσφατα είδαμε την μεγάλη παρέλαση των Φαραώ στη μεταφορά τους προς το νέου μουσείο του Καΐρου, του μεγαλύτερο του κόσμου. Ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει το μουσείο (τα εγκαίνια αναμένονται τον Δεκέμβριο) το γεγονός πήρε παγκόσμια κάλυψη. Ένα ακόμη γεγονός που παίρνει παγκόσμια κάλυψη είναι η καινούργια διοικητική πρωτεύουσα της χώρας ενώ έργο φαραωνικών διαστάσεων τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν πάλι το Δεκέμβριο και τέλος η ανακάλυψη της «Χρυσής πόλης» στο Λούξορ που χρονολογείτε από την τρίτη χιλιετία πΧ και που θεωρείτε η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών.

Όσων αφορά τον κορωνοϊό τέλος να πούμε ότι την περασμένη Παρασκευή επίσημα η χώρα είχε 794 κρούσματα και 39 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας η Αίγυπτος έχει 210 χιλιάδες καταγεγραμμένα κρούσματα και πάνω από 12.300 θανάτους.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 18 Απριλίου 2021

Read 289 times