Print this page
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 11:21

Όμηροι συμφερόντων εδώ και οκτώ μήνες: Εγκλωβισμένοι ανοιχτά της Κίνας 22 ναυτικοί

Written by

Ένα θρίλερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στις ακτές της Κίνας με πρωταγωνιστή ένα πλοίο ελληνικών συμφερόντων και τις ζωές του πληρώματος να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «ANGELIC POWER» της ελληνικής εταιρείας PANTHALASSA MARITIME CORP η οποία έχει την διαχείρισή του και το οποίο ουσιαστικά η εταιρεία σύμφωνα και με επανειλημμένες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), έχει εγκαταλείψει στη ράδα, στις ακτές της Κίνας.Η ψυχολογική κατάσταση των 22 ναυτεργατών έχει επιβαρυνθεί δραματικά αφού ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται έως και 17 μήνες εγκλωβισμένοι στο πλοίο, ενώ έχουν ξεπεράσει τους 8 μήνες που παραμένουν στο συγκεκριμένο αγκυροβόλιο.

Το πρόβλημα όμως γίνεται ακόμη σοβαρότερο καθώς 5 μέλη του πληρώματος έχουν άμεση ανάγκη (μεταξύ των οποίων και ο Πλοίαρχος) ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε επικοινωνία με την ΠΕΝΕΝ αναφέρουν ότι εδώ και μέρες έχουν τελειώσει τα φάρμακα τα οποία είχαν στην διάθεσή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μέλους του πληρώματος που πάσχει από υπέρταση και λόγω έλλειψης εδικής φαρμακευτικής αγωγής με αντιϋπερτασικά έχει εκτοξευτεί η πίεση αίματος και σε καθημερινή βάση ξεπερνάει τα 190 mmHg. Άλλο μέλος του πληρώματος έχει επαναλαμβανόμενα λιποθυμικά επεισόδια και δύο ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα δερματικών παθήσεων. Επίσης τελειώνουν και οι προμήθειες. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα επαρκούν για όχι περισσότερο από 10 μέρες.

Πώς βρέθηκε όμως εκεί το ελληνικό πλοίο;
Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ οι κινεζικές αρχές, και ο αρμόδιος ατζέντης του πλοίου ζητούν τις οφειλές που έχει η εταιρεία προς αυτούς προκειμένου να διεκπεραιώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους για την ασφαλή μετάβαση του σε λιμάνι και να εξασφαλισθεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στο πλήρωμα και σε μεταγενέστερο χρόνο η παλιννόστηση των ναυτεργατών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά έχει σχηματίσει δικογραφία, η οποία θα σταλεί στην Εισαγγελία Πειραιά αλλά παρ' όλα αυτά ακόμη δεν έχει κινηθεί καμιά νομική - δικαστική σε βάρος του πλοιοκτήτη διαδικασία. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπηρεσίες του ΥΕΝ, του Υπουργείου Εξωτερικών, της ελληνικής πρεσβείας στην Σαγκάη παρεμβαίνουν προς τις κινεζικές αρχές για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμιά θετική εξέλιξη, αναφέρει η ΠΕΝΕΝ.

Μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας για να λυθεί το πρόβλημα και να κινηθεί ταχύτατα η διαδικασία απόδοσης ευθυνών, να προσαχθεί ο πλοιοκτήτης με εισαγγελική διαταγή όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις αλλά να τακτοποιήσει επειγόντως τις οικονομικές εκκρεμότητες προς τον ατζέντη ώστε χωρίς πλέον καμιά καθυστέρηση να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενούντων ναυτεργατών στις υπηρεσίες για την υγειονομική τους φροντίδα.

«Θα έπρεπε αυτό το θέμα να είχε λυθεί, τουλάχιστον στο υγειονομικό του σκέλος» καταλήγει ο κ. Νταλακογεώργος. Τις επόμενες μέρες πρόκειται να εκδικαστεί σε κινεζικό δικαστήριο η απαίτηση του κινέζου ναυλωτή προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία, όμως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα σε αυτό, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δοθεί τέλος και στον γολγοθά των 22 ναυτεργατών του πλοίου.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 28 Μαρτίου 2021

 
Read 266 times