Print this page
Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2021 12:32

«Ανοίγουμε τα σχολεία χωρίς κατάλληλη προετοιμασία» λένε οι δάσκαλοι

Written by

Επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι είναι οι δάσκαλοι με την απόφαση να ανοίξουν τη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, όπως λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Θανάσης Κικινής.

«Δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις των δασκάλων. Η βασική πρόταση που είχαμε κάνει από το Σεπτέμβριο για την ελάττωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα δεν έγινε τότε, δεν γίνεται και τώρα» τονίζει ο κ.Κικινής. Για τη ΔΟΕ η μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα είναι πολύ σημαντική, ειδικά τώρα το χειμώνα που λόγω συνθηκών τα παράθυρα των τάξεων παραμένουν κλειστά, γεγονός που δημιουργεί μία πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.

Αναφορικά με τα τεστ για τον κορωνοϊό που θα μπορούν αν κάνουν οι εκπαιδευτικοί, ο πρόεδρος της ΔΟΕ επισημαίνει: «Το δεύτερο που πρέπει να πούμε είναι ότι η κυβέρνηση δεν άνοιξε νωρίς την πλατφόρμα για να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς και αυτό έγινε τελευταία στιγμή. Είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Χθες Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί πήγαν στα σχολεία μετά από όλο το διάστημα της απουσίας τους και αν κάποιος από αυτούς ήταν θετικός στον ιό και δεν το γνώριζε, ήδη θα έχει γίνει ζημιά».

Σύμφωνα με τον κ. Κικινή, «θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη ο έλεγχος σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Επίσης αυτά τα τεστ θα πρέπει να επεκταθούν σε όλη τη σχολική κοινότητα και στους μαθητές με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους, ώστε να έχουμε δεδομένα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο σχολικό χώρο».

Ο κ. Κικινής επισημαίνει ακόμη ότι παρά το γεγονός πως η Διδασκαλική Ομοσπονδία είχε ζητήσει να υπάρξει πλήρης κάλυψη σε προσωπικό καθαριότητας, αυτό δεν έχει ακόμη γίνει.

«Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μία μέριμνα - αν τελικά λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία γιατί πολύ φοβόμαστε ότι θα μπούμε σε μία λογική ακορντεόν και αυτό θα είναι το χειρότερο- για μία κατάσταση η οποία δεν ήταν αυτή η οποία θα έπρεπε να είναι σε μαθησιακό επίπεδο. Με λίγα λόγια θα πρέπει να υπάρξει μείωση της ύλης που θα πρέπει να θεωρείται ως διδαχθείσα έτσι ώστε τα παιδιά να ξεκινήσουν από μία ενιαία αφετηρία του χρόνου» τονίζει ο κ. Κικινής.

«Πάμε για ένα άνοιγμα το σχολείο με πολλές επιφυλάξεις γιατί επιπλέον είδαμε και το πρωτοφανές φαινόμενο να προηγείται η εξαγγελία από την κυβέρνηση του ανοίγματος όλων των σχολικών μονάδων. Στη συνέχεια και με πολλές αντιρρήσεις όπως έχουμε μάθει είδαμε τους λοιμοξιολόγους να καταλήγουν στο άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των ειδικών σχολείων.

Εμείς λέγαμε πάντα ως Διδασκαλική Ομοσπονδία ότι συντασσόμαστε πίσω από τις απόψεις των λοιμωξιολόγων Σε αυτή την περίπτωση για πρώτη φορά όλα έγιναν ανάποδα. Ακόμη και τώρα βλέπουμε διακεκριμένους λοιμωξιολόγους να βγαίνουν στην τηλεόραση και να λένε ότι θα έπρεπε τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις 25 Ιανουαρίου. Όλα αυτά προκαλούν μία επιφυλακτικότητα.»

Δήμος Αθηναίων: Όλα έτοιμα για τη Δευτέρα

Ο Δήμος Αθηναίων, με ανακοίνωσή τους τονίζει ότι όλα είναι έτοιμα στην να λειτουργήσουν τα σχολεία από Δευτέρα, σε συνθήκες πλήρους υγειονομικής ασφάλειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη γίνονται απολυμάνσεις, έχει προσληφθεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, έχει προβλεφθεί επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, αντισηπτικά, εξοπλισμό και υλικά καθαριότητας ενώ διανέμονται και μάσκες.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έπρεπε να περιμένουμε μία εβδομάδα

Αντίθετος όμως με το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών εμφανίστηκε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Ζέρβας είπε ότι «θα έπρεπε να παραταθεί κατά μία εβδομάδα η επενέναρξη των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση του ιικού φορτίου μετά τις αργίες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων».

Τόνισε ακόμη πως «οι δήμαρχοι σε κόκκινες, είτε πορτοκαλί περιοχές πληροφορηθήκαμε το άνοιγμα των σχολείων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμοξιολόγων, στην οποία δεν συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το ότι οι δήμοι είναι αυτοί που φροντίζουν για την κατάσταση της σχολικής στέγης. Για τις απολυμάνσεις, τους καθαρισμούς, τα αντισηπτικά και τις μάσκες».

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 9 Ιανουαρίου 2021

Read 256 times